Хроничен стрес

Какво влияние оказва на здравето ни

Представи си, че идваш в нашата култура от друг свят. Едно от първите неща, които вероятно ще забележиш е повсеместното присъствие на хроничен стрес. Може даже да останеш с впечатлението (дори от бегло наблюдение на забързания ни модерен живот), че да бъдем стресирани, тревожни, депресирани, раздразнителни, пристрастени към кофеина и постоянно копнеещи за солени или сладки храни, е нормално човешко поведение. Но това, че нещо е обичайно, не го прави нормално.

Средностатистически човек има приблизително 60 000 мисли всеки ден. Това изглежда много, но изследователят от Станфорд доктор Фред Лъскин е открил, че удивителните 90% от тези мисли се повтарят. Помисли над това: 9 от 10 от нашите мисли са такива, които ни спохождат отново и отново! Колко неоригинално! По-лошото е, че за много хора тези мисли са не само повтарящи се, но и негативни.

Няма съмнение, че непрекъснато повтарящите се негативни мисли са стресиращи. С течение на времето те могат да предизвикат продължителен цикъл на хроничен стрес, който сериозно да увреди цялостното ни здраве. Едно проучване установява, че психологическият стрес всъщност потиска имунитета и увеличава възпалението. Стресът също така може да бъде отключващ фактор за автоимунни заболявания. Изследване от 2001 година разкрива, че пациентите с болестта на Грейвс са имали повече стресови житейски събития преди поставянето на диагнозата в сравнение с контролните групи.

Казано накратко: стресът е лош за нас! Но за повечето от нас толкова голяма част от деня ни е завихрена в буря от несъзнателни повтарящи се мисли, че дори не забелязваме колко активно поддържаме собствения си стрес жив и процъфтяващ.

Нека да разгледаме деветте начина, по които стресът може да повлияе на тялото ни. Не за да се стресираме допълнително, а за да имаме девет критично важни причини най-накрая да върнем живота си обратно към едно по-спокойно състояние, като се заемем сериозно с управлението и намаляването на стреса.

9 начина, по които хроничният стрес влияе на нашето здраве

  1. Нашият мозък при стрес

Стресът предизвиква верижна реакция в мозъка ни, тъй като хипоталамусът изпраща заповеди до надбъбречните жлези да секретират кортизол и адреналин. Едно изследване, публикувано в медицинското списание Molecular Psychiatry, установява, че хроничният стрес всъщност може да причини дългосрочни промени в структурата и функцията на мозъка. И тези промени могат да допринесат за проблеми с психичното здраве. Други изследвания показват връзка между хроничния стрес и повишения риск от депресия, тревожност, безсъние и дори деменция.

Разбери повече по тази тема в следната статия:

Как стресът подкопава здравето и още за реакцията „бий се или бягай“

bii-se-ili-biagai-sait

  1. Нашето тегло при стрес

Когато напълняването става все по-лесно, а отслабването – все по-трудно, виновник може да е стресът. Изследване, публикувано в Biological Psychiatry, установява, че хроничният стрес сам по себе си може да забави метаболизма ни. А също и да увеличи глада ни достатъчно, за да наддаваме с 4 – 5 килограма всяка година. Плюс това, когато сме стресирани, тялото ни складира мазнините като ресурс за спешни случаи, което може да направи отслабването почти невъзможно. Стресът също така е причина да ни е по-трудно да правим здравословни избори относно начина си на хранене и на живот като цяло, което допълнително създава условия за наднормено тегло.

И предполагам се досещаш, че никак не е случайно, че методът на Хейли Помрой, познат като „Ключът към бързия метаболизъм“ стартира със сваляне и разтоварване на стреса. В програмата по режима акцентираме, буквално всеки ден на темата стрес и как бихме могли да намалим стреса, но и да променим реакцията си към него.

 

  1. Нашата имунна система при стрес

Много от пациентите с автоимунни заболявания са забелязали, че здравето им се влошава или преживяват обостряне на състоянието си и повече симптоми по време на стресиращо събитие. Изследванията потвърждават връзката между стреса и автоимунните процеси. Според изследване от 2012 година, публикувано в Psychosomatic Medicine, травматичният стрес в детството увеличава вероятността от диагностициране с автоимунно заболяване по-късно в живота.

 

  1. Щитовидната ни жлеза при стрес

Щитовидната жлеза е особено чувствителна към стрес по много начини. Например някои проучвания предполагат, че стресът намалява конверсията на Т4 (неактивен) в Т3 (активен), което води до синдром на нисък Т3. Стресът може да предизвика автоимунни проблеми с щитовидната жлеза (болест на Хашимото и Грейвс). Стресът може също така да причини или влоши резистентността към тиреоидните хормони.

Противодействието на точно този процес, отново е един от основните стълбове на метода на Хейли Помрой, познат още и като КБМ. Тези малки детайли в структурата на цялостната програма правят картинката завършена. Това е и основната причина за дълготрайни резултати при КБМ. Ако искаш и ти да се радваш на повече енергия, по-ясен фокус, устойчивост на стрес, оптимален метаболизъм, ела в програмата. Още днес! Виж повече тук.

  1. Стомашно-чревната ни система при стрес

Червата често се наричат вторият мозък поради пряката връзка между тези две системи. Червата съдържат 95% от подобряващия настроението невротрансмитер серотонин. Проучване от 2011 година, публикувано в Journal of Physiology and Pharmacology, предполага, че стресът е свързан със стомашно-чревни състояния, като синдром на раздразненото дебело черво, ГЕРБ и язви, демонстрирайки друг аспект на тази връзка. И също така, хроничния стрес може да предизвика пропускливи черва, които да окажат негативно влияние върху цялостното здраве на човек.

 

  1. Сърцето ни при стрес

Едно от най-стресиращите занимания е гледането на болен партньор, дете или родител. Изследване в областта на психосоматичната медицина установява, че полагащите грижи за болни хора под хроничен стрес имат повишен процент на сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не полагат такива грижи. За мнозина работата е друг основен източник на стрес. Изследване на BMJ предполага, че стресът на работното място е важен рисков фактор за метаболитен синдром, характеризиращ се с високи триглицериди, високо кръвно налягане и висока кръвна захар и повишаващ риска от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

  1. Твоите очи и уши при стрес

Забелязвал ли си някога клепачите ти да потрепват? Хроничният стрес може да доведе до потрепване на клепачите и спазми, както и да причини звънене в ушите (тинитус) и световъртеж, свързан с вътрешното ухо. Всички тези симптоми може да се отразят доста негативно на функционалността ни в ежедневието.

 

  1. Твоите надбъбречни жлези при стрес

Едно изследване на Калифорнийския университет в Бъркли показва, че мозъкът, отговорен за сигнализирането на освобождаването на кортизол чрез оста мозък – надбъбречни жлези, понякога може да е с нарушена функционалност и да предизвика свръхпроизводство на кортизол. Хронично високите нива на кортизол може да създадат ефект на доминото, който всъщност променя пътищата за комуникация между хипокампуса и амигдалата. Това може да се превърне в порочен кръг, в който мозъкът е в постоянно състояние „бий се или бягай“. С течение на времето по този път се стига до така наречената „умора на надбъбречните жлези“.

  1. Твоите хромозоми при стрес

Теломерите, „капачките“ на края на нашите хромозоми, могат да бъдат скъсени от стареене и болест. Това на свой ред съкращава продължителността на живота. Като цяло, колкото по-дълги са нашите теломери, толкова по-дълъг е животът ни и обратното. Но дори хроничният стрес може да скъси дължината на теломерите, ускорявайки стареенето, според някои изследвания. Друго проучване установява, че жените под хроничен стрес имат по-къси теломери, еквивалентни на десетилетие стареене, в сравнение с жените, които съобщават за слаб стрес.

 

Възможно е обаче да прекратим цикъла на стрес. Точно както детоксикираме физическото си тяло, за да го оздравим, така може да детоксикираме и живота си от хроничните стресови фактори, които повишават кръвното налягане и кръвната захар, разрушават хормоналния баланс и влошават здравето и функционалността ни.

Как да го направим?

Ще разбереш от следващата ни статия. Очаквай я скоро. Следи блога на сайта ни. А до тогава. Знаеш ли, че по-добрият сън ни прави по-устойчиви на стрес. Подобрява настроението, повишава концентрацията и вдига нивата на енергията. Как да си осигуриш качествен, релаксираш и наистина възстановителен сън?

Разбери в новата книга на издателство Вдъхновения „Фабрика за сън“, от Гергана Радович, холистичен терапевт и специалист по съня.

fabrika-za-san

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed