Какво да ядем по време на мигренозен пристъп?

kakvo-da-iadem-po-vreme-na-pristap

Когато имаме мигренозен пристъп, подобряването на храносмилането е ключово важно. Вече знаем, че храненето може да подобри или да влоши мигрената. Но и да даде тласък или да успокои мигренозния пристъп. Затова днес ще разгледаме какво да ядем по време на мигренозен пристъп. Споделяме няколко идеи. Ти можеш да допишеш още, като ни ги оставиш в коментар. И за финал, малко фокус към осъзнатото хранене, което е ключово важно за всички нас. А също е и важен инструмент на здравословното хранене.

Проблемите със стомашно-чревния тракт са често срещани. Пациентите с мигрена страдат също от синдрома на раздразненото дебело черво (IBS). Или поне от храносмилателен дистрес в предварителната фаза. Изследователи са установили, че половината от пациентите с мигрена, участвали в голямо проучване, имали симптоми на киселинен рефлукс или киселини. Въпреки това само 22% от тях били официално диагностицирани с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Киселинният рефлукс (ГЕРБ) предполага наличие на дисфункционалност в мускулния пръстен в основата на хранопровода – или пръстенът се отпуска и позволява на стомашната киселина да се връща в хранопровода, или се отваря твърде често.

КАКВО ДА ЯДЕМ ПО ВРЕМЕ НА МИГРЕНОЗЕН ПРИСТЪП?

В книгата План за облекчаване на мигрената фокусът е върху храненето по принцип, ако страдате от мигрена. Но как стоят нещата в случаите, когато всъщност имате мигренозен пристъп? Тогава какво? Така, както вероятно носите със себе си малък набор от лекарства, да държите в шкафа и във фризера определени храни, ще ви помогне да се нахраните пълноценно по време на мигренозен пристъп, когато се чувствате зле и много-много не сте в състояние да готвите. Освен това тези храни могат лесно да бъдат приготвени от някой друг. Концентрирайте се върху меки, добре сготвени леки храни, които са особено лесни за храносмилане.

  • Сварете си пилешки бульон (с ниско съдържание на натрий и без лук) с ориз или с безглутенови нудли към него. Ако сега се захващате с това, настържете малко морков и гответе, докато всичко омекне. В случай че във фризера имате нарязано пиле, добавете и от него.
  • Всякакви зеленчукови супи, обогатени с колаген, костен или зеленчуков бульон. Ако са във форма на крем супа могат и да се замразяват, за да имате винаги готова порция супа, която да можете затоплите набързо.
  • Може също да си приготвите за хапване бурканчета от бебешка храна със сладки картофи или моркови.
  • В микровълновата фурна си сгответе обикновени или сладки картофи и ги яжте с много масло, гхи или кокосово масло.
  • Направете си безглутенови овесени ядки с кокосово мляко или Мляко от конопено семе (страница 255).
  • Извадете от фризера безглутенови гофрети, претоплете ги на тостера и ги яжте с масло и сладко само от плодове.
  • Разбъркайте канела с неподсладено пюре от ябълки.
  • Намажете безглутенова препечена филийка с масло и отгоре поръсете с канела.
  • Запарете чай от джинджифил или мента, който ще облекчи гаденето.
  • Претоплете някоя супа от фризера.

Стойте далеч от храни, като бекон или риба, които са със силна миризма

Дори и ако сте ги тествали и знаете, че не засилват вашият мигренозен пристъп! Възможно е миризмите да причинят гадене. Не се притеснявайте дали се храните балансирано, а просто яжте топли, успокояващи храни, докато се почувствате по-добре. По време на мигренозен пристъп това е ключово важно. Когато той отмине се върнете към препоръчителното хранене при мигрена.

Как дъвченето подпомага храносмилането и други чудеса, свързани с вашия невероятен храносмилателен тракт

Мислете за своя храносмилателен тракт като за невероятно интелигентен, жив градински маркуч с дължина около 9 метра. Макар по форма да наподобява градински маркуч, той не е инертен като него – отличава се със собствен „мозък“, мускулатура, която придвижва храната, и способността да отделя високопотентни химикали (като солна киселина) за разграждане на храната. В храносмилателния тракт са налични същите рецептори за вкус и мирис като тези в устата, както и сензори за протеини, мазнини, бактерии, хормони и растителни съединения.  Приблизително 70 до 80% от вашата цялостна имунна система е в червата ви. Там живеят и действат някъде от около няколко стотици до няколко хиляди видове микроби, познати още и като микробиом. В момента в червата ви може да вършат своята дейност цели 100 милиарда бактерии.

В идеалния случай храната остава в „маркуча“ по време на цялото си пътуване, разпадайки се на частици от хранителни вещества, достатъчно малки, за да се абсорбират лесно от клетките в стените на тънките черва.

За храносмилането на кратко?

Когато в устата ви попадне хапка храна, актът на дъвченето ѝ слага началото на сложен химичен процес. В устата започва да се отделя слюнка (обогатена с ензими), която се смесва с хранителните частици и по този начин помага те да се овлажнят и да се раздробят. Този слюнчен сигнал, който е от съществено значение, показва на стомаха, че идва храна, и с цел подготовка за нея, в стомаха се отделят още храносмилателни ензими. Ако дъвчете хапките само по три пъти или съвсем никак, както е при консумацията на смути, във вашето тяло ще има на разположение много малко храносмилателни ензими, готови за пристигането на храната.

След като попадне в стомаха, храната се смесва с ензимите и химикалите и се разбърква чрез движението на мускулите. Тя не остава дълго в стомаха, а преминава в тънките черва, където бива разградена на малки частици. Ако сдъвчете една хапка морков само три пъти, както правех аз преди, тя бива раздробена на късове, които може да са твърде големи, за да бъдат изобщо разградени. Възможно е вашето тяло да не може да извлече каквито и да е хранителни вещества от тези парчета, преди те да преминат в дебелото черво като част от процеса по изхвърляне на отпадните продукти от храносмилането.

Истински чудотворните неща се случват в тънките черва, където има интелигентни клетки, общуващи директно с вашия мозък. Научният термин за това е „ос черва – мозък“ – процъфтяваща област на изследване.

Съществено важното покритие на вашите тънки черва е с дебелина само една клетка. Клетките му са подредени като теракотените плочки на пода, с „фуги“, изградени от мрежа от протеини. Когато сте здрави, разстоянията между така подредените клетки се наричат „плътни контакти“. Ако редовно ядете храна, която е проблемна за вашето тяло в храносмилателен аспект, или ако има друго увреждане на покритието на тънките черва поради болест, непоносимост към храни или цьолиакия, процепите във „фугите“ може да станат достатъчно широки, за да допуснат преминаването на по-големи частици храна или други токсини. Може би сте чували за това – синдром на пропускливите черва.

Чревна пропускливост

Тя води до още повече възпаление, когато тялото реагира на тези блуждаещи в кръвообращението хранителни частици и токсини, сякаш те са вируси нашественици. Според д-р Дейвид Пърлмътър синдромът не просто засяга червата, но може да се отрази и на кръвно-мозъчната бариера. Като реакция на глиадина, един от протеините в пшеницата, тази критично важна за мозъчното здраве бариера става по-пропусклива.

Тънките черва са мястото, където провокиращи мигрена вещества, като тирамин и МНГ, може да стартират химична реакция, което приключва с въздействие върху мозъка.

Дебелото черво е също толкова важно, тъй като именно там се намират голяма част от добрите чревни бактерии. Тези бактерии подпомагат храносмилането и съня, абсорбирането на хранителните вещества и спирането на вирусните нашественици. Освен това те неутрализират токсините в храната, контролират имунната система, произвеждат невротрансмитери и помагат на тялото да се справи със стреса и възпалението. Ето защо, за да осигурявате храна за тези ключови микроби, изследователите на здравето на червата препоръчват да консумирате много зеленчуци, плодове и храни с високо съдържание на пребиотични фибри, като същевременно намалите приема на захар, скорбяла и силно преработени храни.

Край на тъпченето

Сега, когато разбирам какво се случва всъщност, при хранене прекарвам далеч повече време в дъвчене. Редовно аз съм човекът, който остава последен на масата, понякога 10 или повече минути след останалите. Ако не сте свикнали да ядете чак толкова бавно, дъвчете, броейки до 10, или почакайте, докато храната бъде съвсем раздробена и вече не можете да я дъвчете ефективно. След това я глътнете.

Ако сте свикнали да пиете много вода и други напитки по време на хранене, отпивайте само малко течност, за да подпомогнете гълтането на храната. В противен случай разреждате стомашното съдържимо и нарушавате способността на стомаха да започне да храносмила. При положение че желаете да пиете големи чаши вода, изпийте една 15 минути преди ядене, така че вашият стомах да може да се изпразни преди пристигането на храната. В идеалния случай изчакайте два часа след хранене, за да пиете друга голяма чаша.

Когато си правя смути, преди да глътна всяка глътка, я „дъвча“ по няколко минути, докато не усетя наличието на слюнка в устата си. Изглежда смахнато, но откакто започнах да правя това, не съм имала болки в стомаха след консумацията на зелено смути.

Установих, че когато бързам, мога да изям закуската си скорострелно. А когато преди ядях обяда си на бюрото, едва дъвчех изобщо. Справям се чудесно с това да не забравям да дъвча на масата на вечеря. За да си помогна да се тренирам, се научих да оставям вилицата между хапките. Добавянето на тази практика на осъзнатост допринесе за това да съм по-присъстваща, докато се храня, да оценявам храната и да си давам сметка, когато съм се нахранила. По този начин може също да се подпомогне отслабването, ако то е цел за вас. Тази седмица експериментирайте с по-осъзнато хранене и вижте какво ще забележите.

По-близък поглед към ОСЪЗНАТОТО ХРАНЕНЕ

Един от начините да подобрите храносмилането си, да забавите темпото и да извлечете повече ползи от приеманата от вас храна е като практикувате осъзнато хранене. Когато правите това, вие се съсредоточавате върху всички аспекти на ястието и храненето като преживяване. Ето някои съвети:

  • Щом седнете да ядете, гледайте в чинията си. Наистина гледайте към нея. Оценете изобилието на всяка храна във вашата чиния.
  • Благодарете на всички хора, животни и растения, чиято енергия е представена в чинията ви.
  • Представете си храната във чинията си с желание да получите най-доброто за себе си, да се излекувате и да се обградите с любов и позитивна енергия.
  • Оставяйте вилицата между хапките.
  • Дъвчете всяка хапка напълно. Дъвченето е невероятно важно. Колкото повече дъвчете, толкова повече слюнка се произвежда, сигнализирайки на стомаха да осигури правилното количество стомашни сокове, за да започне разграждане на храната. Колкото по-дълго остане храната в устата ви, толкова по-улеснено е храносмилането, съответно толкова по-вероятно е да извлечете повече хранителни вещества от храната. Отделете време и наистина сдъвквайте всичко.
  • Ако установите, че обичайно обядвате на бюрото си и не е възможно там да се храните осъзнато, опитайте се да се махате от бюрото поне един ден седмично и да обядвате някъде на по-тихо място, дори да е само за 10 минути.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed