Инсулинова резистентност

Как да разпознаем сигналите за инсулинова резистентност, какво означават те за нашето здраве и защо именно сега е важно да не отлагаме да предприемем стъпки? Разбери всичко това в новата ни статия.

Как да разпознаеш инсулиновата резистентност и да върнеш контрола върху тялото си

Може би усещаш, че правиш всичко „правилно“ — ядеш сравнително добре, движиш се, но все пак трудно сваляш килограми, имаш колебания в енергията или следобеден срив, когато ти се приисква сладко.
Може би усещаш подуване, мозъчна мъгла или непрестанен глад.

Ако това ти звучи познато, вероятно е време да се замислиш за инсулиновата резистентност — тихо състояние, което стои в основата на множество женски проблеми: умора, покачване на тегло, хормонален дисбаланс, а в дългосрочен план — риск от диабет тип 2.

Инсулин – хормонът, който е вашият най-добър съюзник или най-лош кошмар!

Непрекъснато съм на диета, но не свалям, а качвам…

Глюкозата е основният източник на енергия за организма. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от глюкоза, за да изпълнява функциите си: клетките на белите дробове – за да дишат, мозъчните клетки – за да мислят, сърдечните клетки – за да изпомпват кръв, очните клетки – за да виждат, и т.н. Глюкозата е важна! И основният начин, по който можем да си я осигурим, е с храненето.

Получаваме глюкоза от всички въглехидратни храни (хляб, макаронени изделия, зърнени храни, царевица, ориз, картофи, плодове и сладкиши) и от зеленчуци, млечни продукти и напитки, които се разграждат до въглехидрати. Когато консумираме тези храни, те се разграждат до глюкоза (кръвна захар), която навлиза в кръвния поток. Но тя не може да остане задълго там, защото в прекомерни количества би била токсична за организма. Тя трябва да се „изгори“ в клетките. И човешкото тяло е изобретило елегантно решение, с което бързо изчиства глюкозата от кръвта и я премества и съхранява в клетките.

Това решение се нарича инсулин.

Веднага след хранене специализирани клетки на панкреаса (задстомашната жлеза), наречени бета-клетки, „усещат“ повишената глюкоза в кръвта и освобождават инсулин в кръвния поток. Инсулинът е транспортен хормон, той „извозва“ глюкозата през кръвта до клетките. А клетките притежават специални рецептори, които да го разпознават…

Ето защо инсулинът е един от основните регулатори на обмяната на веществата и е изключително полезен. Основната му задача е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и до черния дроб, където тя да се използва за енергия или да се съхранява под формата на гликоген.

Но… Щом депата се наситят (мускулите могат да „приютят“ около 400 грама глюкоза, а черният дроб – само около 100 грама), излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки, където се метаболизира в мазнини.

Защо ли? В праисторически план храната е била оскъден ресурс, който не е бил наличен във всеки един момент. Именно затова на тялото ни се е наложило да съхранява излишните хранителни вещества, за да се презастрахова срещу евентуално настъпване на глад.

Интересното е, че не мазнините се натрупват под формата на телесни мазнини, а захарите.

Когато приемаме бързи въглехидрати (захар, бял хляб, сладкиши, ориз) кръвната захар се повишава рязко. Пик на глюкозата! Панкреасът отделя инсулин, който да „отвори“ клетките и глюкозата да влезе вътре, за да освободи енергия и клетката да функционира. Щом захарта навлезе в тъканите и нивата ѝ в кръвта съответно намалеят, панкреасът получава нов сигнал – този път да спре да произвежда активния хормон.

Когато сме подложени на стрес, водим заседнал начин на живот, системно нарушаваме здравословната диета и… започнем да се храним често и безразборно и непрекъснато вкарваме в организма храна, провокираме отделянето на инсулин по всяко време. Неговото ниво се покачва, но клетките започват да го игнорират и да не са чувствителни към него. Рецепторите, с които те „чуват“ идването му, са „счупени“ и те не могат да приемат глюкозата, т.е. храната, която той им доставя. Когато клетките не реагират на инсулиновия сигнал, това води до натрупване на твърде много глюкоза в кръвния поток… За да компенсира, панкреасът секретира все повече и повече инсулин, за да регулира нивата на кръвна захар. Завихря се порочен кръг… и се развива хиперинсулинемия.

И инсулинова резистентност!

С течение на времето бета-клетките на панкреаса се изтощават и секреторната им функция се нарушава… Състоянието е стъпка преди диабет от втори тип, тъй като свръхпроизводството на инсулин все пак успява да поддържа нивата на кръвна захар в нормални рамки за известно време.

Според съвременни проучвания инсулиновата резистентност засяга не само кръвната захар, другите хормони  и обмяната на веществата, но и мозъка. Вече все по-често я наричат диабет от трети тип, свързвайки я с болестта на Алцхаймер.

Симптоми на инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност не се развива за един ден, но и не се коригира с универсални диети.

Това е проблем, който често остава незабелязан, докато не прогресира до по-тежък етап.

Но проявите на инсулиновата резистентност са налице:

  • Затруднено отслабване.
  • Повишено отлагане на мазнини в областта на корема.
  • Често срещан признак на инсулинова резистентност е обостряне на усещането за глад и желанието за храна с високо съдържание на захар. Това води до излъчването на повече инсулин, за да преработи глюкозата, което води до твърде високи нива на инсулин в кръвта.
  • Понижена концентрация, мозъчна мъгла.
  • Акне в долната част на лицето.
  • Повишено кръвно налягане.
  • Повишени триглицериди.
  • Омазнен черен дроб (чернодробна стеатоза).
  • Друг симптом на инсулинова резистентност е постоянната умора на жената и липсата на енергия през целия ден. Тъй като клетките стават резистентни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкозата толкова ефективно, което води до ниски нива на енергия и усещане за умора.
  • Възможно е хората с инсулинова резистентност да уринират по-често поради повишени нива на захар в кръвта. Те също понякога имат тъмни петна по кожата (наречени acanthosis nigricans), обикновено в областта на врата. Петната се появяват в резултат от прекомерното производство на инсулин от панкреаса.
  • Повишен риск от сърдечносъдови заболявания и деменция.

Причините за инсулинова резистентност

Причините за развиване на инсулинова резистентност все още не са изяснени. Счита се, че генетичните фактори играят голяма роля – някои хора дори се раждат с това състояние. Други рискови фактори са стресът и наднорменото тегло. Когато в тялото има натрупани излишни мазнини, това води до възпаление, което нарушава обмяната на веществата и пречи на способността на тялото да реагира правилно на инсулина. Но от друга страна, инсулиновата резистентност води до качване на килограми… и се затваря порочен кръг.

Редовно измервайте талията си

Специалистите казват, че най-добрият начин да разберем дали сме изложени на риск от инсулинова резистентност, включва редовно измерване на талията. Талия с размери над 88 сантиметра за жени и над 100 сантиметра за мъже увеличава шансовете за инсулинова резистентност и метаболитен синдром, който също е свързан с инсулиновата резистентност.

Липсата на физическа активност намалява чувствителността към инсулин.

Някои лекарства (кортикостероиди, антидепресанти, антипсихотици и други) са свързани с причиняване на инсулинова резистентност заради рязката промяна на хормоналния баланс в тялото след приема им.

Нарушенията в съня, както и сънната апнея също водят до увеличаване на хормоните на стреса, които влияят отрицателно на метаболизма.

Редовни профилактични прегледи и изследвания

Инсулиновата резистентност обикновено няма ясно проявена симптоматика. Много хора страдат от ИР години наред, без да подозират за това, и чак след години кръвната захар може да започне да се повишава и да доведе до преддиабет или диабет от втори тип. Може също да се развие неалкохолна мастна чернодробна болест, която повишава риска от увреждане на черния дроб и сърдечни заболявания.

Затова профилактичните прегледи и рутинните лабораторни изследвания са задължителни.

Рискът от инсулинова резистентност може да се определи от нивата на кръвната захар инсулина на гладно. Това изчисление се нарича още „HOMA индекс“. Съкращението HOMA-IR означава „хомеостазен модел за оценка на инсулинова резистентност“. Изчисляването на HOMA-IR е косвен показател, който отразява устойчивостта на клетките на тялото на действието на инсулина. Ако клетките развият резистентност към хормона, тогава той не може да транспортира глюкоза вътре в клетките и тя се натрупва в кръвта. Колкото по-висок е индексът HOMA, толкова по-ниска е чувствителността към инсулин, следователно инсулиновата резистентност е по-висока.

Важни са и други показатели при инсулинова резистентност:

  • Високи триглицериди – нива от 150 или по-високи.
  • Нисък HDL („добър“) холестерол – под 50 за жените и 40 за мъжете.
  • Висока кръвна захар на гладно – нива от 100 до 125 mg/dl (предиабетен диапазон) или над 125 (диабет).
  • В комбинация с високо кръвно налягане – системни показания от 130/85 или по-високи, незабавно се консултирайте с ендокринолог!

Повишен холестерол

Холестеролът и мазнините не са водоразтворими, а кръвта е съставена предимно от вода. Тези жизненоважни субстанции се транспортират до местоназначенията си посредством водоразтворими частици, наречени липопротеини. Част от въпросните липопротеини обаче може да се натрупат в стените на артериите под формата на мастни отлагания, формирайки атеросклеротични плаки. Нивото на холестерола в кръвта не трябва да надхвърля 5,5 – 6,0 mmol/l.

При повишени стойности на холестерола тези натрупвания затрудняват кръвообращението и създават предпоставки за образуването на съсиреци – фактори за сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти.

Високият холестерол може да бъде унаследен или резултат от нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Според последните изследвания обаче холестеролът, постъпващ в организма чрез хранителните продукти, почти не влияе върху нивото на холестерола в кръвта, респективно върху отлаганията по вътрешната повърхност на артериите. Нещо повече – когато диетата е бедна на холестерол и в организма е налице холестеролов недостиг, то като компенсаторна реакция организмът започва сам да си го произвежда. Това обяснява високите стойности на холестерол при слаби жени, при вегетарианци и вегани.

Да вдигнем завесата пред емоционалното хранене…

Има начини за управление на инсулиновата резистентност чрез промени в стила на живот, подобряване на начина на хранене и увеличаване на физическата активност.

И добрата новина е, че ако научим за инсулиновата резистентност навреме, можем да предотвратим развитието на диабет.

Смятам, че когато говорим за стрес и справянето със стреса, всеки сам намира решение за себе си. За едни от жените това е йога, медитации, потъване в духовни практики, за други – ходене по планини, танци и пътувания в чужбина, за трети – хубава книга и гушкането на любимия котарак, както и спа процедури, масажи, музика, филми, рисуване, грънчарство, защо не и шопинг…

Мили момичета, от което се чувствате най-добре, това правете, няма правила…

Най-точното определение, което съм чувала за медитацията, е: „Всичко, което може да застане между нас и нашите мисли, е медитация и трябва да му се доверим и да му се отдаваме често…“

Доказано е обаче, че когато сме подложени на стрес, се храним импулсивно и донякъде неразумно… Всяка от нас познава онова подло гласче: „Искам чипс, искам вафла, искам пуканки, искам шоколад“ вечер или посред нощ, или около идването на месечния ни цикъл…

Полезни съвети за храненето при инсулинова резистентност

  • Яжте много зеленчуци (4 – 5 порции дневно).
  • Бъдете внимателни с въглехидратите (не повече от 40 – 45% от калориите за деня). Консумирайте предимно въглехидрати с нисък гликемичен индекс.
  • Минимално преработените храни от растителен произход с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, боб и ядки, значително ще регулират пиковете на глюкозата, мазнините и възпалението след хранене.
  • Искате да си хапнете бял хляб? Трябва да знаете, че за по-малко от час кръвната ви захар значително ще се повиши. Но ако намажете филийка бял хляб с бадемов тахан, какво би станало? Добавянето на ⅓ чаша бадеми към същото количество бял хляб значително намалява покачването на нивата на кръвната захар. Същото важи и за авокадото. А ако преди това си хапнете разнообразни зеленчуци под формата на салата или просто нарязани на клечки, фибрите в зеленчуците ще попречат на рязкото повишаване на кръвната захар – процес, познат и като пик на глюкозата. Използвайте редовно тези трикове и ги включвайте в менюто си, защото растителните храни съдържат антиоксиданти, които премахват всички излишни свободни радикали. Така че ядките, авокадото и зеленчуците не само ще понижат високите нива на кръвната захар, но и овладяват оксидативното увреждане и високите нива на инсулина. Добавяйте по малко количество ядки дори в салатата си!
  • Ако искате парче шоколад или парче сладкиш, добре е непосредствено преди тях да хапнете нещо солено – парче сиренце или лъжичка кисело мляко. Така нивото на кръвната захар ще се повишава плавно.
  • Канелата регулира кръвната захар. Използвайте я! 
  • Наблегнете на плодовете с нисък гликемичен индекс (боровинки, малини, къпини череши, грейпфрут, кайсии и ябълки).
  • Набавяйте си достатъчно белтъчини от висококачествени източници (телешко, пилешко, пуешко месо, яйца, протеини на прах).
  • Консумирайте мононенаситени мазнини (зехтин, ядки, авокадо).
  • Не се хранете между основните хранения. Дори един орех, зрънце грозде, една бисквитка – това са сигнали към панкреаса да излъчи ново количество инсулин, не го хабете…
  • При жени в менопаузата има различни форми на периодично гладуване (фастинг) и ако нямате проблем с щитовидната жлеза, може да опитате…
  • Спрете тютюнопушенето.
  • Внимание! Чашата вино вечер или студената бира през лятото са истински калорийни бомби…
  • Тренирайте. Интензивните тренировки подобряват чувствителността към инсулин. Стремете се към 40 – 45 минути интензивна физическа активност 3 до 5 пъти в седмицата.
  • Ако по някаква причина не можете да тренирате интензивно, дори 30 – 60 минути обикновено ходене всеки ден могат да подобрят значително чувствителността на клетките ви към инсулина.

Защо е важно да се вземеш навреме в ръце

Състоянието инсулинова резистентност често се развива бавно. Може с години да няма ясни симптоми, докато не се стигне до преддиабет или диабет тип 2.
Освен това, високият инсулин има и други ефекти:

  • Засилва глада и желанието за сладко.
  • Стимулира складирането на мазнини и потиска изгарянето им.
  • Води до хормонални смущения — често повишен тестостерон при жените.
  • Повишава риска от високо кръвно, лош холестерол и мастен черен дроб.

Но ако реагираш навреме, тялото има способност да се възстанови. Дори малки промени в храненето, движението и съня могат да върнат чувствителността към инсулина.

Как можеш да обърнеш инсулиновата резистентност

1. Храни се така, че да стабилизираш кръвната захар и да подобриш състоянието на инсулинова резистентност

  • Избирай истинска храна: зеленчуци, чисти протеини, здравословни мазнини.
  • Ограничѝ захарта, бялото брашно и сладките напитки.
  • Комбинирай въглехидрати винаги с протеин и мазнини.
  • Включвай фибри – зеленчуци, ленено семе, чия, бобови растения.
  • Яж бавно и осъзнато – така сигналите за ситост достигат навреме.

В книгата „АзЖената“ д-р Угринова дава подробни насоки за хранене при ИР – с примери за меню и комбинации, които балансират инсулина и хормоните ти.

2. Движи се редовно – не е нужно да е сложно

Физическата активност е най-силният естествен регулатор на инсулина.

  • Излизай на бързи разходки след хранене.
  • Включи силови тренировки – мускулите са „гладни“ за глюкоза и я използват ефективно.
  • Танцувай, карай колело, движи се по начин, който ти доставя удоволствие.
  • Всяко движение е по-добро от никакво.

3. Сънят и спокойствието са твои съюзници в борбата с инсулинова резистентност

Когато не спиш достатъчно, тялото ти произвежда повече кортизол и грелин (хормон на глада).

  • Стреми се към 7–8 часа качествен сън.
  • Избягвай екрани 1 час преди лягане.
  • Намери свой ритуал за отпускане – топъл душ, дневник, дишане.

4. Намали стреса, който те кара да „задържаш“

Постоянният стрес може да обезсмисли всяка диета. Опитай да:

  • Медитираш по 10 минути на ден;
  • Практикуваш йога или просто бавно дишане;
  • Прекарваш време сред природа;
  • Поддържаш граници – не казвай „да“ на всичко.

5. Провери състоянието си с изследвания

Ако подозирам, че имаш инсулинова резистентност, не гадай – провери.
Измери инсулин, глюкоза и HOMA-IR, и се консултирай с ендокринолог.
Колкото по-рано започнеш промяната, толкова по-бързо ще усетиш разликата – повече енергия, по-добър сън, по-леко тяло.

Жената и инсулиновата резистентност – тънкият баланс

При жените инсулиновата резистентност често върви ръка за ръка с хормонални проблеми – ПМС, акне, косопад, нередовен цикъл.
Когато нивата на инсулин са постоянно високи, това променя начина, по който тялото регулира естрогена, тестостерона и кортизола.

Резултатът?
Чувстваш се изтощена, раздразнена, без фокус и сякаш не си „в собствената си кожа“.

Затова работата с тялото ти трябва да е цялостна – не само диета, а осъзнато женско възстановяване.

Именно това е посланието в книгата на д-р Угринова „АзЖената“ – как да балансираш хормоните си, да намалиш инсулина и да възвърнеш връзката със собственото си тяло.

Защо книгата „АзЖената“ е твоят наръчник за действие

В „АзЖената“ д-р Угринова споделя съвременни, научно обосновани стратегии за справяне с инсулиновата резистентност, затлъстяването и хормоналния хаос.
Това не е просто здравна книга – това е практично ръководство за жената, която иска да си върне енергията, увереността и контрола.

Ще научиш:

  • Как да разбереш дали имаш инсулинова резистентност;
  • Как да се храниш така, че инсулинът да работи в твоя полза;
  • Как да се движиш според фазите на цикъла си;
  • Как да възстановиш баланса между женствеността и дисциплината.

Вземи книгата „АзЖената“ тук →

И за финал:

Инсулиновата резистентност не е присъда – тя е покана да се погрижиш за себе си по нов начин.
Да забавиш темпото, да се вгледаш в сигналите на тялото си и да започнеш с малки, устойчиви промени.

Колкото по-рано я разпознаеш, толкова по-бързо ще върнеш лекотата, енергията и сиянието си.
А ако имаш нужда от подкрепа – д-р Угринова и нейната книга „АзЖената“ ще ти покажат пътя.