8 причини да пием повече вода

Да пием повече вода е най-ценният безплатен съвет. Безспорен факт. Но като такъв често бива пренебрегван! Всички знаем, че трябва да пием достатъчно вода, но все още срещам хора, които, въпреки че го знаят, пият по 1, максимум 2 чаши вода на ден.

Тази статия е за тях, но и за допълнителните ползи от приема на вода за всеки човек. В нея ще намериш идеи и още няколко трика, с които да превърнеш пиенето на вода в полезен навик.

Какво е оптималното количество вода, което трябва да пием на ден?

За оптимален се приема приемът на 30 милилитра вода на килограм телесно тегло. Или, с други думи, умножаваме теглото си в момента по 30 и получаваме количеството вода в милилитри, което трябва да изпиваме всеки ден.

Ако обаче имаме нужда от детоксикация, сваляне на килограми или времето е необичайно топло, трябва да увеличим количеството вода на 40 милилитра на килограм телесно тегло. Същото важи и ако сме активни спортисти.-

Сметнати за човек, тежащ 60 килограма, дата варианта изглеждат така:

  • Оптимално количество: 60 кг х 30 мл = 1800 милилитра вода на ден.
  • При детокс, жега или за сваляне на килограми: 60 кг х 40 мл = 2400 милилитра вода на ден.

Всеки може да го сметне спрямо своите килограми.

А ето и няколко думи за ползите. Тази статия не цели да е съвсем изчерпателна, но много ми се иска да успее да те мотивира да приемаш нужното за теб количество вода! Иначе за ползите може да се чете и разисква много.

Водата детоксикира

Водата съставлява много голяма част от тялото ни. Има голямо количество вода в мускулите, дори в костите на всеки човек! Лимфната система, която циркулира из цялото тяло и има две основни функции, също се състои предимно от вода. А двете ѝ функции са да доставя цени вещества до всяка клетка и да транспортира отпадните продукти от метаболизма към отделителната система. Без достатъчно вода и движение няма адекватна лимфна циркулация, съответно двата важни процеса не протичат правилно.

Водата хидратира цялото тяло

Ще го кажа накратко. Когато сме дехидратирани, бръчките ни стават по-видими! Точка!
Ако продължим така, ще засилим и бръчките. Смятам, че това трябва да е достатъчно важна причина за всяка жена. И все пак не само всяка клетка от тялото ти, но и кожата ти има нужда от достатъчно количество вода, което да циркулира в организма. Тук мога да продължа с причините, но тази определено е номер 1.

Водата подобрява състоянието на кожата

Тук нямам предвид само бръчките, а и други показатели, като текстура, еластичност и т.н. Освен всичко останало, кожата е и най-големият орган в тялото. Тя е изложена и на всички атмосферни влияния, които невинаги са приятни. Кожата играе и важна роля в детоксикацията, защото чрез потта изхвърляме доста токсини. Затова пий оптимални количества вода и се радвай на хидратирана и детоксикирана кожа!

Ако искаш още съвети за красива кожа, не пропускай статията ни по темата.

6-trika-za-po-krasiva-kozha

Водата отводнява организма, т.е. пречи на задържането на вода

Повечето жени се борим често с този проблем – задържането на вода. То може да е причинено от множество фактори. Някои от тях са хормонални проблеми, чувствителност към храни, прием на много сол, прием на малко сол и други.
Една от възможните причини за задържане на вода може да е и недостатъчният прием на вода! Парадоксално, нали? Да, но е факт. Спомни си за циркулацията и лимфната система. Когато няма достатъчно вода в нея,… образно (а не ненаучно) казано, няма какво да захрани системата. Така по нея се натрупват излишна вода и отпадни продукти.

Водата повишава енергията

Вече го казах – лимфната система движи тялото. Пак се изразявам образно, а не научно. Целта е да си го представиш. Когато няма нова, прясна вода и такава, която спомага за отвеждането на токсините от тялото, пак сме в застой. Оттам започваме да чувстваме умора, главоболие и т.н. Така че пий повече вода за повече енергия.
И както обичам да казвам, въобще не ми вярвай! Провери го в собственото си ежедневие!

Намалява чувството на глад

Много често така успешно успяваме да объркаме тялото си, че дори не можем да разпознаем собствените му сигнали. Отново ще те помоля да провериш това в ежедневието си. Ако усетиш силна нужда от храна в необичайно време на деня, първо изпий голяма чаша вода! Изчакай 10 минути и виж дали действително сигналът е бил за глад, или всъщност е бил за жажда.

Лично аз много лесно се дехидратирам, затова, откакто се помня, ми е навик! Преди да започна с храненето, изпивам по 1, в повечето случаи по 2 чаши вода. Защото после няма да пия вода поне 1 час и искам да съм сигурна, че всичко ще е наред. Както всеки навик, това ми е станало условен рефлекс. Дори не се замислям.

Подпомага мисловната дейност

Мозъкът се състои предимно от вода и мазнини. Е, и от невронни връзки, блокажи, саморазрушителни модели, мечти, копнежи и други. Шегувам се, разбира се – макар също да се намират там, те не влизат в състава му. Та пиенето на оптимално количество вода подпомага мисловната дейност и концентрацията. Ако човек не пие достатъчно вода, може да получи главоболие в следствие на дехидратация. Отново го провери в ежедневието си. Не се доверявай на сляпо.

Подобрява храносмилането

Но внимание! тук има някои особености.

Факт, е че водата е ключова за храносмилането по две причини. Първо, тя е нужна за подпомагане на образуването на ензими и транспортирането им из цялото тяло. И второ, водата пречиства стомаха и червата. НО! Изключително важно е да пием достатъчно вода през целия ден, но не и по време на хранене и 30 минути след хранене. Или, с други думи, водата подпомага храносмилането и трябва да присъства в тялото, но да не се приема по време на хранене. Защото разрежда ензимите и така пречи на храната да се усвои от организма.

 

Ако имаш нужда от идеи как да увеличиш приема си на вода, очаквай специалната ни статия по темата. А междувременно разгледай уникалните ни предложения за първите по рода си промоционални пакети със специалните ЕКО бутилки за вода ONEconic на Надя Петрова.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed