Протеинов лимонов кекс

 

И преди съм го казвала, но когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонов пай! Или лимонов кекс. В днешната рецепта – протеинов лимонов кекс.

Да, знам че популярната фраза е за лимонада, но защо да не си направим лимонов пай? Да добавим и лимонада? Всъщност лимонов пай е най-вариативната рецепта на сайта. Публикувала съм две рецепти. Виж другите версии тук и тук. А имам и още варианти на рецепти на лимонов пай. Може би, при следващата публикация да му направя отделна категория. Та да се върнем на лимонадата, лимоновия пай и лимоновия кекс. Но най-вече на идеята, че когато животът ни поднесе нещо кисело и/или горчиво е добре да го подсладим. Или по-практично казано – да го погледнем от друг ъгъл.
Винаги, винаги има вариант да го направим, колкото и невъзможно да ни изглежда в конкретната ситуация. Но, знаеш че нищо не идва в живота ни случайно! Всъщност идва, за да ни научи на нещо. Ако сме по-прозорливи ще използваме трудните ситуации, за да „пораснем“. Ако не сме – е, животът ще ни сервира следващата доза лимони, но още по-кисели. За да се научим да ги правим на лимонов кекс.

И така, днешната рецепта е за протеинов лимонов кекс.
Но не обикновен, както се досещаш. Поради силно ограниченото количество и специфични брашна, трябва да знаеш, че кексът става малко „мокър“ и по-тежък, но аз обичам по-мокрите сладкиши. Внимание! Кексът е подходящ и за най-ограничаващата фаза 2 за Ключът към бързия метаболизъм. Ехааа. На това му викам чудесна новина.

Ако искаш още вкусни, ароматни рецепти за този режим, особено, ако искаш да видиш как нещата се прилагат на практика и действат, то ела в новото издание на нашата он-лайн програма за бърз метаболизъм. Повече за нея, можеш да прочетеш тук.

Протеинов  лимонов кекс

Всички фази на КБМ | Порции 8

Време за приготвяне: 15 минути | Време за готвене: 50 минути

Необходими продукти:

  • 8 сурови белтъка
  • кората на 1 голям лимон
  • 2 капки етерично масло от лимон
  • ¼ чаена чаша кокосово брашно
  • ¼ чаена чаша брашно от арарут – ако не разполагаш с такова – добави още 2 супени лъжици кокосово брашно, но знай, че кекса ще стане малко по-тежък и няма да бухне така.
  • 3 супени лъжици ксилитол на прах
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер

Глазура, поръска и украса – по желание:

¼ чаша ксилитол на прах

1½ чаени лъжички пресен лимонов сок

⅛ чаена лъжичка екстракт от лимон

Друг вариант за поръска, а не глазура

Начин на приготвяне на лимоновия кекс:

  • Загрей предварително фурната на 165 °C. Покрий тавичка за хляб с размери 22 на 12 сантиметра с хартия за печене. За кекса на снимката съм използвала класическа форма за кекс, но с 2 дози от рецептата.
  • В голяма купа смеси белтъците, ксилитола, етеричното масло и лимоновата кора. Разбий с електрически миксер, докато белтъците станат на сняг с твърди върхове.
  • В друга купа смеси кокосовото брашно, бакпулвера и брашното от арарут.
  • Добавяй по 1 супена лъжица от смесените сухи съставки. Разбърквай леко с помоюта на шпатула, а не миксер, защото ще „паднат“ белтъците.
  • Добави още една лъжица от сместа. И така до влагане на цялата смес. Изсипи в предварително подготвена форма за хляб и печи 50 минути.
  • Охлади напълно върху решетка, преди да нарежеш с назъбен нож.
  • За глазурата: Разбий заедно съставките за глазурата (добавете ½ чаена лъжичка вода за разреждане, ако е необходимо). Залей изстиналия сладкиш с глазурата.

     

Друг вариант за поръска, а не глазура: Разбий 3 – 4 супени лъжици ксилитол в блендер за 1 минута и използвай, за да поръсиш подобно на пудра захар.
По желание: добави настъргана лимонова кора и за двата варианта.

Порции:

  • Получават се 8 порции междинна протеинова закуска за Фаза 2.
  • Получават се 4 порции за протеини в основно хранене за Фаза 2 (включително закуска).
  • Може да се включи и в другите фази на КБМ като протеин.

За още вкусни идеи >>>ВИЖ ТУК<<<

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed