Спечелете точки в Клуба за лоялност. Моля, не забравяйте да
влезете в акаунта си преди да завършите поръчката си. Може да направите това и в следващата стъпка. Ако все още
нямате регистриран акаунт в онлайн магазина – след въвеждането на адрес за доставка – маркирайте отметката:
“Желаете ли да Ви бъде създаден акаунт?”.
Как да разпознаем сигналите за инсулинова резистентност, какво означават те за нашето здраве и защо именно сега е важно да не отлагаме да предприемем стъпки? Разбери всичко това в новата ни статия.
Как да разпознаеш инсулиновата резистентност и да върнеш контрола върху тялото си
Може би усещаш, че правиш всичко „правилно“ — ядеш сравнително добре, движиш се, но все пак трудно сваляш килограми, имаш колебания в енергията или следобеден срив, когато ти се приисква сладко. Може би усещаш подуване, мозъчна мъгла или непрестанен глад.
Ако това ти звучи познато, вероятно е време да се замислиш за инсулиновата резистентност — тихо състояние, което стои в основата на множество женски проблеми: умора, покачване на тегло, хормонален дисбаланс, а в дългосрочен план — риск от диабет тип 2.
Инсулин – хормонът, който е вашият най-добър съюзник или най-лош кошмар!
Непрекъснато съм на диета, но не свалям, а качвам…
Глюкозата е основният източник на енергия за организма. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от глюкоза, за да изпълнява функциите си: клетките на белите дробове – за да дишат, мозъчните клетки – за да мислят, сърдечните клетки – за да изпомпват кръв, очните клетки – за да виждат, и т.н. Глюкозата е важна! И основният начин, по който можем да си я осигурим, е с храненето.
Получаваме глюкоза от всички въглехидратни храни (хляб, макаронени изделия, зърнени храни, царевица, ориз, картофи, плодове и сладкиши) и от зеленчуци, млечни продукти и напитки, които се разграждат до въглехидрати. Когато консумираме тези храни, те се разграждат до глюкоза (кръвна захар), която навлиза в кръвния поток. Но тя не може да остане задълго там, защото в прекомерни количества би била токсична за организма. Тя трябва да се „изгори“ в клетките. И човешкото тяло е изобретило елегантно решение, с което бързо изчиства глюкозата от кръвта и я премества и съхранява в клетките.
Това решение се нарича инсулин.
Веднага след хранене специализирани клетки на панкреаса (задстомашната жлеза), наречени бета-клетки, „усещат“ повишената глюкоза в кръвта и освобождават инсулин в кръвния поток. Инсулинът е транспортен хормон, той „извозва“ глюкозата през кръвта до клетките. А клетките притежават специални рецептори, които да го разпознават…
Ето защо инсулинът е един от основните регулатори на обмяната на веществата и е изключително полезен. Основната му задача е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и до черния дроб, където тя да се използва за енергия или да се съхранява под формата на гликоген.
Но… Щом депата се наситят (мускулите могат да „приютят“ около 400 грама глюкоза, а черният дроб – само около 100 грама), излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки, където се метаболизира в мазнини.
Защо ли? В праисторически план храната е била оскъден ресурс, който не е бил наличен във всеки един момент. Именно затова на тялото ни се е наложило да съхранява излишните хранителни вещества, за да се презастрахова срещу евентуално настъпване на глад.
Интересното е, че не мазнините се натрупват под формата на телесни мазнини, а захарите.
Когато приемаме бързи въглехидрати (захар, бял хляб, сладкиши, ориз) кръвната захар се повишава рязко. Пик на глюкозата! Панкреасът отделя инсулин, който да „отвори“ клетките и глюкозата да влезе вътре, за да освободи енергия и клетката да функционира. Щом захарта навлезе в тъканите и нивата ѝ в кръвта съответно намалеят, панкреасът получава нов сигнал – този път да спре да произвежда активния хормон.
Когато сме подложени на стрес, водим заседнал начин на живот, системно нарушаваме здравословната диета и… започнем да се храним често и безразборно и непрекъснато вкарваме в организма храна, провокираме отделянето на инсулин по всяко време. Неговото ниво се покачва, но клетките започват да го игнорират и да не са чувствителни към него. Рецепторите, с които те „чуват“ идването му, са „счупени“ и те не могат да приемат глюкозата, т.е. храната, която той им доставя. Когато клетките не реагират на инсулиновия сигнал, това води до натрупване на твърде много глюкоза в кръвния поток… За да компенсира, панкреасът секретира все повече и повече инсулин, за да регулира нивата на кръвна захар. Завихря се порочен кръг… и се развива хиперинсулинемия.
И инсулинова резистентност!
С течение на времето бета-клетките на панкреаса се изтощават и секреторната им функция се нарушава… Състоянието е стъпка преди диабет от втори тип, тъй като свръхпроизводството на инсулин все пак успява да поддържа нивата на кръвна захар в нормални рамки за известно време.
Според съвременни проучвания инсулиновата резистентност засяга не само кръвната захар, другите хормони и обмяната на веществата, но и мозъка. Вече все по-често я наричат диабет от трети тип, свързвайки я с болестта на Алцхаймер.
Симптомина инсулинова резистентност
Инсулиновата резистентност не се развива за един ден, но и не се коригира с универсални диети.
Това е проблем, който често остава незабелязан, докато не прогресира до по-тежък етап.
Но проявите на инсулиновата резистентност са налице:
Затруднено отслабване.
Повишено отлагане на мазнини в областта на корема.
Често срещан признак на инсулинова резистентност е обостряне на усещането за глад и желанието за храна с високо съдържание на захар. Това води до излъчването на повече инсулин, за да преработи глюкозата, което води до твърде високи нива на инсулин в кръвта.
Понижена концентрация, мозъчна мъгла.
Акне в долната част на лицето.
Повишено кръвно налягане.
Повишени триглицериди.
Омазнен черен дроб (чернодробна стеатоза).
Друг симптом на инсулинова резистентност е постоянната умора на жената и липсата на енергия през целия ден. Тъй като клетките стават резистентни към инсулин, те не могат да абсорбират глюкозата толкова ефективно, което води до ниски нива на енергия и усещане за умора.
Възможно е хората с инсулинова резистентност да уринират по-често поради повишени нива на захар в кръвта. Те също понякога имат тъмни петна по кожата (наречени acanthosis nigricans), обикновено в областта на врата. Петната се появяват в резултат от прекомерното производство на инсулин от панкреаса.
Повишен риск от сърдечносъдови заболявания и деменция.
Причинитеза инсулинова резистентност
Причините за развиване на инсулинова резистентност все още не са изяснени. Счита се, че генетичните фактори играят голяма роля – някои хора дори се раждат с това състояние. Други рискови фактори са стресът и наднорменото тегло. Когато в тялото има натрупани излишни мазнини, това води до възпаление, което нарушава обмяната на веществата и пречи на способността на тялото да реагира правилно на инсулина. Но от друга страна, инсулиновата резистентност води до качване на килограми… и се затваря порочен кръг.
Редовно измервайте талията си
Специалистите казват, че най-добрият начин да разберем дали сме изложени на риск от инсулинова резистентност, включва редовно измерване на талията. Талия с размери над 88 сантиметра за жени и над 100 сантиметра за мъже увеличава шансовете за инсулинова резистентност и метаболитен синдром, който също е свързан с инсулиновата резистентност.
Липсата на физическа активност намалява чувствителността към инсулин.
Някои лекарства (кортикостероиди, антидепресанти, антипсихотици и други) са свързани с причиняване на инсулинова резистентност заради рязката промяна на хормоналния баланс в тялото след приема им.
Нарушенията в съня, както и сънната апнея също водят до увеличаване на хормоните на стреса, които влияят отрицателно на метаболизма.
Редовни профилактични прегледи и изследвания
Инсулиновата резистентност обикновено няма ясно проявена симптоматика. Много хора страдат от ИР години наред, без да подозират за това, и чак след години кръвната захар може да започне да се повишава и да доведе до преддиабет или диабет от втори тип. Може също да се развие неалкохолна мастна чернодробна болест, която повишава риска от увреждане на черния дроб и сърдечни заболявания.
Затова профилактичните прегледи и рутинните лабораторни изследвания са задължителни.
Рискът от инсулинова резистентност може да се определи от нивата на кръвната захар инсулина на гладно. Това изчисление се нарича още „HOMA индекс“. Съкращението HOMA-IR означава „хомеостазен модел за оценка на инсулинова резистентност“. Изчисляването на HOMA-IR е косвен показател, който отразява устойчивостта на клетките на тялото на действието на инсулина. Ако клетките развият резистентност към хормона, тогава той не може да транспортира глюкоза вътре в клетките и тя се натрупва в кръвта. Колкото по-висок е индексът HOMA, толкова по-ниска е чувствителността към инсулин, следователно инсулиновата резистентност е по-висока.
Важни са и други показатели при инсулинова резистентност:
Високи триглицериди – нива от 150 или по-високи.
Нисък HDL („добър“) холестерол – под 50 за жените и 40 за мъжете.
Висока кръвна захар на гладно – нива от 100 до 125 mg/dl (предиабетен диапазон) или над 125 (диабет).
В комбинация с високо кръвно налягане – системни показания от 130/85 или по-високи, незабавно се консултирайте с ендокринолог!
Повишен холестерол
Холестеролът и мазнините не са водоразтворими, а кръвта е съставена предимно от вода. Тези жизненоважни субстанции се транспортират до местоназначенията си посредством водоразтворими частици, наречени липопротеини. Част от въпросните липопротеини обаче може да се натрупат в стените на артериите под формата на мастни отлагания, формирайки атеросклеротични плаки. Нивото на холестерола в кръвта не трябва да надхвърля 5,5 – 6,0 mmol/l.
При повишени стойности на холестерола тези натрупвания затрудняват кръвообращението и създават предпоставки за образуването на съсиреци – фактори за сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти.
Високият холестерол може да бъде унаследен или резултат от нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Според последните изследвания обаче холестеролът, постъпващ в организма чрез хранителните продукти, почти не влияе върху нивото на холестерола в кръвта, респективно върху отлаганията по вътрешната повърхност на артериите. Нещо повече – когато диетата е бедна на холестерол и в организма е налице холестеролов недостиг, то като компенсаторна реакция организмът започва сам да си го произвежда. Това обяснява високите стойности на холестерол при слаби жени, при вегетарианци и вегани.
Да вдигнем завесата пред емоционалното хранене…
Има начини за управление на инсулиновата резистентност чрез промени в стила на живот, подобряване на начина на хранене и увеличаване на физическата активност.
И добрата новина е, че ако научим за инсулиновата резистентност навреме, можем да предотвратим развитието на диабет.
Смятам, че когато говорим за стрес и справянето със стреса, всеки сам намира решение за себе си. За едни от жените това е йога, медитации, потъване в духовни практики, за други – ходене по планини, танци и пътувания в чужбина, за трети – хубава книга и гушкането на любимия котарак, както и спа процедури, масажи, музика, филми, рисуване, грънчарство, защо не и шопинг…
Мили момичета, от което се чувствате най-добре, това правете, няма правила…
Най-точното определение, което съм чувала за медитацията, е: „Всичко, което може да застане между нас и нашите мисли, е медитация и трябва да му се доверим и да му се отдаваме често…“
Доказано е обаче, че когато сме подложени на стрес, се храним импулсивно и донякъде неразумно… Всяка от нас познава онова подло гласче: „Искам чипс, искам вафла, искам пуканки, искам шоколад“ вечер или посред нощ, или около идването на месечния ни цикъл…
Полезни съвети за храненетоприинсулинова резистентност
Яжте много зеленчуци (4 – 5 порции дневно).
Бъдете внимателни с въглехидратите (не повече от 40 – 45% от калориите за деня). Консумирайте предимно въглехидрати с нисък гликемичен индекс.
Минимално преработените храни от растителен произход с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, боб и ядки, значително ще регулират пиковете на глюкозата, мазнините и възпалението след хранене.
Искате да си хапнете бял хляб? Трябва да знаете, че за по-малко от час кръвната ви захар значително ще се повиши. Но ако намажете филийка бял хляб с бадемов тахан, какво би станало? Добавянето на ⅓ чаша бадеми към същото количество бял хляб значително намалява покачването на нивата на кръвната захар. Същото важи и за авокадото. А ако преди това си хапнете разнообразни зеленчуци под формата на салата или просто нарязани на клечки, фибрите в зеленчуците ще попречат на рязкото повишаване на кръвната захар – процес, познат и като пик на глюкозата. Използвайте редовно тези трикове и ги включвайте в менюто си, защото растителните храни съдържат антиоксиданти, които премахват всички излишни свободни радикали. Така че ядките, авокадото и зеленчуците не само ще понижат високите нива на кръвната захар, но и овладяват оксидативното увреждане и високите нива на инсулина. Добавяйте по малко количество ядки дори в салатата си!
Ако искате парче шоколад или парче сладкиш, добре е непосредствено преди тях да хапнете нещо солено – парче сиренце или лъжичка кисело мляко. Така нивото на кръвната захар ще се повишава плавно.
Канелата регулира кръвната захар. Използвайте я!
Наблегнете на плодовете с нисък гликемичен индекс (боровинки, малини, къпини череши, грейпфрут, кайсии и ябълки).
Набавяйте си достатъчно белтъчини от висококачествени източници (телешко, пилешко, пуешко месо, яйца, протеини на прах).
Не се хранете между основните хранения. Дори един орех, зрънце грозде, една бисквитка – това са сигнали към панкреаса да излъчи ново количество инсулин, не го хабете…
При жени в менопаузата има различни форми на периодично гладуване (фастинг) и ако нямате проблем с щитовидната жлеза, може да опитате…
Спрете тютюнопушенето.
Внимание! Чашата вино вечер или студената бира през лятото са истински калорийни бомби…
Тренирайте. Интензивните тренировки подобряват чувствителността към инсулин. Стремете се към 40 – 45 минути интензивна физическа активност 3 до 5 пъти в седмицата.
Ако по някаква причина не можете да тренирате интензивно, дори 30 – 60 минути обикновено ходене всеки ден могат да подобрят значително чувствителността на клетките ви към инсулина.
Защо е важно да се вземеш навреме в ръце
Състоянието инсулинова резистентност често се развива бавно. Може с години да няма ясни симптоми, докато не се стигне до преддиабет или диабет тип 2. Освен това, високият инсулин има и други ефекти:
Засилва глада и желанието за сладко.
Стимулира складирането на мазнини и потиска изгарянето им.
Води до хормонални смущения — често повишен тестостерон при жените.
Повишава риска от високо кръвно, лош холестерол и мастен черен дроб.
Но ако реагираш навреме, тялото има способност да се възстанови. Дори малки промени в храненето, движението и съня могат да върнат чувствителността към инсулина.
Как можеш да обърнеш инсулиновата резистентност
1. Храни се така, че да стабилизираш кръвната захар и да подобриш състоянието на инсулинова резистентност
Яж бавно и осъзнато – така сигналите за ситост достигат навреме.
В книгата „АзЖената“ д-р Угринова дава подробни насоки за хранене при ИР – с примери за меню и комбинации, които балансират инсулина и хормоните ти.
2. Движи се редовно – не е нужно да е сложно
Физическата активност е най-силният естествен регулатор на инсулина.
Излизай на бързи разходки след хранене.
Включи силови тренировки – мускулите са „гладни“ за глюкоза и я използват ефективно.
Танцувай, карай колело, движи се по начин, който ти доставя удоволствие.
Всяко движение е по-добро от никакво.
3. Сънят и спокойствието са твои съюзници в борбата с инсулинова резистентност
Когато не спиш достатъчно, тялото ти произвежда повече кортизол и грелин (хормон на глада).
Стреми се към 7–8 часа качествен сън.
Избягвай екрани 1 час преди лягане.
Намери свой ритуал за отпускане – топъл душ, дневник, дишане.
4. Намали стреса, който те кара да „задържаш“
Постоянният стрес може да обезсмисли всяка диета. Опитай да:
Медитираш по 10 минути на ден;
Практикуваш йога или просто бавно дишане;
Прекарваш време сред природа;
Поддържаш граници – не казвай „да“ на всичко.
5. Провери състоянието си с изследвания
Ако подозирам, че имаш инсулинова резистентност, не гадай – провери. Измери инсулин, глюкоза и HOMA-IR, и се консултирай с ендокринолог. Колкото по-рано започнеш промяната, толкова по-бързо ще усетиш разликата – повече енергия, по-добър сън, по-леко тяло.
Жената и инсулиновата резистентност – тънкият баланс
При жените инсулиновата резистентност често върви ръка за ръка с хормонални проблеми – ПМС, акне, косопад, нередовен цикъл. Когато нивата на инсулин са постоянно високи, това променя начина, по който тялото регулира естрогена, тестостерона и кортизола.
Резултатът? Чувстваш се изтощена, раздразнена, без фокус и сякаш не си „в собствената си кожа“.
Затова работата с тялото ти трябва да е цялостна – не само диета, а осъзнато женско възстановяване.
Именно това е посланието в книгата на д-р Угринова „АзЖената“ – как да балансираш хормоните си, да намалиш инсулина и да възвърнеш връзката със собственото си тяло.
Защо книгата „АзЖената“ е твоят наръчник за действие
В „АзЖената“ д-р Угринова споделя съвременни, научно обосновани стратегии за справяне с инсулиновата резистентност, затлъстяването и хормоналния хаос. Това не е просто здравна книга – това е практично ръководство за жената, която иска да си върне енергията, увереността и контрола.
Ще научиш:
Как да разбереш дали имаш инсулинова резистентност;
Как да се храниш така, че инсулинът да работи в твоя полза;
Как да се движиш според фазите на цикъла си;
Как да възстановиш баланса между женствеността и дисциплината.
Инсулиновата резистентност не е присъда – тя е покана да се погрижиш за себе си по нов начин. Да забавиш темпото, да се вгледаш в сигналите на тялото си и да започнеш с малки, устойчиви промени.
Колкото по-рано я разпознаеш, толкова по-бързо ще върнеш лекотата, енергията и сиянието си. А ако имаш нужда от подкрепа – д-р Угринова и нейната книга „АзЖената“ ще ти покажат пътя.