Д-р Хедър Модей за имуннен бланс

Коя е д-р Хедър Модей

Д-р Хедър Модей е сертифициран алерголог и имунолог, както и лекар по интегративна и функционална медицина. След години работа като алерголог и имунолог в частна практика тя преминава допълнително обучение по интегративна медицина в Центъра за интегративна медицина на Аризона в Тусон. Там получава сертификат от Института за функционална медицина. Д-р Модей е част от Collective на mindbodygreen. Курирана група на уелнес уебсайта, състояща се от най-добрите петдесет експерти в уелнес пространството. В своята практика д-р Хедър Модей дава възможност на хората да възвърнат здравето си чрез всеобхватни програми за начин на живот. Нейната практика се провежда в Moday Center във Филаделфия. Тя  се  фокусира върху обръщането на хроничните заболявания и постигането на оптимално здраве. Д-р Модей живее във Вирджиния с партньора си и техните котки Фланел и Рафаел и кучето Реми. Може да я последвате в Инстаграм на @doctormoday и във Фейсбук на @modaycenter215.

Д-р Хедър Модей ни разказва за това как е стигнала до концепцията за четирите имунотипа

Когато започнах кариерата си като алерголог и имунолог на частна практика, старателно се опитвах да укротя имунната система. Точно така бях обучена да правя. Ежедневно лекувах екзема, копривна треска (уртикария), астма, синузит и понякога сложно имунно разстройство или дефицит. Леченията бяха стандартни – противоалергични и стероидни инжекции, мазила, лекарства за алергия, инхалатори за астма и антибиотици. През повечето време тези методи помагаха за известен период. Но пациентите, които си тръгваха с купчина рецепти, почти винаги се връщаха след три до четири месеца.

С годините забелязах, че моите пациенти събират нови диагнози, стават все по-болни и в крайна сметка приемат твърде много лекарства, голяма част от които предписани им за справяне със страничните ефекти на други приемани от тях лекарства. Мнозина от пациентите ми се оплакваха от нови хранителни алергии, автоимунни заболявания, проблеми с раздразнените черва, обриви, хроничен синузит и болки в ставите. Лекари специалисти по гастроентерология, ревматология и дерматология, всички объркани какво да правят по-нататък с пациентите си, ги изпращаха при мен.

Алерголозите често са лекарите, към които се препращат сложните случаи, с които никой друг не знае как да се справи.

Проблемът беше, че въпреки годините на конвенционално обучение по вътрешни болести, алергология и имунология самата аз бях объркана. Но имах предчувствието, че всички тези нови здравословни проблеми са свързани по някакъв начин.

Така че просто започнах да задавам въпроси. Разпитвах моите пациенти за храненето им, нивата им на стрес, тяхното ежедневие, емоциите и навиците им, както и за съня им. Много от тях не спяха добре, страдаха от безсъние или работеха нощна смяна. Някои се придържаха към бедна на хранителни вещества диета, основно с храни за бърза консумация, и през последната година бяха приемали множество антибиотици и други отпускани с рецепта лекарства. Други бяха депресирани и стресирани или се чувстваха като в капан във връзката си или неудовлетворени в работата си.

Сънят е съществен аспект на здравето и важен показател за здравословния и стресовия фактор в живота на всеки човек. Не подминавай проблема с лека ръка. Всичко за добрия сън можеш да научиш в книгата “Фабрика за сън” от Гергана Радович.

В този момент не бях експерт по „интегративна имунология“. Определям я като съчетание между строгата лабораторна научност на имунологията и разбирането на факторите, които влияят върху здравето, като хранене, стрес, връзката ум – тяло, фактори на околната среда и духовност, наред с други. И все пак можех ясно да видя, че имунната система на пациентите ми страда поради техния начин на живот и поведение. Те също така се сдобиваха със стандартните широкоразпространени болести, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет, в които, знаех, има замесен силен имунен компонент. Нямах идея какво да направя, за да спра това, освен да пиша нови и нови рецепти. Имах нужда от по-добър инструментариум.

Прекарах следващите няколко години в създаване на собствен набор от инструменти 

Реших да уча интегративна медицина чрез програмата за интегративна медицина на д-р Уейл в Тусон. Исках да се запозная в детайли с ползите от различни интервенции, като лечение с билки, хранене и възстановяване на връзката ум – тяло. Посещавах конференции по функционална медицина. Там се научих да се съсредоточавам не върху назоваването на болестите и туширането на симптомите с лекарства, а върху търсенето на подлежащата причина за болестта чрез задълбочени изследвания и оценка и след това насочване на пациентите към промени в начина на живот, които да им помогнат да се излекуват.

Прекарах множество уикенди и ваканции на тези конференции из Съединените щати, задълбочавайки се в науката за това какво наистина определя дали сме болни, или здрави. В крайна сметка се сертифицирах като специалист по функционална медицина. Най-накрая разбрах, че не мога да интегрирам наученото в настоящата си работна ситуация, затова напуснах работата си и започнах самостоятелна практика, създавайки Центъра за функционална медицина Moday във Филаделфия.

От тогава съм работила с хиляди пациенти, за да разреша техните здравословни проблеми. Включително симптоми на автоимунни заболявания, алергии, инфекции и хронични болести.

Използвайки изпитани и доказано ефективни протоколи от моя опит, аз им помогнах да спрат лекарствата и да се почувстват по-добре. Постигаме това чрез подобряване на околната среда, храненето, здравето на микробиома, съня и нивата им на стрес. С моя помощ пациентите ми обърнаха предишни състояния и увеличиха устойчивостта си към вируси по време на пандемията. Въоръжих се със свой собствен уникален набор от инструменти и го използвах чудесно.

В книгата ми „Имунен баланс“ споделям същия този инструментариум, дестилиран до насоки, които може да се прилагат от всеки и навсякъде. На нейните страници ще намерите голяма част от знанията, които съм натрупала през годините, изложени във форма, която би трябвало да ви е най-полезна. Съсредоточих се върху това, което наистина е необходимо да знаете за вашата сложна имунна система, и върху практиките, които ще ви помогнат да станете по-здрави и да се почувствате по-добре. Защото това винаги е крайната цел, нали?

През последните няколко години прочетох всички налични съвети за подсилване на имунното здраве

дадени от други здравни специалисти — на конференции, в социални медии и медицински уебсайтове. И разбрах, че реално всички препоръчват едно и също. Като човек, изучавал имунната система в продължение на десетилетия, мога да кажа с пълна увереност, че това не е правилният подход. Вашата имунна система не е линейна и много неща могат да се объркат, така че да се стигне до заболяване; не е толкова елементарно, колкото просто да се „подсили“ имунитета и готово. Можете да развиете хронично възпаление, автоимунно заболяване и дори проблеми като алергии, дължащи се на вече прекомерна имунна активност, с оглед на която „подсилването“ на имунната система не само не би било от полза, но и може и да навреди.

Тогава какъв е правилният подход?

Помагайки на стотици пациенти, научих, че биохимичните дисбаланси на клетъчно ниво определят по какъв начин имунната система не работи както трябва. Което определя и какви симптоми изпитваме. В годините ми на изследване забелязах няколко модела сред моите пациенти. Те се очертаха като основата за това, което наричам четирите имунотипа: тлеещ, заблуден, хиперактивен и слаб. За да излекувате дисбалансираната си имунна система, трябва да разберете вашия специфичен имунотип. След това да използвате конкретно насочени интервенции, терапии и промени в начина на живот, за да се върнете в правия път.

Ето защо голяма част от книгата ми е съсредоточена около четирите имунотипа. Ще започнем с въпроса за кризата на съвременната имунна система и въведение в някои от подлежащите механизми, които са основополагащи за имунното здраве. След това ще се върнем в клас за кратко обучение по имунология. За да разберете своя имунотип, трябва да говорите малко на научния език.

aktualno-ot-vdahnovenia

Не се безпокойте! Ще бъде забавно и ще можете да впечатлите приятелите си на следващата вечеря.

След като научим основните неща, ще поговорим за четирите имунотипа. Създадох тест за самооценка, за да ви помогна да идентифицирате своя уникален имунотип. Или имунотипове (възможно е да спадате към повече от един!). Представям казуси от реалния живот, които помагат да се обясни какво се случва в тялото при всеки от тях. Ще разясня как фактори като сън, стрес, чревно здраве, излагане на токсини и хранене влияят на вашето имунно здраве и водят до дисбаланси. С тази информация и познаване на вашия специфичен имунотип ще можете да разработите свой собствен план за възстановяване на имунитета. Той трябва да съответства не само на имунотипа ви, но и на начина ви на живот. Както и на вашите предпочитания. Планът за възстановяване на имунитета е частта от книгата “Имунен баланс“. В нея напускаме класната стая, запрятаме ръкави, предприемаме действия и започваме да възстановяваме хармонията в имунната ви система.

Ако следвате Плана за възстановяване на имунитета, вие ще потушите нежеланото възпаление и ще пренасочите имунните си усилия от вашите собствени клетки и безвредните алергени към легитимни врагове. Ще изградите имунната си сила срещу нови вируси и бактерии и ще станете мощен борец срещу раковите клетки. Крайната цел на тази книга е да се чувствате добре и да имате доверие в тялото си.

Защото, когато имунната ви система е балансирана, вие се чувствате фантастично!

Боледувате рядко и ако се разболеете, оздравявате бързо. Не ви тормозят досадни алергии и не страдате от автоимунни проблеми. Не се борите с диабет, затлъстяване или сърдечни заболявания, нито има нужда да се справяте с хронично възпаление. Вашата имунна система се отличава с устойчивост. И в резултат на това вие също сте устойчиви.

Така че, независимо дали искате да се предпазите от хронично заболяване, да поставите симптомите на автоимунен процес под по-добър контрол, или да се освободите от досадните сезонни алергии или постоянни настинки, или инфекции на синусите, тази книга ще ви предостави ваш собствен набор от инструменти, за да направите точно това.

Безброй пъти съм наблюдавала чудодейната способност на човешкото тяло да се лекува. И знам, че вие също можете да изпитате това. Вашата имунна система иска да ви защити. Но тя може да върши работата си само с вашата подкрепа. Всички подробности за тази подкрепа ще откриете в книгата “Имунен баланс”.

И така, готови ли сте да станете свой собствен експерт по имунната система?

Поръчайте книгата ми още днес и започнете да прилагате препоръките спрямо определения ви имунотип, за да балансирате имунната си система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed