Етерични масла за секс

Употребата на етерични масла за секс е нещо, на което хората се наслаждават от хилядолетия. В тази статия ще ви разкажем как можем да се възползваме от чудодейните качества на тези ароматни съкровища.

Нормално е да изпитваме здравословно сексуално желание. За съжаление, ниското либидо и еректилната дисфункция засягат повече хора, отколкото можете да си представите. Ако и вие сте се сблъсквали с този проблем, е важно да разберете, че сексуалното влечение е продукт на множество фактори и затова натуралните терапии, като етеричните масла за секс, може да помогнат за повишаване на либидото по-добре от повечето други варианти.

Не сте сами

Преди да изброим най-добрите етерични масла за секс, е важно да разберете, че не сте сами. При мъжете ниското либидо нерядко достига кулминацията си в еректилна дисфункция, чиято честота варира от 5% при младите мъже до 25% при тези над 65-годишна възраст. При жените, уви благодарение на колебанията в хормоналните нива, ниското либидо се среща на всяка възраст.

Не е срамно да страдате от ниско либидо – периодично или хронично. Обсъждането на тревогите ви открито с партньора може да бъде първата крачка към постигане на здраве, интимност и решение на проблема.

Д-р Ерик и Сабрина Ан Зелински ни съветват:

Надяваме се и се молим вие и партньорът ви да се подкрепяте един друг без осъждане или критикуване. Да подходите към проблема с разбиране и подкрепа.

Причини за ниско либидо и еректилна дисфункция

Причините за проблемите с либидото и ерекцията може да варират при отделните хора – от влияние на начина на живот до сериозни нарушения. Някои от най-често срещаните фактори включват:

  • Стрес. Една от най-базисните, но и най-трудните за отстраняване причини за ниско либидо е това просто да се чувствате стресирани и преуморени. Стресът, породен от проблеми във връзката, като отглеждането на децата, парите и грижите за дома, може да доведе до липса на интимност и също да навреди на либидото. В повечето случаи стресът може да се облекчи с прости промени в начина на живот.
  • Прием на алкохол. Често пренебрегвана причина за сексуална дисфункция, алкохолът може да бъде стресор сам по себе си. Въпреки че съвременната парадигма препоръчва да се използва алкохол, за да се отпуснете, това може всъщност да има обратен ефект и да провали усилията ви да повишите либидото си.
  • Хормони. Ето тук нещата стават сложни. Мрежата от хормонални отговори на организма (ендокринната система) създава дългосрочни послания, на които да реагира тялото. Ето защо поправката на сгрешените реакции не става бързо. Хормоните причиняват проблеми с либидото, свързани с причини като стрес, стареене, заболявания, менструален дискомфорт, бременност и менопауза. Когато проблемите с либидото се дължат на хормонални нарушения, очаквайте състоянието да прогресира с времето.
  • Заболявания. Физическите стресори за тялото, като затлъстяване, сърдечносъдови и други заболявания, може да намалят сексуалното желание. Когато първопричината за ниското либидо е болест или здравословен проблем, е важно да работите с лекар.

Ако и вие сте сред хората, които се борят с ниско либидо, причинено от стрес и нормални хормонални промени, етеричните масла за секс може да се окажат най-добрият ви приятел.

6 етерични масла за секс

Тъй като имат нежен и отпускащ аромат, тези масла може да се използват в дифузери, спрейове, препарати за топикално приложение и по редица други начини. Проявете творчество и вижте как може да увеличите либидото си, като включите етеричните масла за секс в ежедневието си.

1. Роза

Като успокояващо масло, което облекчава тревожността, не е изненадващо, че етеричното масло от роза се използва традиционно като афродизиак. Тъй като е доста скъпо обаче, най-ефективно е етеричното масло от роза да се използва в блендове или с много голямо разреждане.

Приложение: Използвайте го за направата на парфюм, за да носите романтичния му флорален аромат навсякъде със себе си, или го дифузирайте периодично през деня, за да му се наслаждавате заедно с партньора си.

2. Жасмин

Етеричното масло от жасмин е изключително ценно масло, извличано от венчелистчетата на деликатните жасминови цветове, което се е доказало в множество научни изследвания. Учени изследвали будността и „поведенческата възбуда“ след топикално приложение на етерично масло от жасмин. Установили, че участниците са по-освежени, а сетивата им са нащрек.

Приложение: Нанасяйте маслото от жасмин топикално в парфюм или чувствено масажно олио за мъже и жени. Обърнете внимание, че понякога за извличане на маслото от деликатните венчелистчета е необходим разтворител. Четете етикетите внимателно, особено по отношение на сертифицирането на маслото като органично.

3. Меча стъпка

Едно проучване от 2014 година разглежда въпроса за облекчаването на симптомите на менопауза и етеричните масла. То установява, че простото вдишване на балансиращото хормоните етерично масло от меча стъпка има антидепресантен ефект при жени в менопауза. Когато либидото е ниско поради хормонални промени, като тези през менопаузата, мечата стъпка е балансьор, който може да донесе известно облекчение.

Приложение: Дифузирайте или вдишвайте периодично, за да се отпуснете, да балансирате хормоните си и да създадете подходящо настроение.

4. Иланг-иланг

В ароматерапевтичния свят етеричното масло от иланг-иланг има репутацията на афродизиак и е едно от най-добрите масла за увеличаване на възбудата и подобряване на секса. Неговият нежен флорален аромат се харесва почти на всеки, а потенциалът му за практически приложения е на практика безкраен. Насладете му се в комбинация с други флорални масла или задълбочете аромата му с помощта на масло от сандалово дърво.

Приложение: Използвайте за дифузиране, вдишване или разредено до 2% в базово масло, за да си приготвите масажно олио за мъже и жени.

5. Нероли

Етеричното масло, извличано от цветовете на портокаловото дърво, е ценно и много полезно. В едно клинично изпитване учените установяват, че „вдишването на масло от нероли помага за облекчаване на симптомите на менопауза, увеличава сексуалното желание и понижава кръвното налягане при жени в постменопауза“, което го прави още една полезна опция при ниско либидо, дължащо се на хормони или стрес.

Приложение: Дифузирайте или вдишвайте директно по няколко пъти на ден за успокояващ, балансиращ ефект.

6. Резене

За семената на билката резене се твърди, че „увеличават секрецията на кърма, подпомагат менструацията, улесняват раждането, облекчават симптомите на менопауза, повишават либидото и намаляват симптомите на дисменорея“. Етеричното масло от резене също има някои от тези действия, което го прави полезно допълнение към вашите блендове за дифузер или масаж за увеличаване на либидото и балансиране на хормоните.

Приложение: Включете етеричното масло от резене в домашно приготвените си лосиони или масажни масла, за да си осигурите балансиращ ефект.

Има надежда

 

Мъже и жени от всички възрасти са се сблъсквали с понижено либидо и са намирали надежда и обновление. Няма нищо срамно в това да признаете, че се борите, и да търсите решение. Като допълнителен бонус откритостта и партньорството в търсенето на лек или изход като двойка ще ви помогнат да задълбочите интимността си.

 

Когато става дума за етерични масла за секс, тези от иланг-иланг, меча стъпка, роза и жасмин са най-добрите варианти, които може да се използват безопасно, стига да спазвате предупрежденията за дермално приложение. Те са и чудесни за добавяне към масажно олио.

  • Иланг-иланг или жасмин – използвайте 2 капки на 1 супена лъжица базово масло.
  • Меча стъпка – използвайте 6 капки на 1 супена лъжица базово масло.
  • Роза – използвайте 1 капка на 1 супена лъжица базово масло.

Още етерични масла за секс и невероятни рецепти за блендове за повишаване на либидото ще откриете в „Етерична аптека“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed