fbpx

ШОКОЛАДОВИ ТРЮФЕЛИ

Сезонът на трюфелите е! Шоколадови трюфели за здрав и добре функциониращ мозък.
Рецептата е от книгата Eat Complete на д-р Дрю Рамзи. Тези подхранващи мозъка трюфели са перфектен пример за основните принципи на хранителната психиатрия. Съдържат изобилие от полезни и питателни хранителни вещества и много забавление! Те са идеални за закуска в движение или за следобедно хапване. Получаваме хранителната стойност на черния шоколад плюс ползите от семената и подправките. И всичко това в една ненадмината вкусова експлозия!

 Не е ли невероятно как може едновременно да ядем вкусни неща и да подхранваме тялото и мозъка си?

Това е и основната задача, която си поставя д-р Дрю Рамзи с новата си книга Хранене за победа над депресията и тревожността. Освен много полезна и практична информация за връзката между храната и мозъка, в нея ще откриеш и над 70 вкусни, питателни ястия. Които разбира се подхранват мозъчната дейност.

Необходими продукти:
  • 1 чаша бадеми
  • ¼ чаша тиквени семки
  • ½ чаша високомаслена течна сметана или пълномаслена кокосова сметана
  • ½ чаена лъжичка канела на прах
  • ¼ чаена лъжичка смлян карамфил – ние заменихме с джинджифил
  • чаена лъжичка смллени семена от кориандър
  • 225 грама черен шоколад (70% какао), нарязан на ситно. Ние използваме 92% на Yummy Natural
  • 2 супени лъжици неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне:
  1. Покрий плитка тава с хартия за печене.
  2. Сложи бадемите и тиквените семки в кухненския робот и ги смели на ситно.
  3. В малка тенджерка на средно силен огън сложи сметаната, канелата, карамфила и кориандъра, докато се смесят, но без да завират. Добави шоколада и остави сместа да престои 2 – 3 минути, след което разбий енергично до гладкост.
  4. Добави сместа от бадемите и тиквените семки към сместа със сметаната и разбъркай. Охлади на стайна температура. След това сложи в хладилника, без да покриваш, за около 1 час, докато сместа стегне.
  5. С лъжица оформи купчинки (от 1 пълна чаена лъжичка всяка) от шоколадовата смес върху покритата с хартия тава. Върни в хладилника за още 15 минути.
  6. Оформи купчинките на еднакво големи гладки топчета.
  7. Сложи какаото на прах в чиния. Оваляй топчетата в какаото, след което прехвърли трюфелите в малка тавичка или чиния. Охлади, докато стегнат, около 30 минути.
  8. Сервирай веднага или съхранявай в хладилник в херметически затворен съд до 2 седмици.
ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА ПОРЦИЯ (2 ТРЮФЕЛА):
  • 146 калории;
  • 3 г протеини;
  • 9 г въглехидрати;
  • 13 г мазнини (5 г наситени);
  • 10 мг холестерол;
  • 4 г захари;
  • 2 г фибри;
  • 3 мг натрий
  • магнезий = 11%;
  • фибри = 8%;
  • протеини = 7%;
  • цинк, желязо = 6%;
  • витамин А = 4%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню