Ароматерапия и отслабване

или

СИЛАТА НА ОБОНЯНИЕТО И ОТСЛАБВАНЕТО

aromaterapiq-i-otslabvane

Обонянието може да „каже“ на тялото ви, че е време да отслабнете. Според едно проучване „Олфакторната стимулация с аромат на етерично масло от грейпфрут възбужда симпатиковия дял на нервната система, който инервира бялата мастна тъкан. Този аромат може също да намали апетита и телесното тегло“. Готино, нали? Но нека навлезем още по-дълбоко и да разберем как с помощта на ароматерапия може да подпомогнем отслабването. Днешната статия е за ароматерапия и отслабване.

Вдишването на летливи органични съединения оказва директен ефект не само върху тялото, но и върху мозъка. Това се дължи на факта, че тези съединения влияят на лимбичната система в мозъка, която контролира емоциите, настроението и паметта. Това прави и ароматерапията толкова ефективна, не само при отслабването. Това обяснява защо определени аромати може да се свързват с определени спомени и е възможно дори да отключат посттравматичен стрес.

Ето какъв е механизмът

Когато помиришете роза например, летливите органични съединения в нея се разтварят в лигавицата в носната ви кухина и стимулират олфакторните рецептори. Сензорните неврони пренасят сигналите от рецепторите до олфакторните (обонятелни) луковици, които филтрират и след това преработват входящите сигнали на аромата на розата. След това митралните клетки пренасят изходящите сигнали до обонятелната кора на мозъка, което ви позволява да възприемете и разпознаете миризмата на розата. Тази система е изумително сложна, но още по-изумително е, че всичко това се случва мигновено.

 

Лимбичната система и управлението на теглото

Каква роля играе лимбичната система в контролирането на теглото? Казано просто, ароматите на различните етерични масла влияят на отговора на мозъка.

  • Отговорът на маслото от грейпфрут може да намали апетита и дори да стимулира разграждането на мазнини.
  • Маслото от портокал може да облекчи депресия, като по тази начин намали вероятността да посегнете към (боклучава) храна за подобряване на настроението.
  • Ментовото масло повишава нивата на енергия, като отпуска гладката мускулатура на бронхите, увеличавайки по този начин белодробния капацитет, за да вдишвате повече кислород. Резултатът е, че клетките ви изгарят мазнини по-ефективно.

Повече за маслото от грейфрут – виж тук.

Етерично масло от грейпфрут

 

Самостоятелно или в комбинация, етеричните масла предлагат стимулиращ, потискащ апетита ефект, който може да се използва при непреодолимо желание за определени храни, по време на хранене или при тренировки. Или с други думи, само чрез вдишване посредством препоръки от ароматерапия може да подпомогнем процеса отслабване. Разбира се, не трябва да разчитаме само на нея, а да прилжим и други подходи.

Етеричните масла може да са полезни и за справянето със здравословни проблеми, които възпрепятстват управлението на теглото. Например маслото от кора от канела може да подобри гликемичния контрол и да осигури известна защита на панкреаса, като стимулира инсулиновата регулация. И двата фактора са ключови за диабетиците и полезни за всеки, който иска да управлява по-добре излишната глюкоза, вместо да я складира под формата на телесни мазнини.

Но това не е всичко!

Свръхрастежът на кандида, възпалението, недостатъчният или некачествен сън, стресът, депресията и хормоналният дисбаланс може да саботират усилията ви да отслабнете и да поддържате теглото си. За щастие, те също може да се разрешат с помощта на етеричните масла. И последно, но не по значение, етеричните масла може да ви бъдат от полза за справяне с чревни проблеми, които също може да попречат на отслабването.

А сега да приложим тази информация на практика! И да видим как с помощта на ароматерапия можем да подпомогнем процеса на отслабване. Но преди това, пак да повторим, Необходим е комплексен подход. Виж предложените статии по-долу.

Рецепта за масажно масло, която да опитате у дома

Пригответе 2-процентов разтвор, като смесите по 3 капки етерични масла от кора от канела, грейпфрут, лайм и мента в малък стъклен съд. Добавете 30 милилитра (2 супени лъжици) масло от жожоба. Втривайте в задната част на врата и по корема. Това ще ви осигури системен ефект, когато етеричните масла достигнат кръвообращението в рамките на няколко минути.

 

Рецепта за инхалер за намаляване на глада и повишаване на енергията

Пригответе си ароматерапевтичен инхалер за намаляване на глада и повишаване на енергията. Просто накапете 20 капки етерично масло от мента върху памучния тампон на инхалера. Пъхнете го в тръбичката и го затворите. Между храненията отворете инхалера и вдишайте дълбоко изпаренията. Това ще ви помогне да се поддържате енергични и да укротите непреодолимото желание за нездравословни храни.

 

Готова ли си за лятото?

Още за стреса, килограмите и надбъбречните жлези

Как да ускорим метаболизма, който не се поддава на ускоряване?

7 рецепти за натурални фетбърнъри

 

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed