Поредица за мигрена, световъртеж (вертиго) и мениерова болест

Ако редовно четеш нашите блог статии в раздела „Полезно“, вече знаеш, че във „Вдъхновения“ се стремим да предоставяме допълнителна информация за подобряване на здравето и вдъхновяващи статии за мотивиращи малки стъпки за устойчива промяна. В следващите няколко седмици избрахме да ти представим поредица от статии за още едно състояние, за което се смята, че може да се подобри само и единствено с хапчета. Да, става въпрос за главоболие, мигрена и някои по-тежки хронични проблеми. Това е още едно състояние, за което се твърди, че като цяло няма общо с храната. При това не е ясно какво може да го провокира.

Дали е така обаче?

Когато чуя, че дадено състояние – било то мигрена, хашимото, умора или нещо друго, няма общо с храната, винаги заставам нащрек! Като нутрициолог знам, че няма начин да няма връзка! Това е и една от мисиите, с които създадох издателство „Вдъхновения“, а именно да откриваме липсващите парченца от пъзела.

Ако се замислим рационално, храната е нашето гориво. С него ние доставяме (или не!) полезни вещества на организма си. Това са макронутриентите – протеини, въглехидрати и мазнини, и микронутриентите – витамини, минерали, антиоксиданти и т.н. Няма начин да няма връзка! Това е като да зареждаме автомобила си с правилното гориво и да се наслаждаваме на оптималната работа на двигателя му. Или да си мислим, че реално няма значение какво гориво ползваме и да зареждаме иначе пригодения за високооктаново гориво автомобил с биодизел от изгорели животински мазнини. Какво ще се случи? Ами биодизелът ще разгради уплътненията и маркучите, които може да протекат. Колата няма да е много щастлива, нали? Семейният бюджет също! И още нещо: като цяло мощността на колата ще е осезаемо намалена.

Използвах този пример за илюстрация на това дали храненето ни е от значение, или не, когато говорим за здраве и за хронични състояния.

Да, може да не дава 100% отражение, но със сигурност има отношение, и то голямо, към това дали ще се чувстваш по-добре, или по-зле. Просто е добре да се информираш за това как храненето може да повлияе на конкретното ти състояние. Ако на български няма достатъчно източници, макар че постепенно попълваме графата, потърси информация на английски.

Но да се върнем към темата ни –  мигрена. Ето какво сме планирали за следващите няколко седмици. Ако ти или твой близък страдате от мигрена, не пропускай статиите ни. Списъкът по-долу ще се актуализира своевременно.

Ако искаш да следиш кога точно ще публикуваме статиите, непременно се абонирай за нашия седмичен бюлетин. Освен списък с полезните статии, които публикуваме през седмицата, в него предоставяме и още допълнителна полезна информация. А често подготвяме и специални материали за нашите читатели, които не публикуваме никъде другаде.  Също така първо там обявяваме активните си кампании и предпродажби, които често са придружени от атрактивни подаръци.

Какво още можеш да научиш по темата мигрена?

Главоболие и мигрена. Видове и полезни дефиниции

Какво провокира мигрена

 

Успешно справяне с мигрена. Личната история на Стефани Уивър

 

Диети при мигрена: АНЦЕСТРАЛНИТЕ ДИЕТИ

Диети при мигрена: КЕТОГЕННА ДИЕТА

Диети при мигрена: Два дни без, един ден със

 

И малко подходящи рецепти

Да си направим сами бекон у дома

 

Печени картофи с подправка за тиквен пай

Крем супа от пащърнак и праз

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed