Продължаваме да следим актуалната тема на деня. Както, предполагам и ти. И понеже виждаме, че за хората с хашимото като че ли не се споменава… почти нищо, решихме да ти предоставим статията на Изабела Уенц по темата хашомото, COVID-19 и допълнителна превенция по време на кърмене.

Не е нужно да кърмиш в момента, за да прочетеш статията, просто уточняваме, че ще е полезна и за жените, които кърмят, но не само.

Прочети я, сигурни сме че има какво да научиш. А и Изабела е един от източниците, на които ние имаме доверие, не само защото сме издали две от книгите ѝ (и в момента издаваме третатаХашимото: хранителна фармакология), а и защото следва принципите, които са важни и за нас и които са част от основната концепция на издателство „Вдъхновения“ и лични убеждения на всеки един човек от екипа ни. Това са достоверност, ефективност и безопасност.

А сега те оставяме на Изабела.

Здравейте, приятели!
Обикновено не публикувам статии в понеделник вечер, но ми се искаше да ви предложа известна подкрепа в тези времена, в случай че имате нужда от нея.

В момента в света е налице голяма несигурност по отношение на COVID-19 („коронавирус“). Наясно съм, че понякога се чувстваме така, сякаш участваме в някой от онези апокалиптични филми. Друг път се чудим дали медиите не раздухват прекалено цялата ситуация. Лично при мен 30-дневната забрана да се пътува от САЩ до Европа накара корема ми да се свие.

Какъвто и да е случаят, човек може да усети как го залива несигурност, тъй като светът никога преди не е бил в подобна ситуация. Обичайният за мен подход при такива обстоятелства е да запазя спокойствие и да се постарая да бъда подготвена.

Много от вас ми пишат, за да ме питат какво правя лично аз, за да се подготвя за потенциална епидемия. Благодаря ви, че ми доверявате здравните си притеснения. Надявам се да сте наясно, че аз приемам здравето ви и всеки съвет, който ви предлагам, много сериозно. Може би знаете, че предпочитам да говоря от позицията на личния си опит и прекарвам по-голямата част от времето си в проучвания и изследвания, за да съм сигурна, че всяка препоръка, която отправям, е не само безопасна, но и точна, специфична и най-важното, полезна.

По тази причина малко се колебаех дали да споделя препоръките си без обичайния щателен процес. В крайна сметка, няма как да ги изпробвам върху COVID-19.
Тъй като ме помолихте обаче, искам да споделя с вас някои от нещата, които правя (в допълнение към миенето на ръцете, избягването на публичните места и използването на дезинфектанти на алкохолна основа), както и някои допълнителни съображения, които може да искате да проучите.

Първо и най-важно: подкрепям нивата си на секреторен IgA

Секреторният имуноглобулин A (SIgA) е познат като първата защитна линия на респираторната система и стомашно-чревния тракт. Той може да предотврати прикрепването на вируси и други патогени към вътрешната обвивка на дихателните пътища и червата. Редица изследвания показват приноса му за подобрен изход от различни инфекции, както и от рак и чревни проблеми.
Хората с хашимото са склонни към ниски нива на SIgA. Това може да е отчасти генетично обусловено (ако не го секретирате, като мен) или да се дължи на инфекции, от които страдате, или на фактори от начина на живот (като стрес или недостиг на сън).

Обичайната ми препоръка е да спите възможно най-много и да приемате S. Boulardii, за да повишите нивата на SIgA.

Смятам, че само със спазването на тези две насоки успявам да избегна множество инфекции, от които страдат членовете на семейството ми (стомашно разстройство при пътувания, настинки, грип и т.н.).

От известно време работя по задълбочена статия за SIgA, която ще включва пълни изследвания преди и след приема му и множество научни проучвания*. Междувременно искам да ви споделя, че миналата есен забелязах, че синът ми боледува от настинка и различни инфекции всеки път, когато го изведа на публично място, като детска площадка, магазин за домашни любимци и т.н. По това време още кърмех (и продължавам да го правя), затова се изненадах, че той се разболява толкова лесно. Когато обаче пуснах чревни изследвания, открих, че и двамата имаме ниски нива на секреторен IgA.

*Следи сайта ни и „Фейсбук“ страницата ни, защото със сигурност ще я публикуваме почти веднага.

Възобнових приема на S. Boulardii на Rootcology и започнах да давам и на него. Може да поръсите половин капсула от добавката в пюрето или напитката на детето или да използвате овкусената детска версия, ако е много придирчиво към вкуса. (В България има “Ентерол” на прах, който може да се дава на малки деца (по ½ саше) и няма почти никакъв вкус или мирис. )

Тъй като ние двамата все още не спим по цяла нощ и не мога да следвам първата си препоръка толкова, колкото би ми се искало (някой да знае първопричината за буденето през нощта при децата? 😉*), реших да удвоя подкрепата за своя SIgA със следните добавки:

• екстракт от корен на сграбиче (astragalus);
• еликсир от рейши.

*В нашия екип работят много майки с по-голям опит. И вече препоръчахме на Иабела книгата  „Естественото решение за бебешкия сън“. Ако темата те вълнува, в нея може да прочетеш всичко за спокойният бебешки сън.

Моля, обърнете внимание, че някои хора с хашимото се разболяват непрекъснато и изглежда прихващат всяка инфекция, докато други сякаш никога не боледуват…

Съществува теория за противовирусната „имунна доминантност“ (Th-1 доминантност), която ни позволява да се справяме по-добре в борбата с вирусите, но и води до атака на имунната система срещу собствената ни щитовидна жлеза. Както сграбичето, така и рейши се смятат за вещества, стимулиращи Th-1 клона на имунната система (те ни правят по-приспособими към бъдещи вирусни инфекции), така че ако знаете, че подобни вещества влошават състоянието ви, действайте с повишено внимание или ги пропуснете.

Въпреки това не всички пациенти с хашимото имат този модел на Th-1 клона. Лично аз не мисля, че ограничаването на тези вещества е релевантно от клинична гледна точка за повечето хора. В практиката си не съм виждала много хора с хашимото, които наистина да реагират зле на веществата, стимулиращи Th-1 клона на имунната система.

Бележка към кърмещите майки

Хранителните добавки, които посочвам по-горе, вероятно са безопасни за употреба по време на кърмене, а книгата Mother Food на Хилари Джейкъбсън предоставя допълнителна информация за билките, които може да приемате, докато кърмите.

Допълнителна бележка от „Вдъхновения“

На интернет страницата http://www.e-lactancia.org/ може да проверите дали даден медикамент или хранителна добавка е безопасен за прием по време на кърмене, като търсите по търговско наименование или активна съставка. Също така, ако се колебаете, може да се обърнете към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, където специалист ще ви консултира относно безопасността на лекарства, добавки или други вещества.

Витамини и минерали за оптимална функция на имунната система

В допълнение към подкрепата на SIgA съществуват редица витамини и минерали, които могат да подпомогнат оптималното функциониране на имунната система:

  • Витамин A – препоръчителните дози от този витамин варират според различните източници, а и той може да не е безопасен за прием по време на бременност и кърмене, но въпреки това притежава противовирусни свойства. Използвайте с повишено внимание и ако се наложи, потърсете допълнителна информация.
  • Витамин C – препоръчвам прием на 500 – 2000 милиграма на ден. Добре е да е с биофлавоноиди, за да има ефект от приема му. Най-удачно е да потърсите с източник плод от шипка (rose hip).
  • Витамин D – препоръчвам по 5000 – 10 000 IU дневно за повечето хора, живеещи в северен климат, но е добра идея да изследвате нивата си на всеки 3 – 6 месеца, за да сте сигурни, че получавате и усвоявате достатъчно количество (повече за витамин D може да прочетете в тази статия).
  • Цинк – препоръчвам да се приемат до 30 милиграма на ден (повече за суплементирането с цинк прочетете в тази статия).
    Напоследък размишлявам върху факта, че изглежда повечето хоспитализирани с COVID-19 пациенти имат затруднения с дишането.
  • Осъзнах, че една от любимите ми хранителни добавки, Н-ацетил цистеин (NAC), представлява муколитичен агент. Това означава, че той може да разгради или разреди слузта, като по този начин позволи отпушването на дихателните пътища. NAC може да бъде полезен и при други респираторни заболявания. Освен това той поддържа нивата на глутатион, който може да блокира размножаването на някои вируси.
Д-р Изабела Уенц за Хашимото и COVID-19
Хащимото хранителна фармакология книга

Допълнителни насоки и споделен опит

Освен суплементирането аз, съпругът ми и нашето бебе сме в безопасност в своя „домашен пашкул“. Всъщност ние сме подложени на „социална изолация“ през последните 6 седмици, тъй като бавачката ни и моята майка не бяха на разположение да се грижат за Димитри, а той още не ходи на детска градина.

Обмислях да запиша Димитри в програма за социализиране за по 4 часа дневно, за да може да се подготви за детската градина, но се отказах. Вероятно ще пропуснем повечето курсове „Мама и аз“, които посещаваме, включително любимите му уроци по рисуване. Двамата със съпруга ми работим у дома, избягваме конференциите и отхвърляме поканите да говорим пред публика.

Вместо да излизам да пазарувам, смятам да заложа на доставки по домовете. Ядем много цитрусови плодове, а освен това планирам да приготвя костен бульон и да се запася с протеин на прах и готови бебешки храни (всички можем да ги ядем, ако се наложи :-)) за всеки случай.

Надявам се, че тази информация ще ви е полезна.
Изпращам ви любов и лечебна енергия!
С най-топли чувства,

Д-р Изабела Уенц, PharmD

Моля, обърнете внимание: стратегиите, изброени по-горе, са предназначени да се комбинират с разумните мерки, както и с всяка друга персонална препоръка, която получавате от лекарите си или от здравните институции, като миене на ръцете или избягване на излагането на зараза.

Бележка от „Вдъхновения“ относно хранителните добавки: д-р Изабела Уенц препоръчва предимно продуктите от нейната серия Rootcology. Ние сме наясно, че това са изключително качествени и ефективни хранителни добавки, но на този етап те не се дистрибутират в България. Ето защо препоръчваме да използвате добавки от марките, които вече сте проучили и на които се доверявате.

Източници

1. McCutcheon AR, Roberts TE, Gibbons E, et al. Antiviral screening of British Columbian medicinal plants. J Ethnopharmacol. 1995;49(2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed