Със сигурност неведнъж си чувала думата „метаболизъм“ да се използва като диагноза, оправдание или причина. Това се случва в разговори като тези:

– Как е възможно да ядеш толкова много и нищо да не ти се „лепи“?

– Какво да ти кажа, метаболизъм.

или

– Горкичката, имам чувството, че постоянно е на някаква диета.

– Няма избор, метаболизмът ѝ е просто ужасен.

Ключовото тук е оправдание. Приели сме, че имаме определен тип метаболизъм. Често намираме и доброжелатели, които да подкрепят теорията и да ни успокоят допълнително. Казваме си, разбиращо и с подкрепа: „Това е ген, това е метаболизъм, не мога да вървя срещу природата“. И приемаме положението такова, каквото е, дори и да не ни харесва.

Чудесно е да подхождаме с разбиране и подкрепа към себе си. Насърчаваме те да го правиш по-често. Когато говорим за метаболизъм и ген по отношение на килограмите обаче, имаме новини за теб! Сигурни сме, че ще ти харесат! И те са:

Можеш да препрограмираш както гените си, така и метаболизма си!

И да, можеш да ги накараш да работят в твоя полза!
Как? Чети нататък.

Факт е, че науката за храненето е една от най-бързо развиващите се науки в днешно време. И познай, ако искаш да изглеждаш и да се чувстваш добре, вече има начин! При това никой няма да иска от теб да вървиш срещу себе си и срещу законите на природата. Напротив, можеш да промениш картинката точно следвайки природните закони. Защото, както знаеш, в природата има равновесие и логика нещата да се случват по точно определен начин. Това, което искаме да ти дадем като знание, е как да ги използваш в своя полза. Оттам нататък е въпрос на малко организация и теоретична подготовка. Е, разбира се, и на положени усилия от твоя страна. Няма как да стане наготово.

Нека първо започнем с малко умерено поднесена теория.

Метаболизмът не отговаря само за килограмите. Той засяга всеки един аспект от живота ти – от костите, косата, кожата, ноктите, сухожилията и лигаментите до настроението ти, функционирането на имунната система, производството на стресови хормони, метаболизма на холестерола, либидото, паметта и когнитивните ти функции. Метаболизмът е широкообхватният процес, свързан с това как тялото ти използва хранителните вещества, за да ги преобразува за енергия, възстановяване и ремонт.

Твоят метаболизъм е начинът, по който твоето уникално тяло се адаптира към уникалната за теб среда. Това е, което тялото ти прави с консумираната от теб храна. За да направиш каквото и да е, тялото ти трябва да приема храна и да я преработва, извличайки това, от което се нуждае, и изхвърляйки онова, което не му е нужно. След това то трябва да използва извлеченото, за да извърши работата по ремонта, възстановяването и снабдяването на организма със запаси. Това се осъществява чрез много сложни биохимични механизми в твоя организъм, при това непрекъснато.

Метаболизмът е гъвкав и това е добра новина за теб, защото означава, че ти можеш да се научиш да го разбираш.

Да му помагаш, когато е необходимо, да го подсилваш и в крайна сметка да го накараш да работи за теб по начина, по който ти искаш. Това означава, че ти можеш да го програмираш, а не да се оправдаваш с него. Вече не говорим за не мога, а за не искам. И ако не искаш, добре! Това е твоят избор и ти имаш право на него! Но ключовото е, че ако искаш, вече имаш начин.

Когато промениш своя метаболизъм, потенциално можеш да промениш почти всичко, свързано с това как функционира тялото ти. Всичко, което трябва да направиш, е да слушаш какво ти казва то и след това да го снабдиш със стратегически микронутриенти. Това са хранителните вещества, от които то се нуждае, за да извършва необходимата работа.

Важно е да знаем още нещо. Макар в основата си човешкият метаболизъм да функционира по един и същ начин при всички хора, той е същевременно силно индивидуално специфичен за дадения човек. Няма двама души с еднакъв метаболизъм. Организмът на двама души например не реагира на консумираната храна по един и същи начин.

Ето какво казва „повелителката на метаболизма“ Хейли Помрой по темата:

„Не можете да ми кажете, че сандвичът, който яде моята съвсем не едра деветдесетгодишна 42-килограмова баба за обяд, се отразява на нейното тяло по същия начин, по който се отразява на двайсет и петгодишен мъж, който тежи 113 килограма и се занимава с вдигане на тежести. Моята баба и този голям напомпан бодибилдър имат напълно различен метаболизъм и следователно имат напълно различни хранителни нужди, ако и двамата искат да бъдат здрави.“

Какво всъщност иска да ни каже Хейли с това?

Не е важно само качеството на храната, която консумираш. По-ключово е какво може твоят метаболизъм да извлече от нея. Може да ядеш само био храна, приготвена по най-здравословния начин с всички щадящи готварски техники, но ако метаболизмът ти или храносмилането ти се нуждаят от „ремонт“ то е сигурно, че няма да усвоиш пълноценно витамините и минералите, които би могла да усвоиш, ако всички процеси в тялото ти работеха оптимално.

Да поговорим и за килограмите… Дежурната тема, която държи нащрек всяка дама. Трябва да знаеш следното: излишното тегло е само симптом, че някои функции в тялото ти не работят оптимално. Метаболизмът обаче вече подлежи на „лечение“. Ако си от дамите, които са се родили с бавен метаболизъм, или от тези, които са се сдобили с бавен метаболизъм с напредване на годините, знай, че вече има начин той да бъде подобрен, забързан и дори разтърсен, така че да работи в твоя полза.

Ако те интересува как точно се случва това стъпка по стъпка, виж в първата книга на Хейли Помрой „Ключът към бързия метаболизъм“. Това е практическа програма за подобряване, разпалване и дори разтърсване на метаболизма. Програмата е толкова приятна и ни е толкова любима, че дори имаме и група във „Фейсбук“, където обменяме опит, рецепти и практични знания. Ако темата ти е интересна, ще се радваме да се видим там, но не пропускай и книгата. Тя е основополагаща.

Но най-важното, което искаме да ти кажем с тази статия, е, че:

  • ако искаш да изглеждаш по начина, по който искаш;
  • ако искаш да ядеш парче торта от време на време, без да качваш килограми;
  • ако искаш дори да изпратиш в миналото момента, в който качваш килограми само когато погледнеш парче торта,

то вече има начин!

Не само начин, а цяла програма. Разработена е от клиничния нутрициолог Хейли Помрой и наистина действа. Работи, при това много успешно.

Ако и ти искаш да разбереш как точно работи метаболизмът и как можеш да го програмираш, без да вървиш срещу природните закони, абонирай се тук за нашия бюлетин. Така ще получаваш информация за всяка статия по темата. Освен това за абонатите на бюлетина ни винаги има и нещо специално. Следи и сайта ни и Фейсбук страницата ни, защото следващите няколко седмици ще има много материал по темата.

А докато чакаш останалите ни статии по темата, ти препоръчваме да поръчаш книгата „Ключът към бързия метаболизъм“. Започни да я четеш и да свикваш с идеята, че „Твоите гени не са твоята съдба!“ Метаболизмът ти също! Защото имаме още много какво да споделим по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed