Английската сол е популярно натурално съединение, което се използва много в алтернативното лечение. Но тя също така е и чудесна козметична съставка, която има не по-малко ползи и в грижата за кожата.

Представяме ти точно тази съставка днес, защото тя участва в някои от лесните и практични рецепти в новата ни книга „Домашно SPA студио“.

Домашно SPA студио

Хората, които употребяват английска сол (включително и ние в нашия екип), споделят видимо подобрение след включването ѝ в козметиката си. Едва ли е случайно, но употребата на английска сол се препоръчва от редица световноизвестни автори, сред които д-р Марк Хаймън, д-р Ерик Зелински, д-р Алън Крисчансън, Валери Ан Уорууд, Бет Джоунс и други.

Какво представлява английската сол?

Тя е неорганично химично съединение, съставено от магнезий, сяра и кислород. Получава името си от град Епсъм в Съри, Англия, където е добита за първи път. Именно затова в чуждестранната литература среща като Epsom salt.

От стотици години тази сол се използва за облекчаване на мускулни болки, стрес запек, безсъние, фибромиалгия и други. Ползите ѝ се приписват на съдържанието ѝ на магнезий – минерал, който много хора не получават в достатъчно количество в днешно време.

Английска сол можеш да закупиш от всяка аптека под името магнезиев сулфат или магнезиев сулфат хептахидрат. Освен това вече в българските био магазини се среща и такава, предназначена специално за козметични цели. Има и вариации с добавени етерични масла. Това е нещо, което можеш да направиш и сама у дома.

Това, върху което искаме да акцентираме в тази статия, е козметичната употреба на английската сол. Безспорно тя има силен детоксикиращ, омекотяващ, успокояващ кожата ефект, а също така може да се ползва като нежен, щадящ и ефективен ексфолиант. Чети нататък, за да разбереш как можеш да включиш тази съставка в козметичните си спа ритуали у дома.
Преди това обаче е важно да ти кажем и още няколко думи за следните действия на английската сол:
  • Насърчава съня и намаляването на стреса

Достатъчно високите нива на магнезий са от съществено значение за съня и управлението на стреса. А магнезият помага на мозъка ти да произвежда невротрансмитери, които подобряват съня и намаляват стреса. Магнезият може също да помогне на тялото ти да произвежда мелатонин – хормон, който е отговорен за добрия сън.
Ниските нива на магнезий може да повлияят негативно на качеството на съня и стреса. Включването на солни вани с английска сол може да облекчи тези проблеми, като детоксикира и релаксира тялото ти и му помогне да абсорбира повече магнезий през кожата.

  • Успокоява кожата

Ваната с английска сол може да омекоти грубата, суха кожа и да ексфолира мъртвите клетки.

ВНИМАНИЕ! Ако страдаш от някакво кожно раздразнение и/или заболяване, моля, консултирай се с лекуващия лекар, преди да използваш вана с английска сол!
  • Намалява чувствителността и болката

В холистичните среди се твърди, че ваните с английска сол облекчават болката и може да намалят подуването при хора, страдащи от възпалителни състояния, като ревматоиден артрит, лупус, подагра и псориатичен артрит. Как можеш да облекчиш възпалението, ако страдаш от такова, препоръчваме да прочетеш в книгата на д-р Уил Коул.

Книгата "Спектърът на възпалението" на д-р Уил Коул

Оптималните нива на магнезий може да облекчат болката при хора с артрит. А английската сол може да помогне на тялото да се освободи от токсините, отговорни за засилване на възпалението, като същевременно намалява подуването, сковаността и болката.

Най-разпространената употреба на английската сол е в детоксикиращи вани. Ето как можеш да я използваш.

Клиника Майо препоръчва вана с английска сол в следната концентрация: добави 2 чаши (около 400 грама) английска сол във водата във вана със стандартен размер и се потопи в нея за релакс за поне 15, но не повече от 20 минути. Солта бързо ще се разтвори, ако се постави под течащата вода. Водата трябва да е топла, но не прекалено гореща. Температурите между 33 и 37 °C са идеални.

Важно! След ваната е препоръчително да си починеш най-малко 1 час. А най-добре вземи вана преди лягане, за да се насладиш на релаксиращ и дълбоко възстановяващ сън след това.

За да подобриш ефекта на ваната, към нея може да добавиш:

  • Зехтин. Зехтинът съдържа антиоксиданти и подпомага омекотяването на кожата, когато се добавя към вана. Добави ½ чаша зехтин, докато ваната се пълни с вода. Внимавай, когато влизаш и излизаш от ваната, тъй като маслото може да направи повърхността на ваната хлъзгава!
  • Етерични масла. Добавянето на терапевтични етерични масла може да направи детокс ваната още по-релаксираща. Може да използваш:
    ◦ лавандула – за релакс;
    ◦ ванилия – за повдигане на настроението;
    ◦ бергамот – за успокояване;
    ◦ тамян – за облекчаване на кожни проблеми;
    ◦ евкалипт – за подпомагане на дишането.

Етеричното масло трябва да се разреди, преди да се нанесе върху кожата и затова е най-добре да го разтвориш в базово масло, преди да го сложиш във водата.
Ако искаш да разбереш повече за безопасната и ефективна терапевтична употреба на етеричните масла, разгледай книгите ни за ароматерапия, а тук и уникалните ни пакетни предложения.
В каква концентрация да смесиш етеричното и базовото масло? Добави 5 до 10 капки етерично масло на 10 милилитра (2 чаени лъжички) базово масло. Базовото масло може да бъде масло от сладък бадем, кокосово масло, масло от жожоба или зехтин. Добави разреденото масло към ваната си.

Английска сол можеш да използваш и в козметиката си за тяло и коса.

Използвай като ексфолиант за тяло, като вземеш малко сол в ръката си, навлажниш я и я нанесеш с масажни движения по тялото. Остави да подейства още 5 минути и изплакни.

Можеш да използваш и като допълнение към измиването на лицето, тъй като солта помага за почистване на порите и черните точки, детоксикира кожата, а също премахва доста ефективно и мъртвата кожа.
За целта вземи ½ чаена лъжичка английска сол и нанеси върху влажна кожа. Разнеси с нежни масажни движения по цялото лице, като акцентираш на проблемните области (обикновено Т-зоната на лицето). Остави да подейства около 5 минути и изплакни. След измиване нанеси любимия си крем или серум за лице.

Английска сол

Как да използваш английска сол за коса?
  • За мазна коса

Добави английска сол към шампоана си за повече обем
Смеси равни части английска сол и шампоан преди измиването на косата. Нанеси шампоана върху влажна коса. Нанасяй старателно, равномерно и дълбоко върху скалпа и корените на косата, особено в най-мазните зони. Остави да подейства 2 – 3 минути и изплакни. Повтори процедурата. Магнезиевият сулфат се абсорбира по-добре в скалпа по време на второто измиване, докато първото е основно за премахване на омазняването, нечистотиите и мъртвите клетки от скалпа и по цялата дължина на косата.

  • За суха и чуплива коса

За суха коса не се препоръчва употреба на английска сол с шампоана. Това може да доведе до допълнително изсушаване, а оттам и до увреждане на косата. Но ето как можеш да употребяваш английската сол за повече обем и за перфектно оформени къдрици, ако имаш такива, разбира се:
Смеси равни части английска сол и балсам за коса. За още по-добър ефект можеш да затоплиш сместа до телесна температура, но не по-висока. Измий косата си както обикновено. След това нанеси балсама, който си смесила с английската сол. Нанеси го равномерно по скалпа и по цялата дължина. Остави го да подейства поне 15 до 20 минути. След това го изплакни.

Детоксикираща вана за крака с английска сол.

Освен за омекотяване на загрубялата кожа и за по-лесното ѝ ексфолиране, ваните за крака с английска сол може да помогнат и за намаляване на миризмата на краката. Би могла също така да ги ползваш заради детоксикиращия им ефект, ако не разполагаш с голяма вана у дома.
Как да я приложиш?
Напълни легенче с топла вода, колкото да покрие краката ти. Добави ½ чаша английска сол към топлата вода. Накисвай краката си за 10 до 20 минути два пъти седмично.
За още по-добър ефект комбинирай с ароматерапия. Добави няколко капки разредено етерично масло от лавандула, мента или лимон към ваната за крака. Както вече споменахме, повече за ароматерапията можеш да видиш тук и тук.
Този вид накисване може да изсуши кожата на краката. Затова не забравяй след това да нанесеш крем или масло, за да предотвратиш напукване на кожата и/или раздразнения. След накисването на краката използвай крем за пети или любимото си базово масло.

За допълнително ексфолиране, ако има нужда, масажирай с малко английска сол по време на ваната.

Вана с английска сол

Вана с английска сол за отслабване

Често се срещат препоръки за вани с английска сол за отслабване. Важно е да знаеш, че само ваните няма да ти помогнат! Те може да допълнят холистичния подход и да засилят малко процеса, но за осезаеми резултати… неведнъж сме казвали, трябва цялостен подход! Можеш да прочетеш повече в статиите ни за целулита, натуралните фетбърнъри и други.

Това, с което ще ти помогнат ваните с английска сол, е детоксикиращият за кожата ефект, а също и релаксиращите им свойства. Те, съчетани със сухо четкане, спорт, здравословно хранене (и лечебно, ако се налага), ще дадат вече един по-осезаем и по-дълготраен резултат.

В категорията на красотата също има десетки приложения на английската сол. Ето някой от нашите любими.
  • Смеси равни части (по 1 чаена лъжичка) английска сол с базово масло. Добави и 1 капка етерично масло. Разбъркай, за да стане на паста, и я използвай като скраб за устни. Тази процедура има заздравяващ и овлажняващ ефект за сухи устни.
  •  Вземи леко навлажнена четка за лице, която си потопила в малко английска сол. Направи масаж на лицето, като търкаш с кръгови движения. Това е още един нежен, но ефективен ексфолиант за лице.
  •  Смесена с базово масло, английската сол може да се използва и като отличен скраб за ръце. За повече удоволствие и ефективност добави 2 – 3 капки етерично масло към сместа.
  •  Подобно на алое вера, английската сол може да успокои ухапвания от комари, ужилвания от пчели и дори леко слънчево изгаряне. Минералите в нея може да намалят възпалението и да успокоят кожата. За целта накисни кърпа в студен разтвор на английска сол. Концентрацията трябва да е следната: 2 супени лъжици английска сол на чаша вода. Наложи кърпата като компрес върху засегнатата област и изчакай 5 минути. При необходимост повтори процедурата.

За още суперлесни идеи за натурална козметика виж новата ни книга „Домашно SPA студио. Над 100 козметични и спа рецепти с натурални продукти“.

А сега ти пожелаваме приятни SPA занимания у дома!

ВАЖНО! Хората с диабет, бъбречни заболявания или сърдечни проблеми, както и бременните жени, трябва да се консултират с лекуващия ги лекар, преди да използват английска сол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed