9 симптома на кандида и 3 стъпки за лечението им

9-simptoma-na-kandida

Публикуваме превод на една задълбочена и изчерпателна статия на д-р Джош Акс по темата кандида – един доста сложен за решаване казус. Линк към оригиналната статия ще откриеш в края на текста.

Ето какво ще намериш в статията:
 • Какво представлява кандида?
 • Кои са причините за инфекциите от кандида?
 • 9 симптома на кандида
 • Лечение 1: Прочистване от кандида
 • Лечение 2: Диета срещу кандида
 • Лечение 3: Добавки, етерични масла и кокосово масло
 • Симптоми на отмиране на кандида, които може да изпитате
Случва ли се да преживявате някое от тези неразположения или здравословни проблеми?

Ако е така, имайте предвид, че това са само някои от признаците, че може да страдате от гъбична инфекция, известна като кандида. В тази статия ще научите за други симптоми на кандида, а също ще разберете кои са причините за проблемите с кандида и с какви природни средства и режим на хранене можете да подобрите състоянието си и да се излекувате от гъбичките.

Какво представлява кандида?

Кандида може да бъде нещо много сериозно. Напоследък вид супергъбичка кандида, известна като Candida auris, се очертава като опасна заплаха за здравето в няколко държави и в много здравни заведения в САЩ. Този вариант на кандида се оказа устойчив на множество лекарства, което води до сериозни заболявания.

Candida albicans е най-често срещаният вид гъбична инфекция, откривана в устата, чревния тракт и влагалището (вагинална/генитална кандидоза). Тя може да засегне кожата и други лигавици. Ако имунната система функционира оптимално, този вид гъбична инфекция рядко е сериозна. Обаче, когато имунната система не функционира добре, инфекцията от кандида може да мигрира в други части на тялото, включително кръвта и мембраните около сърцето или мозъка, причинявайки сериозни симптоми. Това се нарича инвазивна кандидоза.

Кандида е гъбичка, която, при подходящи нива в тялото, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Когато популацията ѝ нарасне твърде много, може да се появят типичните за този случай симптоми. Ако не се вземат мерки, в храносмилателния тракт тази гъбичка разгражда стените на чревната лигавица и прониква в кръвния поток. Това води до освобождаването на токсини от отпадни продукти и други токсини от вашата система, причинявайки синдром на пропускливите черва.

Когато естественият рН баланс на тялото ви е нарушен, дрождите кандида може да започнат да се размножават неконтролируемо, създавайки системен проблем и причинявайки неприятни симптоми на кандидоза. „Добрите“, здравословни бактерии и правилно функциониращата имунна система са от съществено значение при борбата с тази упорита инфекция.

Синдромът на свръхрастеж на кандида, или ССК, е терминът, използван за случаите, в които гъбичката е излязла извън контрол в тялото ви. Не се заблуждавайте: това е хронично състояние! В допълнение към симптомите на кандида, хората, които никога не са преживели сериозна инфекция от дрожди, може да установят, че са развили нова чувствителност, алергия или непоносимост към различни храни (включително млечни продукти, яйца, царевица и глутен).

Кои са причините за инфекциите от кандида?

Има много възможни причини за кандида инфекциите (включително диета с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати и алкохол, които подхранват гъбичките). Като допълнение ето още шест други потенциални причини:

1. Широкоспектърните антибиотици

Понякога антибиотиците са необходими в борбата с упорита инфекция, за да убият бактериите вредители във вашата система. Проблемът с антибиотиците и с прекалената им употреба (често създаваща антибиотична резистентност) е, че те не просто убиват лошите бактерии – те убиват и добрите.

Добрите бактерии в организма ви са отговорни за храносмилането и поддържането на кандида под контрол. След дълъг курс (или няколко курса за кратък период) антибиотиците може да превърнат тялото ви буквално в среда за размножаване на кандида.

2. Противозачатъчни хапчета

За разлика от антибиотиците, противозачатъчните хапчета сами по себе си не причиняват пряко инфекция с дрожди или синдром на свръхрастеж на кандида. Въпреки това, когато жените се придържат към диета с високо съдържание на рафинирани захари и преминат курс на лечение с антибиотици, противозачатъчните хапчета може да повлияят неблагоприятно върху тялото им, което води до инфекция от кандида.

Някои жени откриват, че хапчетата за контрол на раждаемостта като че ли предизвикват инфекции от дрожди – и дори дълго след изчезването на първоначалната инфекция, след като започнат отново да приемат противозачатъчни, те страдат от упорита кандидоза.

3. Перорални кортикостероиди

Хората, които лекуват астмата си с кортикостероидни инхалатори, са изложени на повишен риск от развитие на кандида в устата, което води до системен свръхрастеж на кандида. Задължително е използващите кортикостероидни инхалатори за астма да следват указанията за измиване на устата след всяка употреба. Ако се установи кандидоза в устната кухина, тя може да бъде лекувана с гаргара с кокосово масло и капка или две етерично масло от карамфил.

4. Лечение на рак

Според Отдела за клинични изследвания в изследователските лаборатории на Merck при пациенти с рак кандидозата може да стане инвазивна и да представлява сериозно усложнение. В това проучване една трета от пациентите, лекувани от рак, са имали инвазивна кандидоза. Химиотерапията и лъчелечението може да действат както за унищожаване на канцерозни клетки, така и на тумори. Те обаче убиват и здравословните бактерии, които естествено се борят с кандида.

5. Диабет

При диабет от първи или втори тип нивата на захар в устата и други лигавици са традиционно по-високи, отколкото при индивиди без диабет. Тъй като кандида са вид дрожди, а захарта храни дрождите, разбираемо е, че хората с диабет са изложени на по-голям риск от развитието на ССК.

6. Отслабена имунна система

Вероятността от развитие на кандида е увеличена при хората с отслабена имунна система. Тази популация включва бебета, малки деца, възрастни хора, а също лица, диагностицирани с ХИВ/СПИН и други възпалителни и автоимунни състояния.

aktualno-ot-vdahnovenia

9 СИМПТОМА НА КАНДИДА

Свръхрастежът на кандида може да бъде труден за диагностициране от лекар. Възможните методи на изследване включват изследване на изпражнения или серум, ДНК тест за кандида, PCR тестване на изпражненията и изследване на микробни органични киселини. Този тип системна гъбична инфекция се проявява по различни начини при отделните хора. По-долу са представени девет от симптомите на кандида, за които да сте бдителни, ако се притеснявате, че може да имате кандида или ССК.

1. Хронична умора

Ако изпитвате умора или изтощение, които така и не отминават и с които просто не можете да се справите, независимо от броя ви часове сън, може да страдате от синдрома на хроничната умора. Болестта се характеризира с умора, която продължава минимум шест месеца и често е придружена от други симптоми на кандида, включително главоболие, болки в ставите, затруднения с паметта и концентрацията и възпалено гърло.

Често един от симптомите на кандида е хроничната умора. Макар инфекцията от кандида да не е единствената причина за синдрома на хроничната умора, много лекари смятат, че тя повишава риска от този синдром.

 

СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

 

2. Разтройства на настроението

Една от причините диагностицирането на кандида да е трудно, е, че толкова много от симптомите на това заболяване са характерни и за други състояния, включително разстройства на настроението. Хората със свръхрастеж на кандида може да преживяват драматични промени в настроението, тревожност, раздразнителност, депресия и дори панически атаки.

3. Повтарящи се вагинални и пикочни инфекции

При повтарящи се инфекции в пикочните пътища или влагалището причината може да е кандида. Важно е да осъзнаете, че гъбичката може да се предава по полов път и партньорите да я разпространяват. За жените: намалете риска, като не носите плътно прилепнало бельо или чорапогащници, и избягвайте горещите вани по време на активна инфекция.

4. Млечница в устната кухина

Млечницата в устата всъщност е гъбична инфекция, причинена от същия щам кандида, който засяга други лигавици, включително вагината. Най-често се причинява от употребата на преднизон или други перорални кортикостероиди, както е споменато по-горе. Ако не се лекува, инфекцията може да се разпространи из тялото, включително в храносмилателния тракт, белите дробове, черния дроб и сърдечните клапи.

Кандидозата на устната лигавица е заразна. Новородените могат да хванат млечница по време на раждането, децата – да се заразят от споделяне на играчки с други деца, а възрастните може да я предават и прихващат чрез слюнката.

5. Синусни инфекции

Подобно на много от другите симптоми на кандида, инфекциите на синусите са често срещани днес и определянето на първопричината може да бъде трудно. Кандида действително засяга синусите и е възможно да доведе до постоянна кашлица, постназално стичане на секрет (задна хрема), увеличаване на назалната конгестия, сезонни алергии и общи грипоподобни симптоми. Ако имате постоянни проблеми със синусите, време е да се изследвате за инфекция от кандида!

6. Чревен дистрес

Персистиращият чревен дистрес е един от симптомите на кандида, причиняващи повече неудобство. Постоянното образуване на газове, оригване, подуване на корема, запек или диария и стомашни спазми може да се дължат на липсата на здравословни бактерии в храносмилателния тракт.

Когато дрождите завземат червата, здравословните бактерии не разполагат с достатъчна мощ и не могат сами да се преборят с инфекцията. Състоянието, при което бактериите в червата ви са в дисбаланс, е известно като дисбиоза. Много хора изпитват значително облекчение на хроничния чревен дистрес, когато ефективно лекуват инфекция от кандида.

Може би ще ти е интересно да научиш още:

Как чревният микробиом влияе върху нашето здраве?

7. Замъгляване на мозъка

Наред с промените в настроението и хроничната умора, замъгляването на мозъка често се пренебрегва като един от симптомите на кандида. Свръхрастежът на кандида обаче може да причини липса на фокус, лоша физическа координация, затруднено концентриране върху задачите и влошаване на паметта.

8. Гъбични инфекции на кожата и ноктите

Инфекциите на стъпалото, причинени от гъбички и гъбичните инфекции по ноктите на краката са често срещани микози, които произтичат от същия щам кандида. Продължаващите инфекции може да са признак, че имате системна инфекция от кандида.

9. Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е един от симптомите на кандида, който се проявява и при много други свързани с влошено здраве състояния. Важно е обаче да се разбере как инфекцията може да причини ранна менопауза, ПМС, понижено либидо, мигрена, ендометриоза, задържане на вода, промени в настроението и невъзможност за отслабване.

Докато сте в състояние на свръхрастеж на кандида, в тялото ви се стига до възпаление, което става причина гъбичките да растат и да се разпространяват извън храносмилателния тракт. Един от отделяните от тях странични продукти всъщност може да имитира естроген, което води до сериозен хормонален дисбаланс.

Лечение 1: Прочистване от кандида

Прочистването от кандида помага на тялото да се освободи от излишната кандида чрез пречистване на храносмилателния тракт и въвеждане на здрави, борещи се с гъбичката бактерии, които са налични във ферментиралите зеленчуци и кефира.

Всъщност има две възможности за прочистване: прочистване само с течности или по-леко прочистване – с храна. Можете също така да изберете най-задълбочения вариант за оздравяване на червата: като започнете с прочистването по стъпка 1 и след това преминете към прочистването по стъпка 2. Целият процес ще постави началото и за преминаване към диетата срещу кандида.

Вариант 1: Прочистване от кандида само с течности (продължителност 1 – 2 дни)

Започнете, като направите зеленчуков бульон от органичен лук, чесън, дръжкова целина, кейл, морска сол и пречистена вода. Оставете да къкри и прецедете. Изхвърлете зеленчуците и приберете бульона в хладилника.

През целия ден пийте топъл бульон. Наложително е също да пиете много вода, за да помогнете на тялото си да изхвърли всички токсини от вашата система. Въпреки че това не е дългосрочно прочистване, при нужда то може да се повтаря на всеки няколко седмици. Може да се използва и като въведение към прочистването с храна, дадено по-долу.

Вариант 2: Зеленчуци на пара (продължителност 3 – 5 дни)

Чрез изключване на зърнените храни, захарите, плодове, нишестето и алкохола от вашата диета за 3 до 5 дни можете да постигнете голям напредък в борбата си срещу свръхрастежа на кандида.

Яжте основно пресни органични зеленчуци, приготвени на пара. За този етап на прочистване не консумирайте скорбялни зеленчуци, като моркови, репички, цвекло, сладки и бели картофи, които може да допринесат за повишаване на нивата на захар в организма ви и да хранят кандида. Продължавайте да пиете много пречистена вода, минимум 2 – 2,5 литра на ден, за да отмиете гъбичките и отпадните продукти от тялото.

През това време, но не повече от веднъж на ден, може да ядете салати, приготвени от листни зеленчуци (като салата „Ромен“) или горчиви зеленчуци (като манголд), с малко кокосово масло и ябълков оцет (или лимонов сок).

По време на което и да е от пречистванията по-горе можете да използвате бентонитна глина, за да подпомогнете обграждането на токсините с нея и така да ги премахнете ефективно от вашата система.

Лечение 2: Диета срещу кандида

Това е диета, която не просто обезсилва кандида; това е диетата, която ще ви помогне да освободите тялото си от гъбичките! Тя е и чудесна следваща стъпка, ако вече сте започнали с прочистването от кандида.

Стъпка 1 от диетата: Подсилите имунната си система чрез прекратяване на приема на захар, алкохол и рафинирани въглехидрати, които допринасят за растежа на кандида във вашия организъм.
Стъпка 2: Заменете тези храни с органични зеленчуци, включително моркови, сладки картофи, спанак, кейл и аспержи.

Според древната китайска медицина топлите скорбялни зеленчуци подпомагат далака при изчистването на тялото от кандида. Въпреки че не препоръчвам тези зеленчуци по време на етапа на прочистване, стандартната диета срещу кандида включва затоплящи есенни зеленчуци, които подхранват далака, като сладки картофи, ямс, грах, боб „Мунг“, леща, бъбрековиден боб, боб „Адзуки“, моркови, цвекло, тиква, тиквички и брюква. Това трябва да са основните източници на въглехидрати, които задоволяват и желанието ви за сладко.

Ами зърнените храни? Някои зърнени храни, като киноа, ечемик, теф, сорго и амарант, и нишестени култури като царевица може да помогнат за „изсушаването“ на прекалено влажните черва, така че една порция на ден (не повече!) от тези зърнени храни може да е подходяща за повечето хора с кандида.

По същия начин стоят нещата със студените храни, които не трябва да се консумират повече от веднъж на ден. Следователно не пийте смути за оздравяване на червата в същия ден, в който ядете салата. Чревната ви кандида ще се излекува най-добре с консумация на топли подхранващи храни.

Когато имате кандида, винаги е важно да следите как се чувствате след консумацията на всяка храна. Някои хора, страдащи от стомашен дистрес след консумацията на каквото и да е нишесте например, трябва да избягват скорбялни храни, като царевица, грах, пащърнак, картофи, тиква, тиквички и ямс. Вместо това за тях е по-подходящо да ядат зеленчуци без нишесте (обикновено цъфтящите части на растението), като маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставица, спанак, гъби, лук, чушки и домати.

Също така приемайте минимално количество плодове, както и естествени подсладители като кленов сироп или мед.

Стъпка 3: Добавете култивирани млечни продукти, за предпочитане кефир от козе мляко, защото здравословните пробиотични храни може ефективно да убият кандида във вашето тяло.

Пробиотици като кимчи и кисело зеле са добри добавки към диетата ви. Същото важи и за неподсладения сок от червена боровинка, защото тези храни създават киселинна среда, която затруднява процъфтяването на кандида.

Ферментиралите зеленчуци съдържат микрофлора, която защитава червата. Редовната консумация на ферментирали храни може да допринесе за подобряване на имунната система, правейки организма по-малко гостоприемен за кандида. Започнете с половин чаша на ден кисело зеле, кимчи или други ферментирали зеленчуци като част от новия хранителен план, посветен на връщането на тялото ви в здравословен баланс. Диетата срещу кандида помага да осигурите полезни бактерии, да регулирате апетита си и да намалите пристъпите на непреодолимо желание за рафинирани въглехидрати и захари.

Пробиотични напитки с превъзходен вкус

 

Лечение 3: Добавки, етерични масла и кокосово масло

Изследванията показват, че Candida albicans, щамът, който води до системен свръхрастеж, често е устойчив както на флуконазол, така и на итраконазол – противогъбичните лекарства, предписвани най-често при кандида.

Кокосово масло

Поради своите противомикробни свойства кокосовото масло може да се бори ефективно с кандида. Комбинацията от лауринова киселина и каприлова киселина в кокосовото масло убива вредната кандида както при перорален прием на маслото, така и при топикалното му приложение.

 

Бял трън

Добавките с бял трън помагат за прочистване на черния дроб от лекарства, отпускани по лекарско предписание (стероиди, противозачатъчни, антибиотици и други), замърсяване на околната среда, тежки метали и остатъци от химиотерапия и радиация.

Както бе споменато по-горе, някои отпускани с рецепта медикаменти и процедури за лечение на рак може да доведат до свръхрастеж на кандида. Белият трън, заедно с диетата срещу кандида, може да помогне на тялото ви да се възстанови и да създаде среда, в която тази гъбичка престава да процъфтява.

Витамин С

Витамин С помага за подсилване на надбъбречните жлези и за възстановяване на имунната ви система. Препоръчвам да се приемат по 1000 милиграма витамин С два или три пъти на ден, тоест общо 2000 до 3000 милиграма дневно.

Етерични масла

Етеричните масла от карамфил, риган и смирна помагат за унищожаването на различни паразити и гъбички, включително кандида, в тялото. Лавандуловото масло също инхибира растежа на кандида и е ефективно за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Например, като добавите няколко капки масло от карамфил или лавандулово масло, смесено с кокосово масло, към прочистването на организма си, можете да помогнете за унищожаването на вредящата ви кандида. Тъй като тези етерични масла имат мощно действие, те трябва да се приемат вътрешно само за максимум 10 дни, но не и по-дълго.

casia-eterichno-maslo

При млечница в устата сложете 3 капки масло от карамфил в 1 супена лъжица кокосово масло и жабурете 20 минути.

Не давайте масло от карамфил вътрешно на деца под 2-годишна възраст.

Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с медицинско лице или консултант по кърмене, преди да приемате етерично масло от карамфил вътрешно.

 

Симптоми на отмиране на кандида, които може да изпитате

Бързото унищожаване на кандида в организма ви създава метаболитна реакция, която освобождава над 70 различни токсина във вашето тяло. Симптомите, които показват, че диетата срещу кандида е ефективна и тялото се прочиства от гъбичките, включват:

 • Нарушена мозъчна функция
 • Главоболие
 • Умора
 • Замайване
 • Чревен дистрес, включително подуване на корема, газове, запек и гадене
 • Изпотяване и треска
 • Инфекция на синусите
 • Кожни обриви (не само по лицето)
 • Типични грипоподобни симптоми

Когато започнете да изпитвате симптоми на отмиране на кандида, радвайте се! Тези симптоми обикновено отшумяват за 7 до 10 дни. Гъбичката напуска тялото ви и само за няколко седмици ще забележите увеличаване на енергията и подобряване на фокуса, както и облекчение от други симптоми, които сте изпитвали.

След като симптомите ви отшумят и завършите прочистването и диетата, трябва да продължите да се придържате към режим на хранене с високо съдържание на протеини и зеленчуци с много фибри и да ограничите зърнените храни, плодовете, захарта и зеленчуците с много нишесте, като белите картофи. Продължавайте да консумирате ферментирали зеленчуци и кефир, за да помогнете на тялото си да остане в равновесие и да държите кандида под контрол. Превенцията е от ключово значение!

Източници: https://draxe.com/health/candida-symptoms; „Лечебната сила на етеричните масла“; „Етеричните масла: Древното лекарство

15 коментара. Leave new

 • Светла Пачева
  март 13, 2022 8:41 am

  Статията ми беше изключително полезна, едно от най-хубавите неща, които съм чела за кандида. Благодаря на целия ви екип!

  Отговор
 • Д. Маринкова
  февруари 16, 2023 12:39 am

  Много полезна статия. Благодаря!

  Отговор
 • Николай Колев
  април 2, 2023 1:15 am

  Наистина полезна статия

  Отговор
 • Статията е страхотна изключително полезна както и обръща внимание на всеки един детайл за симптомите и лечението на кандида в организма.

  Отговор
 • dimkafilipova68@gmail.com
  август 8, 2023 5:00 pm

  Здравейте искам да попитам за тази бактерия кандида как се премахва в момента пия лекарство за нея и ми се иска повече да не се появява някакви методи благодаря ви

  Отговор
 • А месо, яйца и млечни кога могат да се включат? И кои плодове са подходящи?

  Отговор
 • Григор Григоров
  март 16, 2024 9:00 am

  Защо няма коментар за антибиотик НИСТАТИН, който се преподава за лечение на кандидоза?

  Отговор
  • Антибиотик може да ви бъде предписан само и единствено от вашия лекуващ лекар. Силно препоръчително е това да стане след изследване с направена антибиограма. По закон (и от морална отговорност) антибиотик може да ви бъде продаден само с рецепта, а не по препоръка. Трябва да се има предвид и резистентността като фактор.
   Тази статия не замества и не отменя препоръките на лекуващия лекар. Можете да използвате препоръките в нея за превенция и като допълващи методи за справяне с кандида. Кандида може да бъде открита в различни части на тялото, респективно лекарските препоръки за лечение ще са различни и съобразени с конкретният случай. Също така тя не взема предвид индивидуалните особености.

   Отговор
  • Николай
   май 1, 2024 4:59 pm

   Прекомерното развитие на кандидата е проблем свързан най-вече с храненето. Антибиотик като Нистатин може да доведе до временно решение, но след спирането му и без промяна в диетата, кандидата се заръща на бял кон.
   Играя тази игра от години.

   Отговор
 • Ивелина Михайлова
  април 24, 2024 12:38 am

  Здравейте, а при дете на 11 месеца с Candida krusei какво трябва да е лечението ?

  Отговор
  • Здравейте, Ивелина
   Статията е само с информативен характер. Ние не препоръчваме един или друг вид лечение. Бихме препоръчали, обаче консултация с лекар хомеопат, а не само човек, който е преминал курс по хомеопатия. Ако този лекар е и педиатър, би било чудесно. И отделно да се следи от лекуващия лекар, т.е. педиатъра на детето.

   Отговор
 • Светлана Цветанова
  април 26, 2024 9:04 pm

  Много ми хареса статията а може ли от нея да ми излизат бемки и папиломи по лицето и тялото

  Отговор
  • Светлана, радваме се че ви харесва статията 🙂
   Много малко вероятно е, да е това. Те са съвсем друг вид образования, със съвсем друг произход! Затова е най-добре да посетите квалифициран дерматолог. Някои от тези образования се препоръчва да се премахнат лазерно, други се препоръчва да не се махат. Но това е най-добре да го прецени квалифициран дерматолог.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed