Да си направим домашен сироп от мента

Вече споделих рецепта за домашен ликьор от мента. Сега е време и за един безалкохолен вариант. За съжаление, класическата рецепта за домашен сироп от мента съдържа големи количества захар. При това, ако държиш на цвета, тя ще трябва да е бяла захар. Но чудесна алтернатива е меда. Така че нашата рецепта е с мед. Предполагам се досещаш, че сиропа няма да е с наситенозелен цвят. Самият сироп става тъмно жълт. А при разреждане много блежо жът и прозрачен. Затова, как да оцветим сиропа давам идеи в края на статията.

 

Технологията е почти същата като тази на ментовия ликьор, но има малко специфики. Е, да започваме!

 

Необходими продукти

 

  • 1 еднолитров буркан
  • 4 – 5 връзки мента, може и повече
  • 1 килограм мед (може да се замени със захар по избор, но с мед става чудесен)
  • 2 литра вода

Ако искаш да направиш сироп без калории? Вариант, които не съм изпробвала, но предполагам, че ще се получи е, да разтвориш еритритол във водата, вместо мед или захар. Относно еритритола имай предвид, че консумиран в по-големи количества, има слабително действие. Количествата са строго индивидуални. Затова внимавай с консумацията.

Начин на приготвяне:

Измий и почисти ментата. Прехвърли я в еднолитровия буркан. Долей с вода и затвори плътно буркана. За разлика от технологията на ментовия ликьор, който трябваше да стои на тъмно, тук имаме обратния вариант: бурканът трябва да стои на светло.

Остави буркана с водата да престои 12 до максимум 24 часа, не повече. Прецеди течността и я прехвърли в двулитров буркан или голяма тенджера.

Приготви сладкия сироп, който трябва да е в съотношение 1:1, или 1 килограм мед, разтворен в един литър вода. Бъркай до пълно разтваряне. Готовия сироп добави към ментовата инфузия и разбъркай добре.

Прехвърли сиропа от мента в малки стъклени бутилки. Затвори ги плътно и ги стерилизирай във вода за 5 – 10 минути.

Така приготвен и консервиран, сиропът има трайност минимум 12 месеца.

Преди сервиране го разреждай с вода или с газирана вода. Може да добавиш резенчета лимон или лайм, листенца мента и 1 – 2 замразени боровинки, за да постигнеш истински разкошен безалкохолен коктейл.

За още идеи виж статията ни „Спа вода в 6 варианта“.

Ако искаш сиропът да има зелен цвят, може да използваш натурален оцветител – матча или спирулина. Аз предпочитам матча, но я добавям непосредствено преди сервиране.

Важно! Ако не се консервира, трайността на сиропа не е голяма и той бързо ферментира. Затова е необходима стъпката със стерилизирането. Ако не желаеш да го консервираш, може да го съхраняваш до 5 дни в хладилник. Или замразен, но трябва да разполагаш с по-голям фризер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed