Вероятно не знаеш, но в екипа ни се опитваме, вече четири години да намерим наистина добра книга по темата диабет, инсулинова резистентност и всичко свързано с кръвната захар. Ако си наш редовен читател, вероятно знаеш, че текстовете, които подбираме са винаги на най-високо ниво! Преди да стигне до теб, всяка една книга е подложена на сериозно проучване и преглед дали отговаря на множество критерии и показатели. Освен това в тях няма подвеждаща информация и се гордеем с практичността на книгите, които издаваме и статиите, които публикуваме. Ако не си наш редовен читател, разгледай книгите ни и ще се убедиш в това.

Е, през тези четири години прегледахме всички публикувани книги по темата диабет. Така и не успяхме да подберем дори и само една, в която няма подвеждащи съвети и спорна от научна гледна точка информация. Да не говорим за темата с подсладителите и храните за диабетици, за което може би ще напишем отделна тема. Защото проблемите там са… наистина много!

Факт е, че както аз, така и екипът ми, а и не малко от последователите във фейсбук групата ни, сме изключителни почитатели на Хейли Помрой. И като такива си даваме сметка, че можем и да сме малко пристрастни.

Но повярвай ми! Това, което прочетохме при Хейли по темата диабет, ИР, преддиабед и т.н. е наистина най-доброто, на което сме попадали! Кратко, точно, ясно и ефективно!

Предлагаме ти откъс от него, за да се увериш и ти!

Акцентирам, че това е само една много малка част от всичко, което има да ни сподели Хейли по темата. Затова ако темата е важна за теб, те съветвам да поръчаш книгата и още в периода на предварителна продажба. Само до 20.11.2020 Тя идва и с подарък истински занаятчийски шоколад, приготвен по технологията bean-to-bar. Освен, че е много вкусен знай, че можеш да го хапваш винаги, дори и когато си на специален хранителен режим. И да, шоколадът е подходящ и за диабетици!

“Когато започнем да наблюдаваме проявата на болести – хронични многостранни проблеми с комплексен профил на симптомите и тенденция към прогресиране към многопластови болестни процеси, – не е учудващо, че тялото крещи за помощ. Обаче никога не е късно да слушате, да успокоите тези крясъци – първо до приглушен рев, после може би до „външен глас“ и в крайна сметка евентуално до цивилизован разговор, шепот и …тишина. Когато тялото започне да крещи, нещата стават по-заплетени, но дори и тогава ходът на много хронични състояния може да бъде обърнат или успешно управляван, така че в организма да се осъществява здравословен диалог.

Едно от най-често срещаните сложни и фрустриращи състояния е диабетът.

Диабетът дава много предупреждения за предстоящата си поява и за наличието си и съвсем не е рядкост. Според Центровете за контрол на заболяванията през 2014 г. 9,3% от населението на САЩ страда от диабет. Това са 29,1 милиона души, a има и приблизително още 27,8%, които не са диагностицирани. Преддиабетното състояние вероятно е дори по-разпространено. Според Американската асоциация за диабет през 2012 г. 86 милиона американци на възраст двадесет или повече години са били в преддиабет. Леле, звучи като практически всеки да е засегнат!

Диабетът и предшестващите го състояния, които се означават с множество наименования като преддиабет (който понякога се нарича метаболитен синдром, синдром X или инсулинова резистентност) и тясно свързани състояния като синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) са огромен, наистина огромен проблем. (При СПКЯ има нарушение в кръвната захар, нестабилно производство на инсулин или инсулинова резистентност и нарушение в баланса между половите хормони и хормоните на кръвната захар.) Ако имате някое от тези състояния – диабет или състояние, което го предсказва то

вашето тяло ви е шепнело и е говорило с вас за това много дълго време.

Сега това говорене се е превърнало в крещене. Чухте ли нещо от това, което се опитваше да ви каже тялото ви? Трябва да е имало някакви индикации в храносмилането, известна невъзможност за превръщане на храната в микроелементи, особено въглехидратите. Трябва да е имало затруднения при преобразуването на захарта в енергия. Трябва да е имало проблем с производството на хормони или превръщането в хормоналните рецептори, защото инсулинът е хормон. Вероятно е имало проблем с липидния метаболизъм, тъй като отклоненията в липидния метаболизъм са често срещан предупредителен знак за развитието на проблеми с кръвната захар, особено когато и триглицеридите са повишени.

Не забравяйте, че един от често срещаните странични ефекти от употребата на статини е появата на диабет от втори тип.

А има и голяма вероятност да сте наблюдавали промени в настроението и да сте се изправили пред когнитивни предизвикателства. С други думи, всички проблеми, обсъждани книгата, могат да завършат като диабет. Разговорът вероятно тече в тялото ви отдавна, но може би до момента не сте получили правилното предписание за истинско изцеление. Като общество ние отчаяно имаме нужда от това предписание.

Добрата новина

Националният институт по здравеопазването заяви, че диабетът е метаболитно нарушение, а дефиницията на метаболизма е „да променя“. Така че ще направим точно това: ще променим средата ви, за да променим метаболитните адаптации, които тялото ви е направило, за да стигнете дотук.

Проблемът е, че това е сложен въпрос. Но съвременната медицина до голяма степен го свежда до едно единствено нещо: захарта. Да, вярно е, че рафинираните захари – бялата захар – са вредни за вашето здраве. Но как стои въпросът със здравословните захари от сложните въглехидрати, плодовете и зеленчуците? В метаболитно отношение много хора имат проблем и с тези захари. Тоест:

Проблемът не се причинява от въпросните здравословни храни, а от дисфункция в един или повече от метаболитните пътища, контролиращи метаболизма на захарта.

На клетъчно ниво хората с такива проблеми не извличат ползите от захарите, които ядат. Те гладуват на клетъчно ниво. Ако вие сте такъв човек, в клетките ви има празнина, която крещи, че иска да бъде запълнена с гориво под формата на захар. Затова имате пристъпи на силен глад за преработения вид захар в опит да вкарате бързо захар в кръвообръщението си. Нуждаете се от захар.

В книгата разглеждаме подробно четирите начина за получаване на енергия. Три от тези четири начина са напълно зависими от метаболизма на захарта. А и енергията е от решаващо значение – не само за да оцелявате и да се справяте в работни дни или да бягате след децата си.

На клетъчно ниво вие трябва да можете да произвеждате енергия, за да възстановявате тялото си.

  • Създаваме Есенциална енергия чрез метаболизма на въглехидратите в захар и превръщането на захарта в гориво.
  • Създаваме Кризисна енергия чрез превръщането на захарта в гориво.
  • Метаболитната енергия, която създаваме с упражнения, идва от изгарянето на захарта, складирана в мускулите като гликоген.

Ето защо при много хора с диабет и преддиабетно състояние се наблюдава загуба на мускулна маса и умора. Те се нуждаят от Метаболитна енергия, но не могат да съхраняват захарите, които са им необходими, за да я създават.

Разбирам защо хората обвиняват консумацията на захар за диабета. Има пряка зависимост: потреблението ни на захар е скочило рязко, същевременно са се увеличили нивата на диабета. Според Министерството на земеделието на САЩ средният американец консумира около 70 килограма захар всяка година. За сравнение, през 1920 г. годишното потребление на захар е било 9 килограма на човек. Газираните напитки са главният виновник, но бонбоните, десертите и другите преработени храни не са много по-назад в списъка. Ние обаче знаем също, че консумацията на захар невинаги води до диабет. Всички можем да посочим хора, които консумират захар изобилно, но все пак при тях никога не се появяват проблеми с кръвната захар.

Когато имате дисбаланс в кръвната захар, независимо дали става дума за преддиабетно състояние, или за същински диабет от втори тип, проблемът не е, че ядете прекалено много захар. Точно както причината за високия холестерол не се корени в консумацията на прекалено много мазнини. Всъщност е обратното. Има причина постоянно да ви се яде захар и да не можете да спрете да я ядете. Това е така, защото не можете да метаболизирате захарта. Чрез тези пристъпи на силно желание за захар вашето тяло се опитва да ви каже нещо. Имате проблем с кръвната захар, а имате този проблем, защото не метаболизирате захарта. Захарта не навлиза в клетките, мускулите и черния дроб, където ѝ е мястото. Тази захар, която е толкова ценна за правилното функциониране на вашите клетки, се скита навън след полицейския час (метафорично казано) и създава проблеми. Междувременно клетките, които трябва да използват захар за гориво, гладуват.

Това, което често казвам на клиентите си с проблеми с кръвната захар, е, че всъщност гладуват на клетъчно, структурно и хормонално ниво.

Понякога те ме гледат така, сякаш съм луда. Може би защото някои от тях са с наднормено тегло, така че идеята, че биха могли да гладуват, им се струва невероятна. И все пак при проблеми с кръвната захар лесно се натрупва излишно телесно тегло, което всъщност е симптом на това гладуване. Когато не можете да получите достъп до горивото, предназначено да бъде доставено в клетките ви, биохимично изпитвате глад. Затова винаги сте гладни. Затова преяждате и никога не се чувствате заситени и удовлетворени.

За да се справим със сложното разстройство, което представлява диабетът (и всичките предшестващи го състояния), ние сме склонни да свеждаме проблема до захарта и инсулина. А така правим много лоша услуга на здравето си. В действителност проблемите с кръвната захар включват много повече неща:

  •  транспортни хормони,
  • серотонин,
  • бактерии в червата,
  • невротрансмитери,
  • реакция на надбъбречните жлези,
  • глюкокортикостероиди (създавани от метаболизма на холестерола),
  • адипонектин (секретиран от мастните клетки) и алдостерон.

Те засягат или транспорта, или доставката на захар в или навън от клетките, мускулите и черния дроб. Фактът, че не метаболизирате захарта, не е толкова прост, колкото да не отделяте инсулин или инсулинът да не успява да вкара захарта в клетките. Нещата са далеч по-сложни.

Диабетът е нещо, което мнозина от медицинската общност смятат за крайна диагноза. Всъщност обаче това е началото, или входът, към коронарна болест на сърцето, болест на Алцхаймер, невропатия, диабетни язви и други. Пътят не свършва с диабета, а започва от него в посока надолу към влошаване на здравето. Тъй като метаболитните пътища сa по-малко ефективни, местата на хормоналните рецептори стават по-малко активни; след това протеините транспортери излизат извън баланс, производството на хормони става дисфункционално и тялото започва да създава метаболитни нарушения, които предвещават предстоящото. Трябва да подхраним тялото за метаболитен ремонт и да създадем здраве. И да, можем да направим това!”

Прочети и следващата ни статия посветена на темата диабет

В нея ще намериш и описание на това какво реално се случва в тялото, когато диабета е вече факт.
До тогава можеш да използваш времето, за да поръчаш новата книга на Хейли Помрой. От Хранителна рецепта за бърз метаболизъм ще разбереш как да се справиш ефективно с инсулиновата резистентност, преддиабетното състояние и диабета.

Хранителна рецепта за бърз метаболизъм
Хранителна рецепта за бърз метаболизъм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed