Джинджифил

Dzhindzhifil

В статиите и в книгите ни често споменаваме джинджифил. Никога досега обаче не сме се спирали подробно на него, въпреки че го има почти във всичките ни противовъзпалителни рецепти, в рецептите за натурални фатбърнъри, дори и в рецептите ни за красота. В книгата си „Микробиом диета“ д-р Рафаел Келман го обявява и за една от най-мощните суперподправки. Поради всичко това, но и защото искаме да споделим с теб защо избрахме за подарък към новата ни книга точно този дегустационен пакет джинджифилов чай, решихме, че е крайно време да си поговорим малко повече за джинджифила.

Какво представлява растението джинджифил?

Джинджифилът е част от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae) заедно с кардамона и куркумата. Oбикновено се произвежда в Индия, Ямайка, Фиджи, Индонезия и Австралия. Коренът от джинджифил може да се консумира пресен, на прах, изсушен като подправка, под формата на масло или като сок.

Джинджифилът е билка, известна от хилядолетия с лечебните си качества – името му на санскрит означава „универсално лекарство“. Джинджифилът съдържа редица активни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, полезни за здравето, като например джинджерол, бета-каротин, капсаицин, кафеена киселина, куркумин и салицилат, както и множество биоактивни вещества – 1% до 3% етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен) и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лизин, треонин, фенилаланин , метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий, цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.

Джиинджеролът е основното биоактивно съединение с високо съдържание в корена от джинджифил. То е отговорно за голяма част от лечебните свойства на билката. Естественото му противовъзпалително действие може да спомогне за намаляване на риска от инфекции – в действителност екстракт от джинджифил може да инхибира растежа на различни видове бактерии.

В кои случаи използваме джинджифил за подобряване на здравето?

Начинът, по който живеем в съвременния свят – забързано ежедневие, стрес, хапване на крак, липса на физическа активност, – често води до наличие именно на проблемите, с които се бори тази вълшебна билка, наречена джинджифил:

  • лошо храносмилане,
  • отслабен имунитет и вътрешни възпалителни процеси,
  • наднормено тегло,
  • възпаление,
  • настинки и грип,
  • прилошаване и повръщане…

Днес най-честата употреба на джинджифила е при храносмилателни проблеми. Статистиката сочи, че 80% от хората страдат периодично от стомашно-чревен дискомфорт. Цели 40% от тях не си дават сметка, че това не е нормално. Те не правят нищо за подобряване на положението, въпреки че това се отразява на общото им състояние и качество на живот.

Фенолните съединения в джинджифила помагат за облекчаване на стомашно-чревното дразнене и стимулират храносмилателната система да произвежда повече ензими и да секретира повече жлъчка за по-добро храносмилане. Джинджифилът се ползва и като силно противовъзпалително средство при проблеми с червата. Той е признат като най-доброто естествено решение срещу гадене, повръщане, морска болест, сутрешно прилошаване по време на бременност, гадене при химиотерапия и като цяло след оперативна намеса.

Противовъзпалителните свойства на джинджифила са признати и при ревматоиден артрит и болки в ставите, при настинки, за здравето на сърдечносъдовата система и за понижаване на холестерола.

Под каква форма можем да приемаме джинджифил?

Според състоянието вариантите за използването на джинджифила са няколко:

  • настърган пресен джинджифил за дъвчене;
  • добавяне на пресен или сушен джинджифил в бульони, супи, ястия и смутита;
  • и най-лесният начин, подходящ за всички – чай от джинджифил.

При редовен прием на чай от джинджифил се стимулира перисталтиката. Това води до преодоляване на често срещани състояния като запек, газове, подуване на стомаха и червата и други.

Чаят от джинджифил е изключително подходящ и през зимния сезон за справяне с настинки и висока температура, защото билката помага на тялото да повиши вътрешната си температура и да се пребори с вирусите. Вдигането на вътрешната температура води и до по-бързото горене на мазнини в организма. А то, в комбинация с подобряване на храносмилането, помага за топене на излишните мазнини в тялото.

Чаят от джинджифил се препоръчва за подобряване и регулиране на храносмилането и за правилното усвояване на храната. Действа благоприятно при стомашни неразположения, подпомага естествените процеси на детоксикация в тялото и зарежда с жизнена енергия.

Verve са първите произведени в България 100% натурални чайове от джинджифил

Чайовете Verve са специално създадени за съвременни динамични хора, чието напрегнато ежедневие им носи усещане за хронична умора и спад в имунитета на организма и които биха искали с помощта на изпитани природни средства да повишат естествената си имунна защита и да се заредят с жизнена енергия.

Verve се отличават от всички останали чайове и напитки с джинджифил, защото комбинират високи дози едро смлян джинджифил с доказано качество със специално селектирани традиционни български билки и подбрани екзотични подправки с безспорни полезни свойства за организма.

В джинджифиловите чайове Verve традиционните местни билки се съчетават с вносни суровини с доказан произход от големи международни износители от Германия и Холандия. Джинджифилът, който се използва като основна съставка на чайовете Verve, е с гарантирано качество и се доставя от немската фирма Worlee (www.worlee.de), която съществува от 1851 година – компания с над 250 години опит и традиции в отглеждането и добива на натурални продукти. За всяка партида от вносната суровина Worlee издава сертификат за качество, изцяло отговарящо на изискванията на европейските и международни стандарти.

Благодарение на високото съдържание на джинджифил с чайовете Verve получавате ежедневна мощна подкрепа на имунната система. С него можете да преодолявате по-лесно простудните заболявания, да елиминирате стомашния дискомфорт и осезаемо да се заредите с енергия. А най-хубавото е, че това се случва лесно, бързо и вкусно, където и да се намирате.

Ето защо се доверяваме именно на Verve, когато става въпрос за чай от джинджифил. Особено ако нямаме време да си го приготвим сами от пресен джинджифил. Например когато бързаме или сме в офиса, е чудесно да изберем истински натурален чай от джинджифил, който се приготвя бързо и лесно.

Само сега, в периода на предпродажбата, новата ни книга, „Отвъд хормоните“ от д-р Джолийн Брайтън, идва с вкусен и практичен подарък: дегустационен пакет джинджифилови чайове Verve. Поръчай тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed