Може би сте наясно, че имате диабет или сте в преддиабетно състояние, или просто подозирате, или искате да предотвратите появата му, защото сте виждали членове на семейството си и приятели да се борят с него. Има хиляди метаболитни пътища, които регулират хормоналните нарушения, засягащи кръвната захар. Затова при вас може да се проявят много или само няколко от тези симптоми, сигнализиращи за дисбаланс на кръвната захар. В зависимост от засегнатите метаболитни пътища, при проблеми с кръвната захар и инсулина се наблюдават някои или всички тези симптоми:

 • Апетит, който изглежда ненаситен
 • Сгъстено окосмяване по ръцете (класически симптом)
 • Лош дъх
 • Окапване на космите по тялото, особено на тези на краката; понякога жените остават без косми на краката, но се сдобиват с такива по ръцете и брадичката
 • Пристъпи на силен глад за въглехидрати, които изглеждат прекомерни
 • Объркване или липса на умствена яснота
 • Отклонения от нормалните стойности на кръвната захар на гладно
 • Отклонения от нормалните стойности на инсулина на гладно
 • Растеж на косми по лицето или гърдите при жените
 • Косопад на темето при мъжете и жените
 • Напълняване в коремно-поясната област с образуване на мека телесна маса
 • Нередовен менструален цикъл
 • Затруднения в развитието на мускулите – трупането на мускулна маса става трудно
 • Изтръпване, невропатия, особено в ръцете и краката
 • Пристъпи на силен глад за захар
 • Жажда, която е постоянна и не се облекчава с пиене на вода и/или по-висока консумация на вода, отколкото е обичайно за вас
 • Мравучкане в ръцете и краката
 • Повишени триглицериди
 • Уриниране, по-често от обичайното
 • Дефицит на витамин D
 • Напълняване, което, изглежда, е пряка причина за консумацията на въглехидрати

ТРЕТИРАНЕ НА СИМПТОМИТЕ, А НЕ ЛЕКУВАНЕ

Конвенционалният поглед върху проблемите с кръвната захар и инсулина е доста праволинеен: когато имате твърде много захар в кръвта, тялото ви реагира, като секретира инсулин, който трябва да прехвърли захарта във вашите клетки, където тя може да се използва за енергия. Обикновено този сложен проблем се свежда до две неща:

 1. Ядете прекалено много захар.
 2. Не произвеждате достатъчно инсулин.

Когато тези две условия са налице, поради каквато и да е причина, лекар може да се занимае с първото, като ви даде съвет за храненето: не яжте захар. Като първа линия на защита вторият проблем, от своя страна, обикновено се третира с медикаменти.

Лекарствата за регулиране на нивата на кръвната захар и инсулина (а дори и инсулин на инжекции за поддържане на кръвната захар под контрол) вече се предписват масово и са нещо обичайно. Някои от тях действат върху инсулина, докато други се свързват със захарта и я извеждат от кръвообращението. Всички те обаче имат една и съща цел: регулират химичния състав на кръвта. И все пак това е крайният резултат от проблемите с кръвната захар, а не причината за тях. Решенията имат смисъл в остро състояние, защото наличието на твърде много захар или инсулин в кръвта е опасно, дори животозастрашаващо.

Но защо просто да замитате под килима това, което не е наред, вместо наистина да разрешите действителния проблем?

А той е следният: защо не метаболизирате захарта.

Отговорът не е прост. Извън самото производство на инсулин и поемането на захар в клетките има много свързани с проблема фактори. Какво още се случва, когато страдаме от диабет? Какво се случва в червата и микробиома ви? Вашите слюнчени жлези задействат ли секрецията на инсулин, докато дъвчите храната си? Вашите хормони на стреса тласкат ли ви към инсулинова резистентност? Създавате ли правилните хормони чрез липидния метаболизъм? Имате ли дисбаланс в половите хормони, които влияят на протеините транспортери? А как стои въпросът с депресията или тревожността – повлияло ли е това на въглехидратния ви метаболизъм?  Всички тези неща, а и други, могат да окажат влияние върху способността на тялото ви да метаболизира захарта.

Когато развиете диабет, се случва следното:

 • Панкреасът започва да повишава секрецията на инсулин, като се опитва да модулира захарта в кръвта, стимулирайки секрецията на хормони на стреса и кризисни хормони от надбъбречните жлези.
 • Тялото забавя метаболитния цикъл на образуване на енергия, тъй като глюкозата не може да си проправи път в клетките, за да захрани този метаболитен път.
 • Тялото започва да получава допълнителни захари от гладката мускулатура на сърцето, черния дроб и мускулите, което още повече увеличава стреса върху функциите на метаболизма на холестерола, модулирането на настроението, модифицирането на тялото и защитата от инфекции.

Ако сравним диабета с теч в покрива, лекарства като инсулин или метформин са като кофа, която поставяте под мястото на теча. Или може би дори не кофа, а просто гъба. Тази гъба може да попие част от водата, но не оправя дупката в покрива и не спира водата да влиза през нея. За да се справим с диабета, трябва да се справим с метаболизма на захарта; а за да се справим с метаболизма на захарта, трябва да се занимаем с хормоните. Спомнете си – хормоните се произвеждат от храната, която консумираме, и това кога и как ядем, определя нивото и скоростта на хормоналната секреция.

Смущават ме преобладаващо продаваните като „подходящи за диабетици“ храни, обикновено поставяни точно до тест лентите за измерване на кръвната захар. Всички такива храни са без захар, но не съдържат почти никакви истински хранителни съставки. Всички те са лишени от хранителни вещества, а не забравяйте, че метаболитните пътища зависят от хранителните вещества и че диабетът е нарушение на метаболизма. За съжаление, тъй като диабетът е епидемично заболяване, той е и дойна крава за производителите. Попадала съм дори на обикновени лосиони, обозначени като „подходящи за диабетици“. Втриването на споменатия лосион върху краката ви няма да обърне вашия диабет, нито ще му повлияе по какъвто и да е друг начин.

Ако приемате лекарства за диабет

То вие отчаяно се нуждаете от хранителен протокол за стабилизиране на кръвната ви захар. Затова трябва да ангажирате лекуващия ви лекар и да се уверите, че вашите изследвания за диабет и тези за проверка на ефикасността на лекарствата ви са синхронизирани с хранителния режим, към който се придържате. Ако приеманите от вас лекарства не поддържат нивата на кръвната ви захар стабилни през целия ден, при това всеки ден, това увеличава вероятността за сериозни странични ефекти, като невропатия, сърдечно-съдови заболявания и деменция. И все пак е обичайно на хора с проблеми с кръвната захар и инсулина да се предписват лекарства, без да им се предоставят насоки за хранене.

Когато чрез приема на това лекарство започнете да нарушавате създадения от тялото ви баланс, без същевременно да осигурявате нужните на организма хранителни вещества, за да може той да се коригира и да създаде нов баланс, ще възникнат проблеми и ще се проявят странични ефекти, включително тежка загуба на мускулна маса. Метформинът е лекарство, което се спира трудно, но многократно съм работила с клиенти и техните лекари за постигане на точно този резултат. Установяването на стабилност, която ви позволява да намалите дозата на лекарството, носи огромни ползи. Когато намалите дозата, се сдобивате с възможността да намалите страничните ефекти.

ЦЕЛЕВИ ПЪТИЩА ЗА РЕМОНТ

Вашето тяло има невероятната способност да се самолекува, да оправя нещата отново и отново. Ако обаче не създадете стабилна, богата на хранителни вещества среда, на тялото ви ще му е много по-трудно да се излекува и да поправи механизмите, които не функционират правилно. Всеки ден, в който кръвната ви захар и инсулинът ви остават стабилни, е ден, който тялото ви може да прекара, поправяйки дисфункционалностите. Всеки ден, в който положението излезе извън контрол с резки пикове на кръвната захар и инсулина, последвани от стремглави спадове, тялото ви трябва да се бори за живота си (което значи за живота ви), вместо да разрешава по-деликатните проблеми на клетъчно ниво. С други думи, за да насърчите изцелението, трябва да създадете стабилност. Не вярвам в подход, при който има напрежение и тревога, агресивно действие или отказ от цяла група храни. Искам да се излекувате и да изведете тялото си до възможно най-добрия баланс.

А това както вече многократно подчертахме става с правилно хранене.

Ако искате да разберете какво е то, да стигнете до цялостна програма за въстановяване при диабет. А не само облекчаване на симптомите, поръчайте новата книга на Хейли Помрой Хранителна рецепта за бърз метаболизъм. Тя ще ви даде много отговори и готови решения, които всеки може лесно да приложи напрактика в ежедневието си и да получи максимално подобрение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed