Висок тестостерон при жените:
симптоми и как да го понижим

visok-testosteron-pri-jenite

Високият тестостерон при жените е повод за безпокойство по различни причини, като начело в списъка са нередовните менструации и безплодието. Всъщност въпросът се появява на страницата ми в Instagram средно веднъж седмично. В това ръководство ще разгледаме как можете да разпознаете дали нивата ви на тестостерон са твърде високи и какво можете да направите, за да се справите с този проблем, ако случаят се окаже такъв.

Тестостеронът при жените

Тестостеронът често се възприема като мъжки полов хормон, защото регулира плодовитостта, мускулната маса и разпределението на мазнините при мъжете. Този хормон съществува и в женския организъм за подпомагане на сексуалното желание, имунната функция и мускулната плътност. При жените обаче прекалено високите му нива могат да потиснат овулацията и да доведат до нередовни менструации или безплодие.

Важно е, докато задълбочаваме по тази тема, да имате предвид, че за всяко тяло, включително това на жените, тестостеронът е нещо полезно и здравословно. Но като с всички хормони (и повечето неща в живота) прекалено много от нещо (иначе хубаво) може да доведе до големи проблеми.

Нормални нива на тестостерон при жените

Поддържането на нивата на тестостерон в рамките на референтните граници, както е показано на тази графика, може да помогне да се гарантира, че тестостеронът действа в полза на тялото ви без никакви нежелани симптоми. Ако подозирате, че вашият тестостерон е твърде висок, просто кръвно изследване може да ви каже колко тестостерон имате.

Имайте предвид, че нивата на тестостерон варират през целия ден, като най-доброто време за изследване е сутрин, когато нивата на тестостерон са най-високи.

Данни от лабораториите на Mayo Clinic
Данни от лабораториите на Mayo Clinic

Симптоми на висок тестостерон при жените

Признаците за висок тестостерон при жените включват:

  • Косопад
  • Прекомерно окосмяване (особено по горната устна, брадичката, гърдите и корема)
  • Акне
  • Мазна кожа
  • Засилена телесна миризма
  • Нарушения на съня
  • Раздразнителност, агресия
  • Намаляване на големината на гърдите
  • Повишена мускулна маса
  • Понижаване на гласа

Освен това повишаването на тестостерона може също да доведе до нередовен менструален цикъл и дори до безплодие.

Придържането към балансираща хормоните диета може да помогне за облекчаване на симптомите на висок тестостерон, ПМС, главоболие по хормонални причини, менструални спазми, промени в настроението и други.

Тези състояния бяха сред симптомите, за които се тревожеше моята 36-годишна пациентка Шанън. „Не мога да се справя с окосмяването по брадичката си и никога не знам кога ще ми дойде менструацията“, обясни тя при първото си посещение. В допълнение към космите по брадичката ѝ, сега тя си бръснеше корема, страдаше от акне и кожата ѝ беше доста омазнена. Симптомите на Шанън насочваха към висок тестостерон.

simptomi-na-visok-testosteron

Високи нива на тестостерон и хирзутизъм

Прекомерният тестостерон може да доведе до хирзутизъм, което е медицинският термин за появата на прекалено много гъсти, черни косми на места, където не би трябвало да ги има. Ако забележите прекомерно окосмяване по гърба, лицето, гърдите или корема, това може да е ясен симптом на състоянието, причинено от дисбаланс на андрогенните хормони. Важно е да се разбере, че това може да е признак на подлежащо медицинско състояние и затова трябва да се приема сериозно.

Какво причинява висок тестостерон при жените?

Има няколко действащи механизма, които могат да доведат до висок тестостерон. Той се наблюдава при определени състояния, засягащи яйчниците, нивата на инсулин или надбъбречните жлези, като например:

1. Синдром на поликистозните яйчници

Една от най-честите причини за високи нива на тестостерон при жените е синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ). Това е хормонално състояние, което може да засегне до 1 на 10 жени. Ако имате СПКЯ, може да забележите прекомерно окосмяване по тялото си или менструацията ви да идва рядко. Това състояние може да доведе до определени усложнения като безплодие, сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване.

2. Вродената надбъбречна хиперплазия (ВНХ)

Това е състояние, което засяга пряко надбъбречните жлези, където тялото произвежда хормони, включително тестостерон при жените. Поради ВНХ надбъбречните жлези може да произвеждат твърде много тестостерон, което води до тежко акне и нещо, класифицирано от медицината като „поведенческа и физическа маскулинизация“ – реакцията на тъканите към андрогените. Важно е да се разбере, че това е специфично състояние, за което може да се направят изследвания и при което физическите и поведенческите изменения са част от клиничната картината. Даже и налични, сами по себе си те не са достатъчни, за да се определи дали някой има повишени андрогени.

3. Високи нива на инсулин и кръвна захар

Дисрегулацията на кръвната захар е в основата на много хормонални дисбаланси, като високият тестостерон не е изключение. С повишаването на инсулина той може да стимулира яйчниците да произвеждат тестостерон, особено при жени със СПКЯ. Докато много телесни тъкани започват да игнорират инсулиновите сигнали, вашите яйчници са сред малкото органи, които остават чувствителни към инсулина.

Тази стимулация кара яйчниците да произвежда тестостерон. При жени със СПКЯ (и хронична инсулинова свръхстимулация, която го придружава) това може да причини типичните структурни промени, които се наблюдават при СПКЯ.

Такъв беше и случаят на Шанън. Шанън беше момиче, което ядеше на крак и често прибягваше към безглутенови гевреци или плодове, когато се чувстваше „отчаяно гладна“. Именно тези пикове и спадове в кръвната захар създаваха напрежение върху хормоните на Шанън. Нивата на инсулина ѝ бяха леко повишени и имаше безспорни признаци, че кръвната ѝ захар често беше по-висока, отколкото би трябвало да бъде.

Как може да се понижат нивата на тестостерон при жените?

Ако забележите ужасните симптоми, свързани с това състояние, не се паникьосвайте. Високият тестостерон при жените може да бъде третиран по няколко начина. Това включва хормонални лекарства или диета и хранителни добавки в зависимост от вашите индивидуални нужди.

otvad-hormonite-3

Лекарства за понижаване на тестостерона при жените
1. Метформин

Това е лекарство, използвано за лечение на диабет от втори тип и често предписвано при СПКЯ. То помага при висок тестостерон, като понижава нивата на кръвната ви захар и помага на тялото ви да регулира инсулина.

2. Глюкокортикоиди

Това са вид стероидни хормони, които допринасят за намаляване на възпалението в организма и може да се използват в случаите на вродена надбъбречна хиперплазия. Глюкокортикоидите съществуват естествено в тялото, за да помагат на клетките да използват захарта и мазнините. В случаите на висок тестостерон обаче са необходими допълнителни глюкокортикоиди.

3. Спиронолактон

Това е диуретик, чрез който се регулира водно-солевият баланс в тялото. Често се използва за намаляване на прекомерното женско окосмяване. Това се постига чрез забавяне на производството на андрогенни полови хормони, включително тестостерон.

4. Перорални контрацептиви

Някои противозачатъчни хапчета са ефективно средство за блокиране на тестостерона. Според Американската академия на семейните лекари в такива случаи е подходящо да се приемат противозачатъчни с ниски нива на норгестимат, гестоден и дезогестрел. Имайте предвид, че това лечение може да има своите странични ефекти, като намалено либидо и влошено настроение, които трябва да обсъдите с вашия лекар.

Как се лекува повишеният тестостерон при жените с естествени средства?

Прости промени в диетата могат да доведат до ефективни резултати върху нивата на тестостерон. Например увеличаването на мазнините и протеините в храненията, като същевременно се намали приемът на захар, може да помогне за оптимизиране на кръвната ви захар.

При Шанън заменихме трите ѝ чаши кафе на ден със зелен чай. Зеленият чай повишава глобулина, свързващ половите хормони (SHBG) – протеин, който улавя излишния тестостерон.

Освен това по мое предписание Шанън започна да приема прясно смляно ленено семе, което е чудесен източник на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и доказано повишава SHBG.

С помощта на моя клиничен екип Шанън успя да възстанови баланса на тестостерона. Възвърнатото ѝ хормонално равновесие ѝ даде възможност да се радва на чиста красива кожа.

Във връзка с хирзутизма е важно да разберете, че не можете да премахнете вече порасналите косми чрез лечебни средства, но можете да предотвратите растежа на нови. Шанън реши да се отърве от окосмяването си и след процедурата с електролиза тя с радост съобщи, че не ѝ растат нови косми.

Хранителни добавки за понижаване на тестостерона при жените

Освен диетата, някои билки, като сау палмето, витекс и женско биле, подпомагат надбъбречните жлези и производството на тестостерон, естроген и прогестерон. Обикновено препоръчвам на жените да започнат със следните 4 ключови добавки поради техните синергични ползи:

1. Дииндолилметан (DIM) за висок тестостерон

DIM е хранително вещество, получено от зеленчуци от семейство Кръстоцветни, като броколи, което може да поддържа здравословни нива на тестостерон. Стремете се да ядете зеле, кейл, карфиол, брюкселско зеле и други кръстоцветни зеленчуци три до четири пъти седмично.

Помислете за прием на витекс (аврамово дърво), в допълнение към екстракт от зелен чай, DIM и калциев d-глюкарат, за подпомагане на метаболизма на естроген и тестостерон.

2. Женско биле за висок тестостерон

За женското биле (наричано още сладък корен) е доказано, че носи големи ползи при жени със СПКЯ и симптоми на висок тестостерон. Тъй като надбъбречните жлези могат да произвеждат прекомерно количество андрогени, оптимизирането на здравето на надбъбречните жлези може да бъде изключително полезно за жените с високи нива на тестостерон.

3. Цинк и сау палмето за висок тестостерон

Цинкът и сау палмето са важни за контролиране на симптомите на висок тестостерон. Сау палмето е билка, която предотвратява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон – мощна форма, която причинява косопад и растеж на косми по брадичката и гърдите.

4. N-ацетил цистеин за чиста кожа

N-ацетил цистеинът (NAC) е важна аминокиселина за оптимизиране на теглото, подобряване на състоянието на косата и постигане на чиста кожа.

Повече за високия тестостерон, както и за дисбалансите на останалите полови хормони може да научите от книгата „Отвъд хормоните“ от д-р Джолийн Брайтън. В нея ще откриете тестове за проверка на нивата на хормоните и адекватни съвети за справяне с нарушенията в баланса им.

Източник: https://drbrighten.com

2 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed