Какво причинява главоболие и провокира мигрена?

kakvo-provokira-migrena

Вече дефинирахме различните видове главоболие, както и кои са фазите на мигрената. Можеш да си припомниш основните неща тук. Когато говорим за мигрена обаче, все пак основният въпрос е знаем ли какво провокира мигрена? Днешната статия от поредицата ни за мигрената  е посветена именно на въпроса какво точно провокира мигрена.

Преди да преминем към същността на проблема, все пак е важно да обърнем внимание, че не е задължително да имаш мигрена, за да прочетеш статията. Ако често страдаш от главоболие, прочети задължително, защото може да се окаже, че проявяваш чувствителност към някоя от изброените храни.

Малко теория, преди да преминем по същество

При някои хора химическите съединения в храните може да провокират мигренозни пристъпи. Много от тези химически съединения са продукти от разграждането на аминокиселините, които се срещат естествено в храните. Някои са известни като пресорни амини (наричат се също биогенни или вазоактивни амини). Пресорните амини въздействат върху кръвоносната система или чрез дилатирание (разширяване), или чрез свиване (стесняване) на кръвоносните съдове. Много от пресорните амини са също невротрансмитери, които пренасят електрически или химични сигнали в тялото. Макар все още да не е ясно защо, хората със склонност към мигренозни пристъпи, изглежда, са по-чувствителни към действието на пресорните амини и към други хранителни съединения.

Текущите теории за това как тези съединения може да провокират мигрената са следните:
  • Всяко съединение, което разширява кръвоносните съдове, на свой ред причинява възпаление, водещо до производството на противовъзпалителни химикали за третиране на възпалението и оздравяване на тези кръвоносни съдове.
  • Пресорните амини си взаимодействат с невротрансмитерите (като серотонин и норадреналин). Това причинява верижна химична реакция, която в хода си може да предизвика пътища на болка.
  • Диетичните (хранителните) провокиращи фактори може да стимулират центъра за контрол на мигрената, като се комбинират с други, недиетични фактори, като стрес (който води до производството на определени химикали и невротрансмитери в нашите тела), хормони (които също са химикали) и промени в атмосферното налягане (които във физически аспект оказват влияние върху кръвоносните съдове).
  • Диетичните провокиращи фактори може да направят мозъчните клетки по-реактивни по принцип.

Възможно е хранителните алергии да играят роля, като създават провъзпалително състояние, което, при същевременното наличие на други провокиращи фактори, е предпоставка за мигрена. Д-р Дейвид Пърлмътър вярва, че много хора са развили непоносимост към храни чрез синдрома на пропускливите черва. Тези непоносимости към храни може да бъдат провокиращ фактор при склонните към мигрена. Ако в тялото протича възпалителен процес, то произвежда противовъзпалителни съединения, за да се справи с възпалението. Как да разбереш дали в тялото ти има хронично възпаление? Изтегли безплатния ни тест за възпаление и го попълни.

Спектърът на хроничното възпаление

Общият компонент във всички провокиращи мигрената фактори

може да е оксидативният стрес. Изследване от 2015 година извежда теорията, че всички провокиращи мигрена фактори (храни и други) причиняват оксидативен стрес в мозъка, което може да обясни защо толкова много различни видове провокиращи фактори – от времето до храната и стреса – водят до един и същи резултат: мигренозен пристъп.

Не всички изследователи са съгласни, че хранителните съставки предизвикват мигрена. В бъдеще може да научим, че това, което изглежда като хранителни провокиращи фактори, може да са пристъпи на силен глад за определени храни, които се случват в предварителния етап на мигрената, преди хората да осъзнават, че пристъпът вече е започнал.

Стефани Уивър, нутрициолог и автор на книгата „План за облекчаване на мигрената“, споделя:

Когато интервюирах водещи изследователи на болката в Калифорнийския университет в Сан Диего, те казаха, че е възможно да минат години, преди да разберат със сигурност какво се случва в нашите глави, за да допринесе и да провокира на мигрена.

 

Пресорни амини и други диетични съединения, които може да провокират мигрена

Сега, когато знаем малко относно това как пресорните амини може да участват в мигрената, ето какво е установено за двата най-важни от тях:

ХИСТАМИН

Вероятно ви е познат, защото причинява алергични реакции, които се лекуват с антихистамини, блокиращи тази възпалителна реакция. Хистаминът се получава от аминокиселината хистидин и представлява невротрансмитер, отделян от нашето тяло по време на обичайния процес на храносмилане. При някои хора консумацията на каквато и да е храна провокира мигрена, защото те не произвеждат достатъчно от храносмилателния ензим диамин оксидаза (DAO). В такива случаи приемът на добавка с DAO може да бъде изключително полезен. Неголямо изследване установява, че 90% от изследваните страдащи от мигрена са с дефицит на този ензим. В рамките на това изследване приемът на DAO намалил броя и продължителността на пристъпите, но не и болката, изпитвана при тях. Приемът на кокосово масло  увеличава активността на DAO и може да е полезен за хора с хистаминова непоносимост.

ТИРАМИН

Това пресорно съединение се формира от разпада на аминокиселината тирозин в тялото. Тирозинът и тираминът се срещат естествено в храните, те не са добавки. Има добре документирани реакции на съдържащи тирамин храни – които обичайно са стари, сушени или ферментирали, – при хора, приемащи инхибитори на моноаминоксидазата (ИМО). Инхибиторите на моноаминоксидазата са най-старият клас антидепресанти, които все още се използват при депресия и лечение на болестта на Паркинсон.

Ако някой, който е на такива инхибитори, яде съдържащи тирамин храни, то той може да преживее опасно повишаване на кръвното налягане (има и смъртни случаи). По тази причина брошурите за диета с ниско съдържание на тирамин се разпространяват от болници и медицински центрове, както и от много лекари, лекуващи мигрена. Макар тези брошури да са широко разпространени, науката все още излиза с фрустриращо неопределено становище относно ролята на тирамина по отношение на мигрената. Затова фокусирането само върху тирамина е прекалено ограничаваща гледна точка.

Освен хистамин и тирамин, има и много други форми на пресорни амини в храните, например кадаверин, путресцин, спермидин и спермин, които може да играят роля при мигрената, но все още не са проучени.

Цитрусовите плодове съдържат октопамин и синефрин. Шоколадът съдържа бета-фенилетиламин, както и флавоноидни феноли и теобромин. В храните също така има невротрансмитери като ацетилхолин, катехоламини и серотонин. Всеки от тях може да бъде провокиращ мигрена фактор за даден човек.

 

Какво друго може да провокира мигренозни пристъпи?

Въпреки че много хора с мигрена биват съветвани да избягват тирамина, важно е да се отбележи, че пресорните амини може да не са единствените хранителни провокиращи фактори. Други химични съединения, открити в храните, също може да предизвикат мигренозни пристъпи:

  • кофеин;
  • мононатриев глутамат (МНГ) (и други, естествено срещащи се глутамати, като тези в целината);
  • нитрити и нитрати;
  • алкохоли;
  • аспартам
  • отлежали сирена
  • Ферментирали храни
  • Шоколад
  • Вино

Докато не всеки е чувствителен към провокиращи мигрена храни, в начина на живот на всички има потенциални провокиращи фактори. В подробния „План за облекчаване на мигрената“ са представени всички ключови фактори от начина на живот, които биха помогнали на всеки страдащ от мигрена и/или главоболие: леки упражнения, редовен сън, релаксация, хидратация, редовно хранене и намерение за позитивно отношение въпреки хроничната болка.

Това са и почти пълен набор от холистичните подходи към здравето, за които говорим постоянно във „Вдъхновения“. Ако все още не присъстват в живота ти, те съветваме да прегледаш приоритетите си, да съставиш план за действие и да се постараеш да включиш повече от тях в ежедневието си. Имаме много мотивиращи статии и в тази посока. Освен това имаме и чудесен инструмент, който може да те преведе през всички етапи. Това е нашият „Вдъхновяващ дневник“  с цялостната си програма за постигане на резултати.

Някои от елементите в Плана може да ви изненадат, но доверете ми се – моите препоръки се основават на най-новите и най-актуалните изследвания относно това какво представлява здравословният режим на хранене, специфично приложен към случаите на главоболие, мигрена и мениерова болест. Планът предлага балансирана диета с цели храни, както и промени в начина на живот.

plan-za-oblekchavane-na-migrena

А сега чисто практичната част.

СПИСЪК С НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ХРАНИ, ПРОВОКИРАЩИ МИГРЕНА

 

Тук ще представим основния, съкратен списък. Подробен такъв, както и повече разяснения кои точно храни и защо са в списъка с провокиращи мигрена, ще откриеш в книгата „План за облекчаване на мигрената“ от Стефани Уивър.

Безплатен откъс от книгата ще откриеш тук. Отново тук можеш да поръчаш книгата, в случай че желаеш да се запознаеш по-подробно с детайлите, както и да получиш пълна 8-седмична програма за трайно справяне с проблема.

Честно срещани провокиращи мигрена храни

  • Авокадо
  • Банани
  • Готови подправки – особено тези, съдържащи мононатриев глутамат
  • Глутен – всички храни, съдържащи глутен
  • Захар и подсладители – виж подробния списък по-долу
  • Курирани месни продукти – колбаси, кренвирши, наденици и т.н.
  • Морски водорасли
  • Оцет
  • Салатен дресинг, купен от магазина
  • Соев сос
  • Соеви продукти
  • Стари храни и всякакви сирена
  • Сушена риба
  • Ферментирали храни (кисело зеле, мисо, комбуча, кефир), дори и домашните
  • Хранителна мая
  • Цитруси и повечето тропически плодове
  • Ядки
Добавки, които провокират мигрена. За какво да внимаваме, когато четем етикетите
  • Автолизирана мая
  • Глутаминова киселина
  • Дрожден екстракт
  • Екстракт от малц
  • Ензимно модифицирани съставки
  • Естествени аромати/ароматизанти
  • Желатин (желатинът от пасищно хранени животни е разрешен)
  • Калциев казеинат
  • Карагенан
  • Комбу (екстракт от водорасли)
  • Купен от магазина бульон
  • Малтодекстрин
  • Малцов ечемик
  • МНГ
  • Натриев казеинат
  • Подсилени с протеин съставки
  • Соев протеин концентрат/изолат
  • Суроватъчен протеин и всякакъв протеин на прах
  • Текстуриран зеленчуков протеин
  • Ултрапастьоризирани продукти
  • Ферментирали или култивирани съставки
  • Хидролизиран протеин

Скрити захари

  • Галактоза
  • Глюкоза (сироп, твърдо вещество)
  • Декстрин
  • Декстроза
  • Етил малтитол
  • Ечемичен малц или сироп
  • Захар „Панела“, „Паноча“
  • Захар или сироп (кафява, демерара, инверт, мусковадо, палмова, тръстикова захар „Рапидура“, сурова тръстикова захар, суканат, турбинадо)
  • Захар от фурми
  • Захар от цвекло
  • Захароза
  • Златен сироп
  • Инулин
  • Кафяв ориз, сироп от оризови трици
  • Кленов сироп, захар
  • Кокос (кокосова захар)
  • Кристали, сок или сироп от захарна тръстика (дехидратирани/изпарени)
  • Кристална фруктоза
  • Лактитол, лактоза
  • Малтодекстрин
  • Малтоза
  • Малц или малцов сироп
  • Манитол
  • Меласа
  • Моно- или олигозахариди
  • Нектар или сироп от агаве
  • Нерафинирана кафява захар
  • Палмова захар
  • Петмез
  • Плод монк (луо хан гуо) и/или захар от него
  • Плодов сок концентрат
  • Пчелен мед
  • Сироп от царевица (твърдо вещество), високофруктозен царевичен сироп
  • Сорбитол
  • Соргова меласа или сироп
  • Фруктоза
  • Хидрогенирано или хидролизирано нишесте
  • Царевица (захар, сироп, твърди вещества)

Вече предполагаме какво си мислиш. Направо те чуваме: „То не остана нищо за ядене“. И веднага бързаме да ти отговорим: не е вярно!

Има много храни, които са разрешени за консумация. Очаквай да публикуваме скоро съкратения списък. Пълния знаеш къде да намериш – в книгата „План за облекчаване на мигрената“.

И за финал ще споделим, че освен подробностите, за която споменахме, в книгата ще откриеш и 14-дневен хранителен план за облекчаване на мигрената. Към него са приложени и множество вкусни рецепти за закуски, обеди, вечери, както и за междинни закуски.

Разбира се, има задълбочена информация и за партидното готвене. Или казано с други думи, как да готвим наведнъж храна за няколко дни. Защото е ясно, че не можем да спрем света да се върти, докато ние прекарваме цялото си време покрай печката, за да излекуваме мигрената си. Все пак сме социални същества и като такива имаме нужда от социални контакти, както и имаме ангажименти и отговорности. Като добавим към това и факта, че за пълноценно здраве е необходима и пълноценна почивка… определено си струва да проучиш въпроса с партидното готвене малко по-обстойно. Ще ти спести много време, а вероятно и пари. В резултат ще имаш по-вкусна, по-качествена и по-пълноценна храна на трапезата си всеки ден!

Вярваме, че ти дадохме достатъчно материал за размисъл. От нас прекрасен ден и до скоро в следващата статия от поредицата за мигрената и силата на хранителната терапия.

migraine-poredica-statii

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed