Въведение в имунитета за начинаещи

За повечето хора имунната система е енигма. Тя е съставена от безброй клетки, рецептори и пратеници, които могат да смаят и озадачат и най-умните хора. Можете да изучавате тънкостите на имунната система с години и все пак да се почешете по главата от почуда, докато четете някое ново изследване или доклад по темата. Важно е обаче да приемете предизвикателството, защото базисното разбиране на имунната ни система е от значение. Затова от Вдъхновения подготвихме бърз наръчник за въведение в имунната система. За да ви улесним в разбирането на концепциите за това, което движи конкретния имунотип, и да направите план за възстановяване на баланса на имунната си системапо-успешен и по-лесен.

КАК ИЗГЛЕЖДА НАШАТА ЛИЧНА ИМУННА АРМИЯ

Има много аналогии, от които можем да ползваме, когато става въпрос за имунната система. Но най-ни харесва тази на д-р Хедър Модей – най-новият автор на Вдъхновения. Тя я описва като армия. Или по-точно, като „вашата лична армия, която живее в тялото ви!“ Ежедневно ние взаимодействаме с външния свят и се сблъскваме със заплахи от наранявания и болести (освен ако не сме готови да живеем в защитен балон) и следователно се нуждаем от вградена система за борба със заплахите за здравето ни. Тази система трябва да бъде бърза, интелигентна и ефективна, което означава, че е необходимо да има много активни бойци, работещи в екип за общата цел да ви защитават – оттук и аналогията с армията.

Когато се раждаме, нашата армия е незряла и ние разчитаме най-вече на антителата, предадени от майките ни и съдържащи се в кърмата, за да ни предпазват от инфекции. През първите няколко дни армията на нашата имунна система стартира набирането на войници и започва обучение. И точно както армията се състои от подразделения, така е и с нашата имунна система. Двете основни подразделения се наричат „вродена имунна система“ и „адаптивна имунна система“. Всяко подразделение има различни цели и свои собствени уникални войници, оръжия и комуникационни системи, но те също така работят заедно, за да оптимизират защитата.

ВРОДЕНАТА ИМУННА СИСТЕМА: ВОЙНИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ

Да предположим, че докато правим джогинг, се спъваме в бордюра и падаме, което води до голяма рана на коляното ни. За части от секундата бактериите от мръсната улица успяват да се вмъкнат в тялото ни през разкъсаната ни кожа. Неприятно, нали? За наш късмет, по всяко време на денонощието из тялото ни патрулират множество клетки на вродената ни имунна система, ангажирани да разпознават определени модели и сигнали, които са общи за много бактерии, вируси, гъбички и други нашественици.

Вродената имунна система е отговорна за нашия „неспецифичен имунитет“, което означава, че именно тя стартира обща защитна реакция към антиген – молекула на повърхността на повечето нашественици, разпознавани от имунната система. Думата „вродена“ подсказва, че това е частта на имунната система, с която сме се родили, а не онази нейна част, развиваща се в отговор на различни микроби, които срещаме през целия си живот. Вродената имунна система е склонна да отслабва с напредване на възрастта.

imunnata-sistema-v-dejstvie

ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ЦИТОКИНИТЕ

 

Можете ли да си представите какво би станало, ако цялата система от антени на мобилните оператори, стационарни телефони, цифрови мрежи и пощенски услуги в страната се срине? Изтръпвам, като си помисля в какво затруднение щяхме да се намираме. Без никаква комуникация нашето общество, каквото го познаваме, би рухнало. Е, точно толкова важна е нашата цитокинова система за имунната ни функция. Всъщност 5G ряпа да яде в сравнение с цитокините!

Има над сто известни цитокинови химикала, които действат като пратеници между имунните ни клетки. Всичките ни имунни клетки изпращат и получават различни цитокинови съобщения, използвайки рецептори на повърхността си – нещо като малки антени на мобилните оператори или Wi-Fi рутери.

Цитокините често се славят с лоша репутация поради ролята им в причиняването на големи възпалителни проблеми като „цитокинови бури“, отхвърляне на трансплантирани органи и септичен шок. Обаче, когато намалим мащаба на погледа към цитокините, ще видим, че злепоставянето им е изцяло несправедливо и е пример за това как прекаленото опростяване на системите в тялото може да ни подведе. Защо? Тъй като има много възпалителни, регулаторни и противовъзпалителни цитокини, които вършат работата си всеки ден, като ни поддържат живи, здрави и в равновесие. Всички те са необходими.

Какво представляват цитокините и колко са?

Добрата новина е, че не е необходимо да запомняме всеки един. За да разберем как се формира нашият личен имунотип и как можем да го променим, просто трябва да имаме що-годе някакви познания по въпроса. Знаем, че когато цитокините сигнализират правилно, те са огромно предимство за нашата имунна система. Но когато сигнализирането се обърка, това може значително да допринесе за имунни проблеми и за развитието на четирите имунотипа.

 

 

Стани своя личен експерт по имунната система!

За по-ясно разбиране, публикуваме и краткия речник на термините на д-р Хедър Модей. Запазете тази страница, защото термините в нея ще са ви полезни в дългосрочен план при разбиране на вашата имунна система.

За повече яснота и навлизане в процеса балансиране на имунната система, виж в новата ни книга „Имунен баланс“.

aktualno-ot-vdahnovenia

АРМИЯТА НА НАШАТА ИМУННА СИСТЕМА

Въведение в имунитета за начинаещи – практикум

Антигени

Антигените са молекули или структури във и на повърхността на клетките, които могат да бъдат разпознати от нашата имунна система. Те се намират върху външни нашественици, но също и върху нашите собствени клетки, хранителни молекули и токсини. По дефиниция антигените могат да предизвикат реакция на антитела.

Вродена имунна система

Вродената имунна система е първата защитна линия на нашето тяло, която реагира незабавно, за да забави разпространението на увреждане или инфекция. Тя създава „неспецифичен“ имунитет и ние се раждаме с нея.

Фагоцити

Мислете за фагоцитите като за Pac-Men на имунната система. Те са професионални ядящи, които поглъщат микроби, както и увредени клетки. Има три основни вида:

  • Макрофаги: Макрофагите са големи фагоцити в тъканите ви, сканиращи за опасни нашественици, които могат да погълнат. Те също така почистват клетъчните остатъци, действайки като боклукчии за имунната система.
  • Неутрофили: Неутрофилите са вид фагоцити, които поглъщат патогени, но също така инжектират „супа“ от токсични химикали в нашественика. Това създава токсични остатъци, които трябва да бъдат почистени.
  • Дендритни клетки: Тези звездообразни клетки действат като куриери между вродената и адаптивната ни имунна система, като вземат проби от нашественици и след това ги предоставят на нашите В-клетки и Т-клетки.
Клетки естествени убийци (NK-клетки)

Тези вродени имунни клетки инжектират смъртоносни ензими в инфектирани с вируси или ракови клетки, като ги инструктират да умрат.

Цитокини

Цитокините са химическите посланици както за вродената, така и за адаптивната имунна система. Някои често споменавани цитокини са тумор некротизиращ фактор (TNF), интерферони (IFN) и интерлевкини (IL). Проблемите с цитокиновите сигнали могат да станат подлежащи причини за дисбалансите в имунната система, наблюдавани при четирите имунотипа.

Адаптивна имунна система

Адаптивната имунна система отговаря за нашия антиген-специфичен, или придобит, имунен отговор, който се установява в течение на нашия живот.

В-клетки:

Това са адаптивни имунни клетки, които създават памет и произвеждат антитела, специфични за антиген.

  • Плазмени В-клетки: Тези В-клетки произвеждат антитела.
  • В-клетки на паметта: Тези В-клетки създават спомени за специфични антигени, за да ви предложат дългосрочна защита.
Антитела:

Това са протеини, произведени от плазмени В-клетки, които са в състояние да се вкопчат в повърхността на нахлуваща клетка и да я маркират за унищожаване от други имунни клетки.

Т-клетки

Тези клетки на адаптивната имунна система се размножават и диференцират в Т-клетки помощници или Т-клетки убийци.

  • Т-клетки помощници: Т-клетките помощници стимулират В-клетките да произвеждат антитела, влияят върху сигнализирането на цитокините и помагат за развитието на Т-клетки убийци. Има четири основни типа Т-клетки: Th1, Th2, Th17 и регулаторни Т-клетки.
  • Т-клетки убийци: Активирани от цитокините, Т-клетките убийци се свързват директно и убиват клетки, които вече са били заразени от чужд нашественик.

 

С този кратък речник приемаме, че имаме базисно разбиране за основните играчи в имунната система. Или с други думи сме поставили въведение в имунитета за начинаещи. Ако обаче искаме да разширим разбирането и познанията си, е време да се гмурнем още по-дълбоко във въпроса какво точно се обърква с имунната ни система, за да се създадат подходящи условия за неприятните последствие от свръх активна имунна система. Това са хроничните и автоимунни заболявания, алергични реакция и други не особено приятни състояния. Те всъщност отговарят на специфичните реакции, които формират класификацията на четирите имунотипа.

Повече за тях можеш да разбереш в новата ни книга „Имунен баланс“

aktualno-ot-vdahnovenia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed