ДЕФИЦИТ НА РАСТЕЖЕН ХОРМОН. КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Цяла седмица си говорим за растежния хормон, за какво отговаря и до какво води липсата му. Виж инфото в картинки в социалните ни профили във Фейсбук и в Инстаграм. И все пак, как да се справим с понижените нива или с дефицит на растежен хормон?

Нека да коригираме зараждащия се проблем с растежния хормон и загубата на мускулна маса. Ето препоръките на д-р Сара Готфрид за това какво можем да включим. Повече информация, както и рецепти, планове за хранене и нужната подкрепа ще намерите в новата ѝ книга – „Жените, храната и хормоните. 4 седмичен кето план, специално разработен за жени

Яжте здравословни протеини

Целта е баланс: искате да си осигурявате точното за вас количество протеини – нито твърде много, нито твърде малко. Мислете за храни като

  • говеждо месо от пасищно хранени крави, които никога в живота си не са били угоявани със зърно – то засилва възпалението в организма;
  • най-здравословните риби (сьомга, скумрия, аншоа, сардини и херинга; на английски групово се означават като SMASH fish – всяка буква в акронима е първата от името на една от тези риби – salmon, mackerel, anchovies, sardines, herring);
  • шейкове със суроватъчен протеин
  • яйца и пилешко месо от пасищно отглеждани пилета и кокошки.

Яжте здравословни мазнини

Ако имате увеличени коремни мазнини и проблеми с инсулина и кръвната захар (често срещана първопричина за напълняване, възпаление и дори рак на гърдата), тялото ви може да произвежда повече от вид мазнини, които поддържат възпалението в организма ви и ви правят устойчиви на отслабване. Консумирането на здравословен микс от омега мазнини може да помогне на организма ви да стане по-чувствителен към инсулина и да поддържа превключвателя за изгаряне на мазнини в положение „включен“.

Не е изненадващо, че приемът на повече омега-3, като тези в лененото семе и здравословните риби, който води до по-високо съотношение на омега-3 към омега-6, доказано намалява риска от рак на гърдата с 27%. Добавяйте масло със средноверижни триглицериди (MCT) и семена от чиа към вашето смути, а също ядки макадамия и олио от авокадо към вашата салата. За завършек хапнете парченце черен шоколад. Повече информация за това какво и колко да ядете, ще намерите в Част II в новата книга на д-р Сара Готфрид  – „Жените, храната и хормоните. 4 седмичен кето план, специално разработен за жени“.

Правете фаст

Може би сте чували за диетичната мода да се прави периодично гладуване (фастинг). Многобройни изследвания показват, че периодичното гладуване повишава растежния хормон. Експеримент с животни навежда на предположението, че фастингът е по-вероятно да стимулира свързаните с изгарянето на мазнини ползи от растежния хормон. Ето защо като част от Протокола на Готфрид се прилага протокол 14/10 (14 часа без храна през нощта и 10-часов прозорец за хранене. Например спирате да ядете в 18 часа и след това закусвате всеки ден в 8 часа сутринта). Едно проучване установява, че 24-часов период без храна повишава растежния хормон средно с 1300% при жените и с почти 2000% при мъжете. Не е честно, знам! Но изследванията показват, че гладуването е от полза както за мъжете, така и за жените. Дори и при мъжете да се наблюдава по-голямо повишаване на хормона на растежа. И преди да попитате: да! Има голямо значение какво се яде в прозореца за хранене!

Упражнения

Упражненията повишават растежния хормон и IGF-1 и колкото по-енергични и изискващи усилия са, толкова по-голям е ефектът. IGF-1 медиира много от благоприятните ефекти на упражненията върху здравето и функцията на мозъка. 10 бърбита на ден увеличават многократно растежния хормон.

 

Насладете се на сауна

Престоят в инфраред сауна за 30 до 60 минути повишава хормона на растежа до 140% след една сесия.

Очаквай подробната ни статия за ефектите на инфраред сауната.

А не може ли просто да ми инжектират хормон на растежа?

Може би се чудите защо не можете просто да вземете рецепта за хормон на растежа и да допълните ниските си нива с инжекция. За съжаление, дългосрочните проучвания на прилагането на растежен хормон показват противоречиви резултати за безопасността! Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ има много строги насоки. Накратко, инжектирането на растежен хормон не е нещо, което д-р Сара Готфрид препоръчва поради страничните ефекти. Включително болки в ставите, подуване, синдром на карпалния тунел и рак, особено на гърдата, дебелото черво и простатата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed