Екстракт от ванилия

ekstrakt-ot-vanilia

Ароматът на ванилия е нещо толкова приятно! Спомням си как като дете обожавах да душкам празните хартиени опаковки от ванилия на прах, които майка ми генеририраше всеки път, когато приготвяше вкусни домашни сладкиши. Това ми поведение неминуемо водеше до последващо кихане, което също беше част от играта. Но колкото и приятни да са детските години неизбежно порастваме, поостаряваме и започваме да научаваме разни много странни неща за света около нас, като например за масовото произвоство на синтетичен ванилин, който всъщност е нефтен продукт. И какво да правим, ако не искаме да ядем петролни продукти? Може би първото нещо, което хрумва на всички, е да спрем да купуваме екстракт от ванилия в малки стъклени бутилчици със съмнително съдържание. Но избягването не е оптималното решение. В крайна сметка истинската ванилия се добива от специален сорт орхидеи и е полезна за здравето подправка. Няма нужда да се лишаваме от нея.

Има един по-хитър начин, за да продължим се наслаждаваме на арома и ползите от ванилията. И той е да си приготвим екстракт от ванилия сами у дома (или да намерим някой желаещ да го направи за нас). Един от нашите автори – Ерик Зелински в своята книга “Лечебната сила на етеричните масла” дава чудесна и много лесна за изпълнение рецепта за домашно приготвен екстракт от ванилия. Споделяме я с теб, за да можеш и ти да й се насладиш.


Домашно приготвен екстракт от ванилия

Необходими продукти:

 • 2 до 4 шушулки ванилия
 • За маслен извлек: 3 супени лъжици от любимото ви базово масло, напр. кокосово масло, фракционирано
  или
 • За спиртен извлек: 3 супени лъжици ром, бърбън или водка

Материали:

 • малко стъклено бурканче с капак

Начин на приготвяне:

1. Разрежете шушулките ванилия по дължина, за да ги отвори­те, и изстържете семената в бурканчето.

2. Ако използвате базово масло, изсипете го в бурканчето върху семената. Съхранявайте на стайна температура поне една сед­мица (или по-дълго за по-силен аромат), като разклащате бур­канчето от време на време.

3. Ако използвате алкохолна напитка като основа, изсипете я в бурканчето и го оставете да престои на тъмно място две седми­ци, преди да го използвате.

Забележка: За да се разтворят максимално ароматите, е добре сместа да престои в бурканчето поне 20 дни. Реално, може да го използвате от ден 1, но ароматът ще е по-слаб и ще се наложи да употребите по-голямо количество. Ето защо е добре да преседи минимум 20 дни, максимум 2 месеца и след това да се прецеди.


 

Как ти се струва? Лесно точно като детска игра, нали! Просто трябва да разцепиш няколко шушилки и да ги накиснеш. Единственото, което се изисква, е малко търпение, докато екстрактът стане напълно готов. Но пък упражняването на умението за изчакване задължително ще ти се отблагодари и в други сфери на живота. Затова направо можем да отчетем и тази стъпка от рецептата като плюс.

Пиши ни отзиви, като изпробваш рецептата! Ако имаш своя, различна рецепта за домашен екстракт от ванилия, ще се радваме да я споделиш с нас и с нашите читатели в коментар под статията. 🙂

А обичаш ли да твориш в кухнята? Ако кимваш положително, знай, че книгите на Ерик Зелински “Етерични масла за по-добро чревно здраве” и “Лечебната сила на етеричните масла” крият много приятни изненади – оригинални рецепти с етерични и базови масла, полезни за различни нужди.

А ако срещнеш трудности в намирането на ванилови шушулки на пазара, следи блога ни, защото предстои да публикуваме статия на тема как и откъде да пазаруваме и подбираме храната.

До скоро! 😉

2 коментара. Leave new

 • Здравейте, след прецеждане, може ли повторно да се използват зрънцата ванилия?

  Отговор
  • Здравейте,
   По-скоро не. Ако ги използвате повторно ароматът им вече няма да е толкова силен.
   Все пак, ако искате да ги ползвате втори път, то добавете поне половината количество нови, неизползвани зрънца, за да подсигурите свежест и наситеност на аромата.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed