АНЦЕСТРАЛНИТЕ ДИЕТИ

dieti-pri-migrena

Ако следиш поредицата ни статии за мигрената, се досещаш, че е ред на видовете диети, които биха могли да помогнат. Започваме с така наречените анцестрални диети. А ето и препоръките на Стефани Уивър за тях.

 

АНЦЕСТРАЛНИТЕ ДИЕТИ

От книгата The Migraine Miracle на д-р Джош Търкнет се запознах за първи път с анцестралната диета, като научих, че тя помага конкретно при мигрена и мениерова болест чрез намаляване на въглехидратите, изключване на захарта и увеличаване на здравословните мазнини. Погрешно смятах, че палео диетата е поредното модно увлечение, което не е научно подкрепено.

Преди да прочета книгата на Търкнет, твърдо вярвах, че „здравословната диета“ представлява следното: нискомаслени продукти, много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, умерена консумация на нетлъсти меса, нискомаслени млечни продукти или може би вегетарианска или веганска версия на същото. Вместо това, след като прочетох книгата на Търкнет, бях очарована да прочета в Good Calories, Bad Calories на Гари Таубс, че идеята за „здравословната диета“ се е превърнала в неоспорима и безапелационна истина, която се приема на доверие, но не е подкрепена от издържани научни доказателства. Безглутенов вегански вариант на тази „здравословна“ диета е точно начинът, по който се хранех, когато бях диагностицирана.

Оказа се, че това е диета, пълна с провокиращи мигрена храни.

Анцестралната, праймъл и палео диетата са тясно свързани и някои от термините се използват като взаимозаменяеми. В този раздел ще обсъдя няколко версии на тези диети. От много години фондацията „Уестън А. Прайс“ промотира версия на древната диета, която включва функционални храни, като кисело зеле и кисело мляко. Протоколът Уолс на д-р Тери Уолс е вариант на същата диета, фокусиран върху обръщането на симптомите на множествената склероза. Автоимунният палео протокол (АИП) на д-р Сара Балантайн е стриктна палео диета, специално разработена за лечение на автоимунни заболявания. Нова версия е Викингската диета, препоръчвана за хората в Норвегия, тъй като включва зърнени и други храни, традиционни за Норвегия (като ръж, която обаче не е безглутенова).

Земеделието е променило човешката диета

Всички тези диети се доближават до това, което хората са яли в продължение на 2 милиона години, до откриването на земеделието преди 10 000 години. Общото вярване, което те споделят, е, че земеделието е променило човешката диета, така че тя е започнала да включва бобови, зърнени и млечни храни и в края на краищата захар, която преди това не се е срещала в природата в големи количества.

Привържениците на тези диети вярват, че когато бобовите, зърнените и млечните храни, както и захарта са обичайна част от тяхното меню, хората не са в оптимално здраве.

Например ловците събирачи може да са намирали малко растяща пшеница и да са изяждали зърната, когато са зрели или най-вероятно след покълване или ферментиране. Но след това те не са консумирали пшеница отново в продължение на цяла година и със сигурност не много пъти на ден. По същия начин те може да са намирали кошер с мед, да са ядели непосредствено от него, но после да не са консумирали мед шест месеца.

Идеята е, че нашите тела са се развили така, че да бъдат поддържани на мазни, органни меса и животински мазнини (не нетлъст протеин, който бил оставян за други животни), малки количества плодове (най-вече дребни диви плодове с по-ниско съдържание на захар), ядки и семена. Останалата част от диетата включвала всичко друго наоколо, което ставало за ядене (зеленолистни зеленчуци и корени).

медицинската литература

Таубс, който е проучил обстойно медицинската литература, за да научи повече за затлъстяването и болестите на западната цивилизация (например сърдечносъдови заболявания, диабет и рак), вярва, че има значими доказателства за елиминиране или силно намаляване на приема на захар, рафинирано брашно (хляб, зърнени закуски, паста), течни въглехидрати (бира, плодови сокове, подсладени газирани напитки) и скорбялни храни като картофи, ориз и царевица. Той не е привърженик на която и да е от тези диети конкретно.

Всяка диета си има своите поддръжници, много от които са силно запалени по нея. Трудно е да се обособи категорично всяка една от диетите в отделна, отчетлива категория. Вместо това аз направих преглед по хранителни групи, свързвайки всяка с мигрената и давайки своите препоръки.

 

Месо и птиче

Всички анцестрални диети насърчават редовната консумация на месо, но не такова, купено от магазин за хранителни стоки и дошло от промишлени ферми. В повечето диети се уточнява, че трябва да се използва цялото животно и да се яде органно месо, мазнината и кожата.

Д-р Уолс говори надълго за важните хранителни вещества в органните меса, вероятно помагащи за оздравяването на клетъчните митохондрии, които, изглежда, са засегнати при хората с автоимунни заболявания, като множествена склероза. В повечето диети се насърчава купуването на висококачествено месо от пасищни животни и избягването на месо от животни от промишлени ферми. Фондацията „Уестън А. Прайс“ препоръчва редовната консумация на месо от пасищни животни.

Мнозина препоръчват да се прави „костен бульон“ (животински кости и зеленчуци, варени на тих огън във вода, с подправки и ябълков оцет, който спомага за извличане на колагена и желатина). Костният бульон е богат източник на колаген и желатин, както и на други хранителни вещества, които може да допринесат за възстановяване на кожата, костите и мозъчните клетки.

Лесна рецепта за костен бульон можеш да откриеш тук:

lesen-kosten-bulion

Препоръките на Стефани:

Освен ако сте веган или вегетарианец, яжте прясно месо и птици с най-доброто качество, което можете да си позволите. Опитайте се при възможност да включвате органни меса. Ако тази идея ви отблъсква, направете това постепенно, чрез някои по-познати опции, като висококачествен лебервурст или пастет. Правете си сами бульон от кости без сол или купувайте органичен пилешки бульон с ниско съдържание на натрий (проверете етикета за провокиращи съставки, повечето бульони от магазина съдържат лук). Купувайте си желатин от хранени с трева животни и добавяйте по 1 лъжица на ден към смутитата си или си правете желатинови десерти. Имайте предвид, че някои списъци за диета при мигрена включват желатина и органните меса като възможни провокиращи мигрена храни, така че ги тествайте, подобно на която и да е друга храна.

Заредете фризера си с месо с добро качество, когато има такова на разпродажба.

Яжте го веднага или го замразете, докато все още е прясно. Опитвайте се да избягвате месо, продавано в опаковки Tetra Pak, защото, за да се запази свежестта му, то може да е било третирано с разтвор с натрий. Питайте дали е пакетирано в магазина, тъй като този вариант вероятно е безопасен.

Гответе месата на препоръчваните с оглед безопасността температури.

Моето университетско обучение по обществено здраве включваше курс по епидемиология – учението за предаването на човешките болести. За мен консумацията на сурово месо и риба не си струва риска от паразити или други сериозни болести. В случай че желаете да ядете стек тартар или суши, изберете този вариант само ако с положителност знаете, че месото идва от висококачествен източник и е било съхранявано и третирано по подходящ начин.

 

Риба и морски дарове

Във всички диети се насърчава редовната консумация на риба и морски дарове. Някои говорят за изяждане на цялото животно, включително главата и костите на рибата. Други коментират въпроса за качеството на тези храни и за избягването на рибата от развъдници. Освен това рибата и морските дарове са в списъка с осемте най-разпространени хранителни алергени.

Препоръките на Стефани:

При положение че не сте алергични, повечето дивоуловени риби са подходящи за консумация. Ако имате възможност да си купите и приготвите цяла риба, направете бульон от главата и костите.

Яжте различни видове риба, за да намалите вероятността от замърсяване и тежки метали от определен вид риба или място. Поради високите нива на живак в тях, Д-р Марк Хаймън не препоръчва да се ядат риба тон или риба меч. Избирайте морските дарове внимателно поради съдържанието на натрий. Избягвайте суши освен ако не сте абсолютно сигурни в произхода и качеството на рибата. (Сушито почти винаги включва соев сос и захар!) Консервираната риба може да е с високо съдържание на тирамин или МНГ – четете етикетите, за да се уверите, че консервата съдържа само риба и вода като съставки. За повече информация, вижте страница.

Млечни продукти

Млечните продукти са тема, по която в тези диети има различния. Някои позволяват консумацията на пълномаслени млечни продукти, други са на обратното мнение. Някои пък допускат да се консумират пълномаслени млечни продукти само ако са сурови. Някои ги изключват съвсем и предоставят пространно обяснение на причините. Диетите протоколи за автоимунни заболявания на д-р Уолс и Сара Балантайн изключват всички млечни продукти. Млечните продукти са сред осемте най-основни хранителни алергена.

Препоръките на Стефани:

Ако нямате непоносимост към лактоза, няма проблем да консумирате пълномаслени млечни органични продукти от пасищни животни. План за облекчаване на мигрената разрешава консумацията на няколко млечни продукта – понякога е полезно да имате такъв източник на протеини. Преди да разбера, че имам алергия към млечни храни, от време на време ядях пълномаслена рикота, сметана с висока масленост, смес от пълномаслено мляко и нискомаслена сметана и един вид швейцарско сирене, който е с ниско съдържание на натрий и който бях тествала. Козето и овчето мляко и сирене може да са по-лесно смилаеми за вас, така че, ако желаете, тествайте ги.

Пресните (меки) сирена е по-малко вероятно да са провокиращи храни в сравнение с по-твърдите отлежали сирена, защото те нямат високи нива на тирамин. Имайте предвид, че в поне две изследвания млякото често е установявано като хранителен алерген при страдащите от мигрена, така че то може да е проблем за вас. Това е нещо, към което може да се върнете по-нататък във времето, след като вече се чувствате комфортно да се храните според Плана и усещате, че може да ви е по силите да направите друга голяма промяна.

Яйца

Всички диети, с изключение на Протокола на Уолс и АИП, позволяват яйца. Балантайн предлага да премахнете яйцата, докато автоимунните симптоми се подобрят значително, след което да опитате само жълтък. В препоръките на повечето диетични планове се уточнява да се консумират яйца от пасищни птици или от района, в който живеете, от здрави кокошки, но не от промишлени ферми. Яйцата са в списъка с осемте най-основни хранителни алергена.

Препоръките на Стефани:

Ако не сте алергични към протеина в яйцата, хапвайте ги с удоволствие. За своя съпруг купувам яйца, които са сертифицирани като добити от хуманно и свободно отглеждани животни. Понякога си вземаме местни яйца от приятели. Ако е нужно да намалите приема на натрий, махнете белтъците и използвайте повече жълтъци. По-голямата част от мазнината на яйцата е в жълтъците, а от натрия – в белтъците.

 

Зърнени храни

Повечето диети препоръчват изключване на глутена. Някои позволяват консумация на малки количества зърнени храни. Някои допускат да се ядат зърнени култури само ако са предварително покълнали, за да се подпомогне тяхната смилаемост. Викингската диета разрешава пълнозърнеста ръж, която съдържа глутен. Диетите на д-р Тери Уолс и Сара Балантайн изключват всички зърнени храни, отчасти защото се вярва, че това е нужно с оглед оздравяването от синдрома на пропускливите черва. Пшеницата е сред осемте основни хранителни алергена.

Препоръките на Стефани:

Консумирайте безглутенови пълнозърнести храни в малки количества. Когато самата аз започнах да следвам Плана, не ограничавах зърнените храни, тъй като и без това беше достатъчно трудно да направя всички други промени. След като „хванах цаката“ на Плана, намалих зърнените, като започнах да си правя порциите по-малки. После се опитах да не консумирам повече от 3 порции на ден бобови и зърнени общо. В много дни изобщо не ям нито едното от двете. Предвид всички други ограничения смятам за твърде трудно и ограничаващо съвсем да не консумирам зърнени храни. Фокусирам се върху псевдозърнените, които от ботаническа гледна точка са семена и не са свързани със семейството на тревите: киноа, теф, амарант, елда и просо. Да, понякога ям и покълнал кафяв ориз (но не често), но малки порции.

Финална бележка:

Намаленият прием на скорбялни въглехидрати действа също като диуретик, което може да е полезно за хората с мениерова болест. Скорошно изследване на Consumer Reports предлага да се ограничи консумацията на ориз на седмица, тъй като той естествено съдържа органичен арсен в малки количества. Подобно на всички други храни, консумирайте зърнените на ротационен принцип, за да ограничите вероятността за проблем. В бъдеще, ако имате храносмилателни проблеми, може да поискате да опитате да минете на безглутеново хранене.

Личната и история на Стефани Уивър можеш да прочетеш тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed