essential-oils

Защо да използваме етерични масла?

Можем да използваме етерични масла в живота си по множество различни начини. Те влизат в най-разнообразни роли – на лекарства, на почистващи препарати, на продукти за лична хигиена и грижа, подобряват атмосферата със свежия си аромат и чудесно могат да заместят парфюмите, а имат и безброй други приложения.

Етеричните масла са природен лек. Те са чисти растителни есенции. Дестилират се от цветовете, листата, семената, плодовете, корените и дървесината на растенията.

Защо разчитаме точно на етерични масла и защо вярваме, че всички останали трябва да направят същото?

Ето какво ни казва д-р Джош Акс по темата:

Причините са прости: вместо да зависим от отпускани с рецепта медикаменти и синтетични лекарства с дълъг списък странични ефекти, нашите семейства избират по-безопасни, натурални лекове с хилядолетна история, която доказва техните ползи.

Употреба като лечебно средство

Истината е, че етеричните масла са доста по-безопасни от отпусканите с рецепта медикаменти. Казвам доста по-безопасни, а не напълно безопасни, защото все пак има принципи, които да се следват, за да бъдат напълно безопасни те. В малки концентрации (знаеш, коментирали сме неведнъж, че етеричните масла трябва да се разреждат с базови) могат да бъдат наистина много ефикасни. Разбира се, зависи от редица неща:

  • От вида масло. Има етерични масла, които се смятат за безопасни и в големи концентрации, но има и етерични масла, които са доста силни и може да причинят изгаряне на кожата или лигавицата. Затова е необходимо да ги познаваме и да изпълняваме стриктно рецептите, ако сме начинаещи.
  • От възрастта на човека, който ще ги използва – дали е дете, или възрастен? Ако е дете, на колко години е? При бебетата и малките деца трябва да сме изключително внимателни. Не можем да използваме концентрации на разреждания като при възрастните.
  • От мястото, където ще ги прилагаме. Ще се съгласиш, че има голямо значение дали нанасяме етерични масла на места с по-груба кожа, като например по дланите и стъпалата, или на места, където кожата е много чувствителна, като шията, лицето, вътрешната страна на сгъвката на ръцете, китките. Ако ще се използват на по-чувствителни места, трябва да са в по-ниска концентрация.
    При вътрешен прием трябва да бъдат разредени с годно за консумация базово масло или мед. И тук също трябва да се внимава изключително много с концентрацията. Пълна информация за принципите за вътрешен прием на етерични масла можеш да прочетеш в книгата на д-р Ерик Зелински „Етерични масла за по-добро чревно здраве

Важно е да кажем, че ако се употребяват правилно, етеричните масла не са в противоречие с предписваните от лекарите медикаменти.

Маслата могат да се използват успоредно с други терапии. Точно затова холистичните подходи и интегративната медицина са науката на бъдещето. 

Факт е, че можем да използваме етерични масла като помощни или основни средства, които да ни помогнат да облекчим някои болежки или напълно да оздравеем. Като например да свалим температурата на малко дете само с помощта на етерични масла. Да облекчим главоболието, да приложим при изгаряне, екзема, при схващане на мускулите, ставите, кръста и т.н. Списъкът е наистина доста дълъг.

В книгите ни, посветени на етеричните масла, можеш да намериш още конкретна информация както за общи неразположения, така и за някои по-специфични състояния. Например в „Лечебната сила на етеричните масла“ ще откриеш повече идеи за употребата на етеричните масла при автоимунни заболявания, при домашни любимци, по време на бременност, специална тема, посветена на жената и още много други.

В книгата ни „Ароматерапия за детско здраве“ пък има описание на всички стандартни за бебетата и малките деца проблеми, които съпровождат децата чак до израстването им като тинейджъри. В нея ще откриеш и различните разреждания за конкретната възраст – от новородени до тинейджъри, както и още специфики, характерни за различните възрасти. Изключително полезна книга за всеки родител, която ще е от помощ от раждането на детето до израстването му като възрастен.

Употреба в козметиката и вместо почистващи препарати 

Вместо да използваме обичайните домакински почистващи препарати и козметични продукти, които съдържат токсични съставки, предпочитаме превъзхождащите ги алтернативи, които могат да постигнат същите (или дори по-добри) резултати без риск да навредят на тялото ни. Пи това етеричните масла са много по-ефикасни. Например етеричното масло от лимон чудесно премахва следи от стикери и лепенки. Почиства и дезинфекцира кухнята, банята и всякакви трудно почистващи се повърхности.

Не ни вярваш? Пробвай.

Сложи 2 капки етерични масло от лимон на памучен тампон. Опитай да почистиш някое особено упорито петно от мебелите, плота на кухнята или друго място.

Етеричните масла в козметиката са незаменима съставка от древни времена. Писали сме доста по темата. В блога имаме не една и две рецепти. Погледни ги тук. А ако искаш да следиш какво още сме подготвили по тази тема, абонирай се тук за нашия бюлетин.

И разбира се, не пропускай книгите ни, посветени на натуралната козметика. В тях ще намериш множество полезни и практични рецепти, който можеш да приложиш буквално веднага.

domashno-SPA-800x800                               naturalna-kozmetika-800x800                             600-recepti-800x800

Ако се двоумиш от къде точно да започнеш, може да видиш и промопакетаpromopaket-aromaterapiya-i-krasota ни „Ароматерапия и красота“. Той включва 3 полезни и практични книги + подарък: уникалния ни стъклен рол-он с бамбуково покритие. Можеш да го носиш навсякъде с теб, без да се притесняваш, че може да го счупиш.

 

 

 

Много хора използват етеричните масла и вместо ароматизатори. Всъщност няма по-безопасна алтернатива от етеричните масла като средство за ароматизиране на въздуха, гардероби и т.н. Ако си от хората, които използват ароматизирани свещи и ароматизатори за въздух, те съветваме да ги смениш възможно най-бързо с етерични масла. Тук няма да се спираме на вредата от синтетичните аромати, които вдишваме у дома и/или в колата. Но те съветваме да проучиш темата, защото употребата на синтетични ароматизатори не е никак безопасна за теб, а за децата – още по-малко.

Освен това етеричните масла могат да работят двупосочно. Например, ако сложим кърпа, напоена с етерично масло от лавандула, в гардероба. Така не само ще имаме приятен аромат, но лавандулата ще се погрижи и да пази дрехите ни от молци.

За финал ще изброим и някои от доказаните ползи от етеричните масла. Припомняме обаче, че е редно да се спазват общите препоръки за безопасност, защото тези малки капчици са изключително мощни и концентрирани субстанции.

Ползи от употребата на етерични масла:

  1. намаляване на токсичността;
  2. балансиране на хормоните;
  3. подобряване на храносмилането;
  4. повишаване на енергията;
  5. подобряване на мозъчната функция;
  6. намаляване на емоционалния стрес;
  7. осигуряване на сияйна кожа;
  8. подсилване на имунитета и борба с инфекциите и грипа;
  9. облекчаване на болки и болежки и още много други!

Етеричните масла може да изпълняват неизброими функции в твоя живот – от релаксация и грижа за ожулвания до подпомагане на борбата със заболяванията и на оздравяването.

Защо издаваме всички тези книги за ароматерапия?

Бихме искали да сме ти в помощ, за да постигнеш три неща в живота си:

  • Да бъдеш образована относно това какво представляват етеричните масла и защо са толкова мощни.
  • Да се чувстваш достатъчно сигурна, за да използваш етеричните масла безопасно и ефективно с цел да подкрепяш както собственото си здраве, така и това на семейството си.
  • Да бъдеш екипирана с доверени наръчници, към които да се обръщаш за начини да използваш етеричните масла в ежедневието си – от одрасквания и запушен нос през продукти за лична грижа и за домакинството без химикали до натурална грижа за домашните любимци.
Научи как можеш да ги прилагаш безопасно, ефективно и уверено у дома.

Желаем ти приятни ароматни занимания!

Очаквай и следващата ни статия за видове употреба на етерични масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed