Полезни идеи и трикове за готвене в еър фрайър

 

Пробва ли вече картофките „Уеджис“? Още не си? Ако разполагаш с уред за готвене в горещ въздух, не пропускай тази рецепта! А може би още не знаеш дали искаш да имаш такъв уред у дома? Разбирам те. И аз доста време се двоумих. Но си признавам, че съм много доволна от избора си. Ето на кратко малко идеи, трикове и правила за готвене в уред с горещ въздух. А ако вече разполагаш с такъв уред, но правиш една две рецепти в него, прочети внимателно по-долните редове.

Е, да започваме.

1. На първо място много е важно да не пропускаш да добавиш малко мазнина, особено когато готвиш зеленчуци.

1-2 лъжички зехтин, краве масло, олио от авокадо свинска мас или друга мазнина, която използваш за готвене, на около 500 грама зеленчуци е достатъчна. Ако ще готвиш по-голямо количество – увеличи мазнината.

Ако следваш режима на Хейли Помрой – „Ключът към бързия метаболизъм“ или просто искаш да готвиш без мазнина, замени мазнината със зеленчуков, костен или месен бульон. Но увеличи количеството. Т.е. сложи 4 супени лъжици на 500 грама зеленчуци.

Месото, кюфтетата, както и други меса и повечето риби можеш да готвиш без мазнина. Следвай препоръките описани по-долу и създай своите любими рецепти.

Ако имаш нужда от наръчник, който да те води през цялото време, не забравяй за новата ни книга, която е с чудесни рецепти, подбрани и изпитани за готвене в еър фрайър.

 

2. Не препълвай кошницата.

За да стане храната хрупкава и да се получи равномерно готвене е добре продуктите да са разположени на един слой в кошницата на уреда. Ако е необходимо, просто приготвяй ястията на части. Разбира се, може да пренебрегнеш това правило, но тогава ще се наложи да удължиш времето за готвене и да разбъркваш по-често.

3. Проверявай храната, особено в началото.

Докато не развиеш усет и памет с практиката е добра идея да проверяваш по-начесто дали храната е готова. Препоръчвам първо да пробваш няколко рецепти от книгата, като се довериш на времето за печене и да проверяваш едва на финала – 3 – 4 минути преди края на готвенето. Не забравяй обаче, че еър фрайърите са мощни уреди, в които продуктите се сготвят по-бързо, отколкото сме свикнали, затова е добре да следиш процеса. Особено в началото. Също така имай предвид, че по-малките количества храна, както и по-дребните парчета изискват по-кратко време за готвене. Така че следи на колко големи парчета режеш храната и предвиди повече време за по-големите и по-малко за по-малките.

4. Избери правилната температура.

Общото правило при определяне на температурата за готвене в еър фрайър е да избереш настройка с 25°C по-ниска от температурата, на която бихме готвили във фурна. Още по-добра насока ще ти дадат нашите специални карти. Потърси повече информация за тях тук. Но не забравяй, че в момента те идват като подарък към всяка закупена бройка от книгата.

5. Разбърквай или обръщай храната, за да се сготви равномерно.

Ако храната е на по-малки парчета, може да е достатъчно дори само да разклатиш кошницата. Разбира се, за някои ястия това не е необходимо, но за останалите е добре да разбъркваш или обърнеш продуктите около средата на времето за готвене, стига в рецептата да не е указано друго.

6. Внимавай с мазнината.

Излишната мазнина ще се събере в съда за готвене, а ако е прекалено много, еър фрайърът ще започне да пуши неприятно. Ето защо използвай съвсем малко количество от избраната мазнина за готвене, за да намажеш леко продуктите, които ще готвиш. Ако усетиш, че започва да се събира прекалено много мазнина, както при печене на наденички, то извади храната от уреда, излей по-голяма част от мазнината и продължи готвенето. Много полезен съвет, ако се налага да приготвите по-мазна храна, е да сипеш от ¼ до ½ чаша вода в съда за готвене. Така мазнината, която изтича от кошницата, няма да започне да пуши, когато се нагрее прекалено. Ако е необходимо, доливай вода за всяка нова партида.

7. Предварително загряване

В много рецепти ще срещнеш препоръката да загрееш еър фрайъра предварително. Необходимо ли е това наистина? Краткият отговор е: „Зависи“. Предварителното загряване може да помогне на някои храни да се сготвят по-добре – точно както загряваме фурната, преди да печем нещо. Ако не загреем предварително еър фрайъра, готвенето може да отнеме няколко минути повече и/или храната може да не се зачерви достатъчно. Ето защо, ако рецептата изисква еър фрайърът да се загрее предварително, е най-добре да последваш инструкциите.

Извън това общото правило е, че е добре да загряваме уреда предварително за храни, които се готвят по-бавно, докато за останалите, които се запичат бързо отвън, а отвътре се готвят по-бавно (като броколи например), е по-добре да започваме готвенето в студен уред.

При печене на тестени храни обаче, за да постигнем оптимален резултат и хлябът, кифличките или мъфините ни да бухнат повече, винаги загрявай предварително уреда за поне 3 минути на 200 градуса.

А как да загреем еър фрайъра? Съвсем лесно е – просто го настрой на температурата, на която възнамеряваш да готвиш (или + 15 –20 градуса за тестени печива), и задай кратко време – 3 до 5 минути са достатъчни. Някои модели, какъвто е и Mühler с вместимост 6 литра, издават звуков сигнал, когато достигнат желаната температура, което е още едно улеснение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed