Защо метаболизмът е толкова важен?

Всички знаем, че метаболизмът е този, който определя дали качваме излишни килограми, или напротив; дали използваме приетата храна за повече енергия, а не за да я трупаме по бедрата и корема. И все пак, защо метаболизмът е толкова важен? Вече споделихме, че той отговаря за над 600 процеса в организма и свалянето или трупането на килограми е само резултат от всичко това. Нека разгледаме нещата малко по-подробно.

Всяка консумирана от нас храна задейства вътрешни промени в метаболизма ни. Самите физически действия на хранене, помирисване или опитване на някоя храна, активират метаболитни пътища, възпламеняващи генната експресия. Освен това те сигнализират на тялото да разпределя приетите захари, стимулират хормоналната секреция и регулират такива съществено важни неща като настроението, съня и енергията. Винаги, когато ядем някоя храна, съдържащите се в нея хранителни вещества оказват директно влияние върху начина, по който се чувстваме и изглеждаме, а също върху нашето здраве (или влошаването му). В чиниите ни е концентрирана голяма мощ. И все пак за мнозина от нас става решаващо да се научат да използват тази мощ чак когато вече не се чувстват добре или външния им вид, тяхната енергия, имунитет или кръвни изследвания не са такива, каквито биха желали да бъдат.

Независимо от какво страдаме или с какво се борим, изборът ни на храна допринася за нашите проблеми. Този избор обаче може също да има принос и към разрешаването им. Не сме обречени да страдаме от влошаващи се енергия, здраве, физическа форма, функционалност и жизненост. Точно обратното – имаме силата да разрешим нашите здравословни проблеми. Всички ние се храним и Хейли Помрой е посветила всичките си усилия и цялото си сърце, за да ни покаже каква голяма сила може да има това действие.

Ето какво споделя Хейли Помрой:

Пиша рецепти, използвайки храната като лекарство. Цялата ми кариера премина в изучаване на специфичното влияние на храните върху отделните системи на организма и върху различни здравословни проблеми. Ако желаете да промените нещо в тялото, нивата на енергия или здравословното си състояние, аз съм вашият човек. Не съм дипломиран лекар и не предписвам лекарства, но съм нутрициолог и предписваните от мен хранителни режими са се доказали като водещи до реална промяна в клинично отношение.

Как обаче да приложим нещата на практика?

Ето това обикновено е най-трудната крачка, а именно да превърнем теорията в практика.

Ако и ти изпитваш затруднения в тази посока, присъедини се към нашата 6-седмични практична програма по „Ключът към бързия метаболизъм“.  Нека заедно да накараме нещата да се случат. Включи се още днес.

 

Защо да се доверим на „Ключът към бързия метаболизъм“?

Ако сме спазвали повече от една диета, вече знаем какво може да се обърка, когато продължително време не ядем богати на хранителни вещества храни. И какво правим за това? Как оправяме нещата? Когато метаболизмът ни е с нарушена функция, той се нуждае от нещо като личен треньор, който да го върне във форма – някой, който да вземе суровините и да ги оформи в тялото, за което мечтаем.

Нека да погледнем на „Ключът към бързия метаболизъм“ като на ръководство за кръстосана тренировка на метаболизъма. Да си представим, че правим само един вид упражнение, като бягане или упражнения на крос тренажор. Тялото ни свиква с него и след известно време ние вече не виждаме резултат. Стигаме период на застой. Защо става така? Защото използваме едни и същи мускули по един и същи начин всеки ден, като пренебрегваме всички други мускули в тялото си. Така, както кръстосаната тренировка изненадва тялото, разбивайки рутината, така и „Ключът към бързия метаболизъм“ променя модела на хранене по следните начини:

  1. Запълва липсите на жизненоважните хранителни вещества по различни начини, всеки за не повече от 2 или 3 последователни дни.
  2. Предизвиква тялото да върши нещо трудно, но никога за повече от 2 или 3 последователни дни. Това всъщност са различните фази в режима.

Тази стратегия поддържа тялото работещо, изненадано и подпомогнато, като променя биохимичните модели, които забавят метаболизма. Тя е като зов за събуждане, който ще накара калориите и мазнините да горят като факла.

Кръстосаната тренировка на метаболизма означава също

да редуваме храните, така че те никога да не се превърнат в рутина

или да ни доведат до отегчение.

Хейли Помрой прилага това на практика, като два дни се фокусира върху хранене по един начин, два дни по друг, след което за три дни сменя изцяло модела и храните. Тя следва точно определено съчетание на хранителните вещества. Това стимулира метаболизма, поддържа интереса към храненето и действа. Тук няма някаква магия. Просто следва природата и физичните закони: едно тяло запазва състоянието си на покой, докато нещо не го задвижи. Едно тяло запазва движението си, докато нещо не го спре. Същото се отнася за метаболизма ни. Щом накараме метаболизма да се задвижи, е лесно да го поддържаме в действие. Просто трябва да се научим как.

„Ключът към бързия метаболизъм“

ТРИ ОТДЕЛНИ ФАЗИ, ЕДНА МОЩНА СЕДМИЦА

Трите фази с един поглед:

  • Фаза 1 – Разпускаме от среса и успокояваме надбъбречните жлези – дни 1 и 2.
  • Фаза 2 – Отключваме натрупаните мазнини и изграждаме мускули – дни 3 и 4.
  • Фаза 3 – Отприщваме изгарянето – дни 5 до 7.

 

Ключът към бързия метаболизъм кара организма да изгаря мазнини, да изгражда мускули, да балансира хормони и да постави основите на едно по-здраво тяло. Телата ни се нуждаят от разнообразие в хранителния режим, за да си набавят всички необходими за биологичните, физиологичните и неврохимичните функции хранителни вещества. Точно това ни дават трите фази на „Ключът към бързия метаболизъм“

Телата ни се нуждаят от сложни въглехидрати, естествени захари, протеини, мазнини и дори сол, за да поддържат нормалния си химичен състав. Понякога се нуждаят от много високи терапевтични дози на тези елементи, особено когато са липсвали твърде дълго. Включването на тези храни, но не всички по едно и също време, ни помага да възстановим, възвърнем, обогатим и възобновим запасите на изтощеното си тяло и съсипания си метаболизъм.

Всяка фаза продължава съвсем кратко време, така че да не изтощаваме нито една система или орган. Да правим която и да е фаза прекалено дълго време, е като да изчистим цялата си къща след безсънна нощ; ще бъдем изтощени и няма да свършим добре работата. Нека да почистим къщата (тоест тялото) до блясък, но стая по стая, малко по малко.

В продължение на 6 седмици ще редуваме трите фази. Всяка фаза кара да работят или почиват различни системи в тялото и всяка една от тях има възможност да действа всяка седмица от естествения 28-дневен цикъл на тялото. Разделяйки работата по този начин, тялото ще получи грижата, подкрепата и големите възможности, от които се нуждае през една фаза.

Когато преминем към следващата фаза, системите и органите, които сме включили в предната, започват да се отпускат, почиват и възстановяват.

Здравият метаболизъм иска да върши три неща:

  1. Да вземе храната и да я превърне в енергия.
  2. Да освободи натрупаните мазнини.
  3. Да превърне новоосвободените натрупани мазнини в енергия.

Когато се правят последователно, всяка от тези фази изпълнява трите стъпки.

Нека ги приложим на практика. Заедно и с много вкусни сезонни рецепти.

Включи се в първото издание на нашата 6-седмична практична програма по „Ключът към бързия метаболизъм“.

Нека заедно да накараме нещата да се случат. Включи се още днес.

2 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed