Печен хаш
Продукти за 4 порции Печен хаш:
- ½ килограм смляно месо без глутен, млечни протеини и нитрати
- 1 голяма глава лук шалот, нарязан
- 2 чаши брюкселско зеле, нарязано
- 1 голям морков, нарязан на кръгчета
- 2 чаши карфиол, разделен на розички
- 2 чаени лъжички зехтин
- морска или розова хималайска сол на вкус
- черен пипер на вкус (ако ти понася)
- 1 чаена лъжичка накълцана мащерка
- 1 чаена лъжичка накълцан риган
Важно за брюкселското зеле
Ако не си сред любителите на брюкселско зеле, трябва да знаеш, че обикновено се готви на цели главички. Това е предпоставка вкусът му да не ти хареса, защото по този начин не може да се сготви равномерно. Отвън е препечено или преварено, а отвътре остава сурово. Разрязването на половинки или четвъртинки и сотирането на тиган допринасят за равномерното му изпичане. Пробвай тази рецепта и ще се убедиш, че така приготвено то ще бъде по-вкусно.
Начин на приготвяне:
Загрей предварително фурната до 190 °C. Сложи каймата и шалота в голям тиган и готви на умерен огън в продължение на 10 минути, докато каймата покафенее.
След като махнеш сместа с каймата от котлона, я разбъркай с останалите продукти в голяма купа, след което изсипи всичко в голяма тава за печене. Печи 20 минути, докато краищата на зеленчуците омекнат и покафенеят.
Сервирай ястието Печен хаш топло.
Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:
1. Здравословното хранене е и вкусно хранене!
2. Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:
Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 1
Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Автоимунен палео протокол (АИП), ако пропуснеш черния пипер
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8