Хронично възпаление – разбери какво го причинява и как можеш да се справиш!

Както вече ти споменахме в предишната ни статия за микробиома , едно от ключовите звена на здравния пъзел на добрата форма, оптимистичното настроение и живота без болка и оплаквания като цяло е хроничното възпаление.

Какво представлява хроничното възпаление и защо е толкова важно да се справим с него, в случай че имаме такова?

Възпалението е естествена защитна реакция на тялото. В най-острата си форма то е зачервяването, подуването и болката, които се получават на мястото на нараняване, като одраскване, порязване или изкълчен глезен. Възпалението е продукт на имунната система. При възпалителен отговор имунната система причинява прилив на провъзпалителни клетки към мястото на нараняване, за да го предпази от бактерии, вируси и последваща инфекция. По този начин тялото се лекува. Всички щяхме да бъдем пътници без здравословна балансирана възпалителна реакция.

Проблемите започват, когато възпалението излезе извън контрол или не е пропорционално на проблема. Или ако не изчезне след заздравяването на нараняването или справянето с нашественика, или когато тялото го активира погрешно в реакция на нещо, което всъщност не е нашественик. Когато някое от тези неща се случи, възпалението става проблем само по себе си и може да предизвика много видове симптоми в различни области на тялото. Зависи  от причината и мястото на възпалението. В случай че възпалението не отшуми и продължава за дълги периоди от време на ниско ниво, това се нарича хронично възпаление. В това състояние имунната система може да стане свръхчувствителна и свръхреактивна, отделяйки постоянно възпалителни цитокини и разпространявайки възпалението из цялата система.

Накратко

Когато става въпрос за здравословна реакция на възпаление, всичко е свързано с принципа на Златокоска. Не искаш твърде малко възпаление, но и не искаш твърде много. Добре е възпалението ти да е точно както трябва – да се появи, когато е необходимо, в количество, подходящо за проблема, и след това да изчезне. Тогава, когато си е изпълнило функцията и проблемът е разрешен.

Очаквай скоро и специален тест, който ще публикуваме в сайта. От него ще разбереш къде точно се намираш в спектъра на възпалението, както и кои са най-засегнатите системи на тялото ти.

Добрата новина е, че където и да се намираш по скалата на възпалението, има начин да се справиш! Продължавай да четеш по-надолу за насоки по темата, а цялостното решение е в новата ни книга „Спектърът на възпалението“.
Вземи книга с подарък
“Спектърът на възпалението” от Уил Коул + подарък – “Лечебни кулинарни рецепти”

 

Не пропускай да я поръчаш на предварителна продажба със стандартните ни суперподаръци до 23.06.2020 г. Уверяваме те, че това ще е една от най-полезните книги в библиотеката ти! Разбира се, пожелаваме ти да се налага все по-рядко (още по-добре никога) да я ползваш, но определено е добре да имаш този ценен инструмент в арсенала си, в случай че ти се наложи. А в ежедневието, в което живеем… никой не може да ти обещае, че това няма да се случи

Ето как ни обяснява и спектъра на възпалението авторът на книгата д-р Уил Коул.

„Разбирането  на възпалението е един от най-важните аспекти на разбирането на това как биоиндивидуалността може да се използва, за да си осигурим по-добро здраве. Когато се задълбочите в почти всеки здравословен проблем, с който се сблъскваме в света днес – тревожност, депресия, умора, храносмилателни проблеми, хормонален дисбаланс, диабет, сърдечни заболявания или автоимунни състояния, – всички те имат възпалителен характер или включват възпалителен компонент.

Възпалението обаче е коварно и започва да действа в тялото много преди тези заболявания да станат забележими, да не говорим подлежащи на диагностика. По времето, когато здравният проблем се е задълбочил достатъчно, за да бъде официално диагностициран, обичайно възпалението вече е причинило значителни щети на организма. Например диагностицирането на автоимунни проблеми с надбъбречните жлези (като болест на Адисон) става след унищожаване на 90% от надбъбречните жлези. Това важи за много други хронични проблеми – трябва да се стигне до значителни нарушения в структурата и функцията на органи или системи, за да бъдат диагностицирани възпалителни неврологични проблеми като множествена склероза или възпалителни състояния на червата като цьолиакия.

Обаче възпалителната атака, която се случва при тези условия, не се развива за една нощ. Това е крайният стадий на възпалението. Когато някой бива диагностициран с автоимунно състояние например, той вече е преживявал автоимунно възпаление средно около четири до десет години. Същото важи и за други хронични възпалителни състояния като диабет и сърдечносъдови заболявания. Не се става диабетик за една нощ. Вие не се оказвате със сърдечно заболяване от нищото. Възпалението ври и кипи в организма години наред, преди при изследване кръвната захар на гладно тя да бъде засечена като достатъчно висока, за да наложи диагноза, или преди човекът да получи инфаркт. Всички ние съществуваме някъде в спектъра на възпалението – от състояние без възпаление през такова с леко до умерено до възпаление до положение на ниво диагноза, което е довело до болестно състояние.

Знаейки това, защо някой би чакал, докато стигне в далечния край на този спектър на възпалението, за да направи нещо по въпроса? Не би ли било далеч по-добре да се погрижим за възпалението в най-ранните му стадии, когато е много по-лесно то да се овладее?

Но дори и ако вече сте стигнали момента на „сериозното“ възпаление, все още има много неща, които можете да направите, за да възстановите здравето си. Проучвания сочат това, което мнозина практикуващи функционална медицина твърдят от десетилетия.

Начинът на живот и на хранене са значими фактори, оказващи влияние върху благополучието (доброто здравословно състояние) или липсата му.

Аз бих добавил, че начинът на живот и храните са основните методи за намаляване на възпалението, което води до заболяване. Всъщност, по изчисления в изследвания, около

77% от възпалителните реакции се определят от фактори, над които имаме поне някакъв контрол – нашия режим на хранене, нивата на стрес и излагането ни на замърсители,

а останалата част се определя от генетичните ни особености. Това означава, че можете да направите много тук и сега, за да се преместите в благоприятна посока по спектъра на възпалението, а не да продължите да се придвижвате напред към хронично заболяване.

Според моя опит по-голямата част от нас притежават доста голяма сила. Точно сега можем да поемем контрола над здравето си под формата на положителни здравни интервенции. Независимо дали тези промени подобряват качеството ни на живот с 25%, или със 100%. Те са движение в правилната посока по спектъра на възпалението. Вместо отново и отново да правите това едно и също нещо, което винаги сте правили, и да очаквате различни резултати, трябва да опитате нещо ново. Това е единственият начин да превърнете отрицателните промени в положителни.

Ако четете това, вероятно имате симптоми, с които бихте искали да се справите. Или се борите с някакъв хроничен здравословен проблем. Ето един прост факт, който трябва да вземете предвид, когато обмисляте биоиндивидуалността и мястото си в спектъра на възпалението. Това, което причинява възпаление при вас (определени храни, определени излагания, определен вид стрес), е биоиндивидуално.  И как възпалението се проявява при вас (напълняване, умора, киселинен рефлукс), също е биоиндивидуално. И въпреки че води до много проблеми, то е и вид главен ключ за откриване на биоиндивидуалните реакции на вътрешни и външни стресори. Това, което е чудесно във фокусирането върху възпалението, е, че:

Възпалението е първоизточник на симптомите, което означава, че може да причини или да влоши много симптоми. Следователно справянето с възпалението, от своя страна, може да намали или да премахне каскадата от симптоми надолу по веригата, които възпалението предизвиква – множество симптоми, разрешени с един план за атака.

Възпалението също се причинява от някои провокиращи фактори. Често отключващ фактор за възпалението е съвкупност от фактори. Част от тях са

 • като хранителна реактивност,
 • стрес,
 • проблеми с червата,
 • инфекции (бактериални, гъбични или вирусни),
 • плесени,
 • токсичност на тежки метал,
 • генетични особености и други
Овладяването на възпалението в много случаи позволява на тялото ви да коригира самостоятелно първичната дисфункция.  Справяйки се по естествен начин със симптомите, като елиминира причината за тях. Възпалението пречи на естествената способност на тялото да се лекува. Ако можете да откриете характерните за вас провокиращи възпаление елементи (отключващи фактори) и местата на проява на възпаление във вашия организъм, можете да научите как да го потушите в източника му.

Ето как ще разрешим въпроса с вашите здравословни проблеми. Ще намалим възпалението, като персонализираме режима ви на хранене и начина ви на живот.  Ще премахнем това, което увеличава възпалението при вас.  Ще добавим онова, което се бори с възпалителния процес във вашия организъм. По този начин ще се справим директно с вашите хронични здравословни проблеми, а не просто да маскираме симптомите им.“

Това, което ни предлага д-р Уил Коул в новата си книга, е трайно и категорично решение на множество въпроси. Програмата е цялостна и да, включва елиминационна диета, но излиза далеч извън рамките на храненето. Защото разглежда и „досадните“ ни навици от ежедневието, които също биха могли да ни причиняват възпаления. Освен това подходът е изключително индивидуализиран.

Е, не ти ли се иска веднъж завинаги да разбереш кои са онези храни и навици, които влошават здравето ти? Не искаш ли да се научиш да ги държиш под контрол? За да се събуждаш всеки ден изпълнена с енергия, добро настроение и сила и да запазиш всичко това през целия ден. Ден след ден! Защото, както много пъти сме казвали, нашите тела имат удивителната способност да се самолекуват! Това, което трябва да направим, е да спрем да им пречим и съвсем малко да ги подпомогнем.

Разбери как в книгата „Спектърът на възпалението“  от д-р Уил Коул.

Програмата в книгата ще ти помогне да откриеш кои храни и поведения предизвикват възпаление при теб.  Също и кои части на организма ти са потърпевши. Локализацията на възпалението в определена област на тялото е биоиндивидуална. Освен това се влияе и от генетични особености, дейности, минали наранявания, избори за начина на живот и вероятно други фактори, които тепърва ще откриеш.  Знанието за твоята податливост на възпаление и местоположението ти в спектъра на възпалението ще ти помогне да разбереш кой е най-добрият начин да го подобриш. Възпалението има тенденция да се развива в осем първични системи:

 • мозък и нервна система;
 • храносмилателен тракт;
 • черен дроб, бъбреци и лимфна система (които заедно образуват системата за детоксикация на тялото);
 • черен дроб, панкреас и рецепторите за инсулин в клетките, които контролират баланса на кръвната захар и инсулина;
 • ендокринна система (комуникацията на мозъка с хормоналната система: щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите);
  мускули, стави и съединителна тъкан (опорно-двигателната система);
 • имунна система, която може да се обърне срещу тялото си, причинявайки автоимунно състояние;
  на много места наведнъж.
 • Някои хора имат възпаление в повече от една от тези области. Понякога и из цялото тяло, включително в артериите, които минават през цялото тяло (това може да засегне сърцето и мозъка). Това може да се дължи или на необичайна чувствителност, или на твърде дълго пренебрегване на възпалението. Д-р Коул нарича този проблем „поливъзпаление“.
Във всяка от тези области възпалението съществува в спектър: от липсващо през леко и умерено до екстремно. Всяка област сама по себе си попада някъде в спектъра на възпалението.

Следващата диаграма показва как възпалението във всяка една област съществува в континуум. Като започва от леко до екстремно. Показва също и различните взаимносвързани области в тялото, които възпалението може да засегне. Тестът за спектъра на възпалението ще ти помогне да определиш нивото на възпаление. Също в коя точно област попада. А също и къде точно попадаш в спектъра за всяка една от различните области. Така ще можеш да вземеш целенасочени мерки към проблемните области чрез промени в режима ти на хранене и начин на живот.

Спектърът на хроничното възпаление

Ако се притесняваш, че може да получиш лоши новини от този тест, не се страхувай. Независимо къде се намираш в спектъра на възпалението, рядко е твърде късно да обърнеш нещата в своя полза. И точно това може да направиш с тази книга. Използвайки усъвършенствана и персонализирана елиминационна диета за намаляване на въздействието на възпалителните фактори в диетата и начина ти на живот.  Скоро ще научиш какво точно трябва да направиш, за да обърнеш посоката си по спектъра на възпалението.

Ако все още не си прочела статията ни за микробиома и връзката му със стреса, здравето и затлъстяването, можеш да го направиш тук.

Ако се бориш с излишни килограми, които не си натрупала с безконтролно ядене, а сякаш изведнъж и без да променяш кой знае колко ежедневието си, то прочети и статиите ни за натуралните фетбърнъри тук и тук . И нека ти издам една малка тайна – всички те се борят и с хроничните възпаления.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed