Преди няколко дни ти разказахме за процеса на обмяна на веществата – метаболизма и защо той не е определящ за теглото ти и за начина, по който се чувстваш. В тази статия обаче ще си поговорим какво се случва, когато стандартните мерки не дават резултат.

Храните, които ядеш, и енергията, която се съдържа в тях, определят твоя метаболизъм. Тялото ти гледа с какво трябва да работи и след това се захваща за работа. Метаболизмът е механизмът, чрез който организмът ти си върши работата. Опознай себе си и ще разбереш метаболизма си – така ще знаеш какво да ядеш. Няма как някой със сърдечно заболяване да се храни по същия начин като болен от диабет. Човек с тежка депресия не трябва да следва същия хранителен режим като друг, който иска да си подобри времето при следващото бягане или желае да поразпали искрата на сексуалния си живот.

Отново ти даваме материал за размисъл от „укротителката на метаболизма“ Хейли Помрой:

Можете да заредите колата си с най-доброто гориво на света. Но това няма значение, ако двигателят е повреден. Или ако се опитвате да сипете реактивно гориво в резервоара на вашата хонда. Горивото в случая символизира това, което ядете. Двигателят е вашият метаболизъм. Начинът, по който функционира автомобилът, е вашето здраве. Неправилното гориво може да унищожи дори двигател в отлична форма.

Ако метаболизмът е двигателят, метаболитните пътища са движещите се части, които карат двигателя да работи. Те са механизмите, които помагат за превръщането на храната в енергия, движение и промяна. Метаболитните пътища превръщат едни неща в други, правейки ги биоактивни и следователно полезни за организма. Те включват серия от химични реакции в тялото и всички общо формират метаболизма.

За да се адаптира тялото ти в биологично отношение към по-здравословна среда, трябва да поправиш специфичните метаболитни пътища в твоята система. Тези, които не функционират както трябва. Ако поправим метаболизма, можем ли всъщност да елиминираме заболяванията и други свързани с него проблеми?

Вярваме, че можем – с правилното предписание за храна. Именно него ще откриеш в най-новата книга на Хейли Помрой: „Хранителна рецепта за бърз метаболизъм“. В нея прочутият диетолог и автор на „Ключът към бързия метаболизъм“, бестселър на „Ню Йорк Таймс“, предоставя предписание за хранене за седемте най-разпространени начина, по които метаболизмът ни излиза извън строя и стигаме до изтощение, наднормено тегло и заболявания. С целенасочените планове за хранене на Хейли можеш да подхраниш тялото си така, че отново да се радваш на жизненост, енергичност, ясно мислене и усещане за благополучие.

Нашето тяло постоянно ни говори и ни показва своите нужди – само трябва да се научим да слушаме.

Понякога то ни шепне

Нямаме енергия, общо се чувстваме недобре, храносмилането ни е затруднено или страдаме от синдром на раздразненото дебело черво.

В други случаи тялото ни говори на висок тон и променя биохимичните ни показатели, за да привлече нашето внимание. Нивото на холестерола ни се повишава, ставаме раздразнителни и реактивни или мисленето ни се замъглява.

Има и моменти, в които тялото ни направо крещи за помощ. Тогава изпадаме в преддиабетно състояние или развиваме същински диабет, или имунната ни система се обърква и ни атакува. Зад всеки един от тези сигнали стои специфичен проблем, чието решение се крие в храната, а не в лекарствата.

Така че, ако страдаш от стомашно-чревни неразположения, отпадналост, хормонален дисбаланс, променливо настроение или нарушение на когнитивните функции, повишен холестерол, проблеми с контрола на кръвната захар или автоимунно заболяване, новата книга на Хейли ще ти предложи дългосрочно и ефективно решение.

А, ако искаш да научиш всичко за метаболизма и да разбереш как да го накараш да работи в твоя полза, погледни промопакета ни за “Бърз метабоизъм”.

Очаквай поредица от статии върху изброените състояния, които може да затруднят ускоряването на метаболизма и отслабването. В тях ще откриеш и насоки за справянето с проблемите, както и по-подробно описание на предлаганите в „Хранителна рецепта за бърз метаболизъм“ решения. Абонирай се тук за нашия бюлетин, за да си сигурна, че няма да пропуснеш никоя от статиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed