ШОКОЛАДОВИ ТРЮФЕЛИ
Сезонът на трюфелите е! Шоколадови трюфели за здрав и добре функциониращ мозък.
Рецептата е от книгата Eat Complete на д-р Дрю Рамзи. Тези подхранващи мозъка трюфели са перфектен пример за основните принципи на хранителната психиатрия. Съдържат изобилие от полезни и питателни хранителни вещества и много забавление! Те са идеални за закуска в движение или за следобедно хапване. Получаваме хранителната стойност на черния шоколад плюс ползите от семената и подправките. И всичко това в една ненадмината вкусова експлозия!
Не е ли невероятно как може едновременно да ядем вкусни неща и да подхранваме тялото и мозъка си?
Това е и основната задача, която си поставя д-р Дрю Рамзи с новата си книга Хранене за победа над депресията и тревожността. Освен много полезна и практична информация за връзката между храната и мозъка, в нея ще откриеш и над 70 вкусни, питателни ястия. Които разбира се подхранват мозъчната дейност.
Необходими продукти:
- 1 чаша бадеми
- ¼ чаша тиквени семки
- ½ чаша високомаслена течна сметана или пълномаслена кокосова сметана
- ½ чаена лъжичка канела на прах
- ¼ чаена лъжичка смлян карамфил – ние заменихме с джинджифил
- ⅛ чаена лъжичка смллени семена от кориандър
- 225 грама черен шоколад (70% какао), нарязан на ситно. Ние използваме 92% на Yummy Natural
- 2 супени лъжици неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне:
- Покрий плитка тава с хартия за печене.
- Сложи бадемите и тиквените семки в кухненския робот и ги смели на ситно.
- В малка тенджерка на средно силен огън сложи сметаната, канелата, карамфила и кориандъра, докато се смесят, но без да завират. Добави шоколада и остави сместа да престои 2 – 3 минути, след което разбий енергично до гладкост.
- Добави сместа от бадемите и тиквените семки към сместа със сметаната и разбъркай. Охлади на стайна температура. След това сложи в хладилника, без да покриваш, за около 1 час, докато сместа стегне.
- С лъжица оформи купчинки (от 1 пълна чаена лъжичка всяка) от шоколадовата смес върху покритата с хартия тава. Върни в хладилника за още 15 минути.
- Оформи купчинките на еднакво големи гладки топчета.
- Сложи какаото на прах в чиния. Оваляй топчетата в какаото, след което прехвърли трюфелите в малка тавичка или чиния. Охлади, докато стегнат, около 30 минути.
- Сервирай веднага или съхранявай в хладилник в херметически затворен съд до 2 седмици.
ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА ПОРЦИЯ (2 ТРЮФЕЛА):
- 146 калории;
- 3 г протеини;
- 9 г въглехидрати;
- 13 г мазнини (5 г наситени);
- 10 мг холестерол;
- 4 г захари;
- 2 г фибри;
- 3 мг натрий
- магнезий = 11%;
- фибри = 8%;
- протеини = 7%;
- цинк, желязо = 6%;
- витамин А = 4%