Холестерол. Какво още не знаем за него?

 

Наближават празници и скоро ще започне да се прокрадва темата за отрупани трапези, преяждане, следпразнично отслабване и разтоварване и т.н. По това време на годината „любима“ тема е и високият холестерол. Също рисковете от него и призива да намалим консумацията на мазнини, особено животински.

Е, ако си от нашите редовни читатели, знаеш, че  животинските мазнини не са вредни. Дори напротив – полезни са! Освен това безспорно са най-добрият избор за готвене!

И все пак мненията и препоръките все още са на двата полюса. Какво е важно да знаем и къде да внимаваме?
Оставяме те в ръцете на Хейли Помрой с един откъс от революционната ѝ книга Хранителна рецепта за бърз метаболизъм. Ако все още не си поръчала и/или прочела книгата, вярвам, че тази статия ще ти е изключително полезна.

„Може би живеете с впечатлението, че мазнините и холестеролът са нещо лошо.

Всъщност мазнините са полезни, а холестеролът е злато в биохимично отношение. Без холестерол, циркулиращ в кръвообращението ни, бихме загубили ума си и след това щяхме да сме мъртви. Цялата система на тялото би се сринала и би спряла да функционира, така че добре, че е холестеролът. Необходимо е постоянно в кръвообращението ни да циркулира определено количество холестерол.

Ако има нещо обаче, от което със сигурност не се нуждаем, то е твърде много холестерол. Особено при наличие на възпаление в организма. Точната стойност на здравословното ниво на серумния холестерол вероятно ще бъде обект на дебати още много дълго време. Това обаче, което науката казва към момента, е, че холестеролът става по-вреден в случай на възпаление, защото точно заради възпалението той се прикрепя към артериалните стени.

Възпалението действа като ръкавицата в бейзбола, готова да улови хвърлената топка, и когато холестеролът започне да залепва по артериите и да се втвърдява, това се превръща в рисков фактор за сърдечни заболявания. Имунната система и надбъбречните жлези регулират възпалителните процеси. Това е една от причините много хора с възпаление, което причинява други проблеми, също да са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания.

Още за възпалението можеш да прочетеш тук и тук. А ако се съмняваш дали страдаш от някакъв тип хронично възпаление, можеш да си направиш безплатен тест тук.

Да казваме обаче, че не трябва да ядем мазнини и холестерол…

Ако имаме висок серумен холестерол или защото искаме да предотвратим високия холестерол, е, като да твърдим, че трябва да се отървем от всичката вода на света само защото сме преживели наводнение или е възможно това да се случи в бъдеще. Разбира се, че не можем да се отървем напълно от водата. Имаме нужда от нея, защото в противен случай ще умрем.

Когато нивата на водата на земята са високи, ние намирате начини да уловим и използваме този ценен ресурс, да го връщаме обратно на местата, където трябва да отиде, вместо да го оставим да залее земята. Ето защо изграждаме язовири и водохранилища или монтираме резервоари за вода и правим водни кули. Затова строим мостове и тунели, за да преминаваме над или под водните пътища, и с помощта на пречиствателни станции използваме водата, която сме уловили. Да, наводнението може да бъде разрушително и холестеролът може да бъде разрушителен, но водата и холестеролът са също ценни животворни ресурси.

Отчитането на повишено ниво на холестерола не е знак, че приемате твърде много холестерол или мазнини с храната. То е показател, че имате проблем с метаболизирането на холестерола и не успявате да използвате това изключително ценно вещество за подхранване на производството на хормони.

Говорим за метаболизма на липидите

Но има и други неща, които трябва да се вземат предвид. Триглицеридите, изградени от една молекула мазнини и три молекули захар, са индикация, че тялото има затруднения в метаболизирането на захарта. Тогава повишеното ниво на триглицеридите е значим предупредителен сигнал, че тялото се е насочило към диабетно състояние. И фармацевтичните интервенции не се справят добре с този проблем. Когато организмът започне да свързва захарите с мазнини, вместо да ги използва, това може да доведе до лепкавост на кръвта. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар през целия ден чрез хранене в определен стил (както при хранителните рецепти на Хейли), изглежда, намалява повишените триглицериди по-добре от всеки друг метод.

Когато не метаболизирате липидите както трябва, тялото ви ще говори с вас чрез някои причиняващи доста неудобства симптоми, като хормонален дисбаланс, проблеми с паметта и когнитивните функции, депресия и диабет, както и коронарна болест на сърцето. Всъщност хората с проблеми, свързани с метаболизма на холестерола, вероятно съставляват 50% от пациентите в моята практика.

Холестеролът ни е нужен, за да функционираме добре и да просперираме.

Всичко, което тялото произвежда от холестерола, е почти невероятно. Всичките полови хормони, мозъчната химия, хормоните, които регулират кръвната захар и кръвното налягане, имунните хормони, хормоните, които управляват възпалението, и хормоните, които позволяват на тялото да се адаптира към стреса, – това са само няколко примера за това, което холестеролът осигурява в тялото.

Много хора казват, че всичко, което трябва да направите, ако имате висок холестерол, е да пиете лекарства и да продължите да си живеете живота. Натрупването на холестерол в кръвообращението обаче е толкова значимо отклонение от пътя на вашето здраве, че разрешаването на този проблем трябва да стане основен приоритет, а медикаменти да се приемат само в кризисна ситуация. Повишеният серумен холестерол е една от сериозните здравословни ситуации, за които с лека ръка се предписват лекарства. И все пак метаболизмът на холестерола – или липсата му – може да се прояви в значителен брой хронични заболявания. Това не е нещо, на което да махнете с ръка или с което да си играете, – това е наистина сериозна ситуация.

Високите нива на холестерол в кръвта означават,

че има недостиг в метаболизма на холестерола. Ако не метаболизирате добре холестерола или не произвеждате достатъчно от него или ако инхибирате производството на холестерол чрез лекарства, е възможно да

  • развиете високо кръвно налягане,
  • ниско ниво на серумния витамин D,
  • влошено производство на жлъчна киселина и
  • влошен метаболизъм на мазнините от храната, който води до повишено складиране на мазнини.

Човешкото тяло обикновено реагира на този вид ситуация, като създава повече провъзпалителни хормони. Това води до появата на плака в артериите. Понякога и до това, което наричат „утайка“ в мозъка, причинявайки проблеми като деменция, болест на Алцхаймер и влошаване на паметта и когнитивните функции. Тези състояния могат в крайна сметка да доведат до сърдечни заболявания и инсулт.

И ето я частта, която обичам:

Метаболизмът на холестерола зависи изцяло от хранителните вещества!

Да, имаме контрол над това и можем да се справим с него. Лекарите и учените са съвсем наясно с този факт. Но предписанието за хранене, което често се дава в такива случаи, е да се изключат мазнините и холестерола от диетата. И нека ви кажа – това е погрешно, погрешно, погрешно предписание за вашето здраве.

Намаляването на серумния холестерол чрез намаляване на консумацията на холестерол с цел предотвратяване на коронарна болест на сърцето (както съветват много популярни книги и лекари) не отчита факта, че вашето тяло е динамична система. Имате нужда от памет, когнитивни функции, имунитет и всички други способности, изброени по-рано, които холестеролът осигурява за вас.

 

Винаги обичам да срещам лекари, които се фокусират повече върху храната, отколкото върху лекарствата

Изключването на холестерола и мазнините от диетата не поправя защо-то в основата, а именно защо тялото не метаболизира холестерола. А и по този начин също бивате подведени да не реализирате всички невероятни ползи за здравето, които получавате, когато превръщате това биохимично злато.

Трябва да използваме храна, за да поправим пътищата за метаболизъм на холестерола. Така че да можете да изровите този скъпоценен камък, наречен холестерол.“

Очаквай следващата ни статия с кратки насоки как можеш да се справиш с нарушения метаболизъм на холестерола. А дотогава можеш да се запознаеш по-подробно с темата в новата книга на Хейли Помрой Хранителна рецепта за бърз метаболизъм.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed