Какво помага при косопад?

Най-важният фактор, който трябва да вземеш предвид при лечението на всякакъв вид косопад, е здравият скалп. Редовното масажиране с определени етерични масла помага при косопад, като стимулира кръвоносните съдове на скалпа по-бързо да изпращат жизненоважни хранителни вещества и кислород към космените фоликули. С течение на времето това насърчава растежа и подобрява състоянието и структурата на косъма.

С какво още можем да си помогнем при косопад?

eat-the-rainbow

Стъпка 1: Целенасочени промени в храненето

Като цяло идеята е много елементарна. Да приемаме повече храни с висока хранителна плътност – т.е. витамини, минерали и микроелементи, за да могат да стигат повече от тях до космените фоликули и да не се предизвиква косопад поради недостиг на витамини и минерали.

Хранене

Промяната в начина на живот, състояща се от целенасочено хранене с повишаване на хранителната плътност също помага при косопад. Целта ни е да ядем повече храни, които са максимално близки до естествения си вид и да са максимално богати на нутриенти. Да сведем до минимум силно преработените храни, като рафинирани, хидрогенирани и въобще силно модифицирани такива. Правилото е просто – избираме храни, които са преминали през минимална обработка.

Яж повече протеини

Повечето от нас не получават достатъчно протеини в дневното си меню. Препоръчителна е консумацията на 0,75 до 1 грам протеин на килограм телесна маса. Например жена с тегло 56 килограма и 20% телесни мазнини има крехка телесна маса около 45 килограма. Тя трябва да яде 75 грама протеини на ден, ако има относително заседнал начин на живот, и се нуждае от 100 грама протеини дневно, ако прави интензивни физически упражнения. Същата тази жена, ако спортува не толкова интензивно, трябва да яде по 80 до 90 грама протеини на ден.

Прием на повече плодове и зеленчуци

За предпочитане отглеждани спрямо принципите на устойчивото земеделие. В идеалния вариант леко сготвени или сварени на пара. Най-доброто решение е да се консумира палитра от всички цветове – от тъмнозелено до ярко оранжево, лилаво, червено.

Прием на мазнини от естествени източници

Като мазна риба, авокадо, ядки, кокос, маслини, семена, и т.н., и готвене с натурални мазнини – кокосово и краве масло, гхи, патешка или свинска мас и други. Без маргарини и рафинирано олио!

Пропусни захарта

Захарта, тази неустоима субстанция, хулена от специалистите по хранене, но обичана от цялото човечество. Безспорно е голям фактор за влошаване на здравето. Тя подпомага прираста на лоши бактерии в организма, изчерпва хранителните вещества, възможно е да предизвика и/или подпомогне хормоналния дисбаланс, да допринесе за акне и още много, много други. Намали количеството постепенно. В идеалния случай спри изцяло захарта. Как можеш да го направиш разбери от книгата ни „Захарен детокс“. В нея ще откриеш пълната програма. И още нещо: спреш ли захарта или ако я намалиш до минимум, не само няма да трупаш излишни килограми, но ще започнеш да усещаш истинския вкус на храната много по-осезаемо. След 10-ина дни всичко ще ти се струва много по-вкусно.

Добави Омега-3

Прием на Омега-3 или масло от черен дроб на треска. Омега-3 мастната киселина е есенциална за човешкия организъм. Тя се набавя само с храната. Но хранителните източници не могат да ни осигурят оптимална доза. Определено не е реалистично да ядем всеки ден черен дроб от треска, сардини и сьомга. Точно затова ни е необходима добавка с омега-3.

Препоръчваме да проучиш допълнително темата, защото това е една добавка, която е задължителна, особено за жени!

Вероятно си чувала, че омега-3 дълговерижните полиненаситени мастни киселини (като рибеното масло), са най-доказаната добавка на пазара за подобряване на здравето. Знаеше ли обаче, че омега-3 помага и при косопад?
Като човешки същества ние сме еволюирали с добър баланс между омега-3 и омега-6. Нашата съвременна диета обаче ни кара да приемаме прекалено много омега-6 мастни киселини, които се намират в преработените храни, царевичното и слънчогледовото олио и отглежданата във ферми риба. Не всички омега-6 мазнини са лоши, но те имат тенденцията да причиняват повече възпаления в тялото, докато омега-3 са противовъзпалителни. Получи добри източници на омега-3, като консумираш дивоуловена сьомга и приемаш ежедневно добавка с рибено масло, за която е доказано, че е с ниско съдържание на живак.

Средноверижни мастни киселини

или познати в концентратна форма като МСТ масло (medium chain triglycerides). Още една много голяма тема за подобряване на здравето! Повече за мазнините и ползите за здравето можеш да прочетеш в книгата ни „Чудото кокосово масло“. В идеалния случай добави МСТ масло към добавката с омега-3. Или редувай.

Храносмилателни ензими

Имаме цяла статия по темата, но накратко. Това е най-бързият начин да повишиш абсорбцията на витамини и минерали в организма си. Ако включиш в храненето си прием на храносмилателни ензими, ще повишиш усвояването на хранителните вещества от храната, която приемаш сега. Дори и да не правиш други промени. А представи си как тези неща биха могли да сработят в комбинация.

 

Разбира се, към тези препоръки не забравяй да провериш възможните причини, свързани със здравето , които може да изискват повече внимание. Ако е необходима и корекция в храненето към гореописаните препоръки (които са общовалидни, а не конкретни), то потърси подходящ хранителен протокол. В нашите книги можеш да намериш доста работещи варианти. Разгледай ги тук, а ако се затрудняваш да избереш най-подходящия за теб, можеш да ни пишеш.

Важно е да знаеш, че с комбинация от лечебен хранителен протокол и козметичните препоръки, които ще намериш в тази статия, можеш да постигнеш осезаемо подобрение. Ако се бориш с усилен косопад през повече от последните три месеца, то не пропускай статията ни за възможните причини.

Но да преминем към по-приятната тема.

bottles-hair-loss

Стъпка 2: Козметиката – любима на всяка жена

Ние вече сме писали доста по темата косопад. Дали сме няколко работещи решения, в комплект с други рецепти. Можеш да ги откриеш в статиите ни за Спрей за лесно разресване на косата и 7 начина да се погрижиш за своята коса у дома. Разбира се, тук искаме да ти дадем още варианти.

На първо място идват на помощ базовите масла, които доказано подобряват състоянието на скалпа и може да са ти верен съюзник в борбата с косопада, а и за възстановяване на растежа: вечерна иглика, гроздови семки, жожоба, арган, бадем, рицин, авокадо, кокос. И преди да попиташ – не, не е необходимо да ползваш всичките. Избери едно или две. Направи си маска с него. Като ти свърши, си купи друг вид – или пак два. И така ги редувай за по-оптимален ефект и за по-разумен бюджет.

Какви етерични масла можеш да добавиш?
Да, говорили сме много по темата. В книгите ни за етерични масла можеш да откриеш кое етерично масло помага при косопад, както и още доста полезна и практична информация. Но все пак нека обобщим. Етерични масла при косопад и за възстановяване на растежа: кедър, кипарис, лавандула, лайка (римска), лимон, мащерка, меча стъпка, розмарин.

А ето и няколко рецепти за масажни масла при косопад и за възстановяване на растежа.

За всяка от тях смеси всички съставки и разбъркай добре. Изсипи малко количество в дланта си и внимателно разтъркай двете ръце една в друга, за да разпределиш равномерно сместа. Нанеси я върху скалпа, като започнеш от горната част на челото. Продължи да втриваш върху целия скалп, докато сместа не свърши. В продължение на 5 минути внимателно масажирай скалпа с възглавничките на пръстите, като правиш малки кръгови движения.

Остави сместа на косата в продължение на една нощ или толкова дълго, колкото имаш възможност. Изплакни и продължи да третираш косата както обикновено (добави няколко капки от същите етерични масла към шампоана си, за да постигнеш по-добри резултати).

Повтаряй 2 – 3 пъти седмично. Следващите рецепти са достатъчни за еднократно приложение. За по-голямо удобство си подготви 5 или 10 дози.

Бленд 1
2 супени лъжици олио от гроздови семки
1 чаена лъжичка масло от жожоба
5 капки етерично масло от лавандула
5 капки етерично масло от мащерка
5 капки етерично масло от розмарин

 

Бленд 2
2 супени лъжици масло от жожоба
8 капки етерично масло от розмарин
7 капки етерично масло от мащерка

 

Бленд 3
1 супена лъжица масло от жожоба
1 супена лъжица масло от макадамия
5 капки етерично масло от мащерка
5 капки етерично масло от кедър
5 капки етерично масло от меча стъпка

Стъпка 3: И за финал да добавим малко билки и адаптогени!

herbs-hair-loss

Хъ шоу уу

На първо място искам да представим една малко известна билка – Хъ шоу уу. Легендата за нея е много впечатляваща, а както знаеш легендите от китайската медицина никак не са случайни и нерядко в тях има доза истина. Името хъ шоу уу на китайски означава „чернокосият (господин) Хъ”. Растението е кръстено на мъжа, който според легендата открил как се използва тази билка. Господин Хъ бил стар и болен човек, който не можел да стане баща. Забелязал, че различни стъбла на увивното растение се оплитат едно в друго през нощта и това му подсказало, че билката може да му помогне да направи същото с жена си. След като консумирал корените няколко години, косата на стареца станала отново черна, здравето му се възвърнало и той станал баща. Хъ шоу уу се използва от векове за поддържане на младежкия цвят на косата и за намаляване на косопада. В магазините с хранителни добавки можеш да я срещнеш още под названията фо ти или фалопия. Можеш да я консумираш на прах, на чай или на таблетки – във всяка форма тя помага при косопад. Следвай препоръките на производителя, написани на опаковката.

Коприва

От българската народна медицина класика си остава чаят от коприва, който помага при косопад. Приготвя се от 4 – 5 листа от сушена коприва. Запарват се за няколко минути и при необходимост напитката се подслажда с мед. Аз лично го пропускам, но си смесвам копривата с други билки, като зелен чай и джинджифил, и добавям малко фреш от лимон на финала. Ако не можеш да пропуснеш меда, знаеш, добавя се накрая. Копривата пречиства тялото от токсините, регулира косопада, ободрява като кафето, подсилва организма. Можеш да я добавяш и към други топли напитки или студени чайове. В блога имаме доста идеи, които могат да работят многопосочно – за подобряване на косопада, справяне с целулита, намаляване на възпалението, подобряване на общия тонус. Виж статиите ни 7 рецепти за натурални фетбърнъри и 8 енергийни и детоксикиращи храни и напитки, към които можеш да добавиш и коприва.
Коприва можеш да консумираш в под формата на храна – супи, смутита, дипове, салати. Препоръчително е да е с храни, богати на витамин С за по-оптимално усвояване.
Отделно можеш да консумираш и на прах – в добавка към енергийни барчета  или шоколадово смути, или да добавяш като подправка към супи, яхнии и т.н.

Розмарин

От частта с етеричните масла стана ясно, че едно от най-полезните при косопад растения е розмаринът. Както ще научиш от предстоящата ни книга „Супербилките адаптогени“, розмаринът се използва от поколения в препарати за коса и кожа поради неговите астрингентни, стимулиращи и забавящи стареенето свойства. Розмаринът помага при косопад, тъй като стимулира притока на кръв към скалпа. И още, билката се използва от десетилетия за потъмняване на косата и за придаване на красив блясък. Розмаринът е добър астрингент за мазната коса и стимулира космените фоликули и растежа. Добре е също да запомниш, че той е много полезен за предпазване и прочистване на косата от въшки – гадините ненавиждат етеричното му масло!

 

Вода за изплакване на коса с розмарин и градински чай

3 клонки пресен розмарин
3 листа пресен градински чай (салвия)
15 капки етерично масло от розмарин

Постави пресните билки в подходящ съд и ги залей с 3 чаши вряла вода. Запарвай в продължение на 15 минути. Остави сместа да изстине, докато стане леко топла, и добави етеричното масло.

Използвай получената вода след измиване на косата. Полей косата и я изплакни с тази запарка, за да стане блестяща и красива. Не е нужно да изплакваш с вода след това.

Да, знаем, че стана дълга и тази статия, но искахме да сме ти максимално полезни. За да не се объркаш и да се откажеш от толкова много решения.

Ето в какъв ред е добре да подходиш към проблема:

  1. Провери причините за косопада и започни да работиш по тях. Ако ти трябва план, можеш да използваш нашия Вдъхновяващ дневник, за да си съставиш план за действие. Внимание, ако се налага да спазваш хранителен протокол, изпълнявай го стриктно! При хранителните протоколи не е като при диетите – да работят на 70 – 80%. Работят само в комплекс.
  2. Разгледай всички козметични рецепти, които ти представихме в тази статия, и си избери 2 до 3 от тях за начало. Например направи си шампоан (или добави етерично масло от розмарин в твоя шампоан), спрей за лесно разресване с добавка масла против косопад и си направи една маска за коса, която да прилагаш 1 – 2 пъти в седмицата.
  3. Включи подсилващи косата и красотата добавки, като омега-3, МСТ и Фо ти (или коприва) например. Т.е. спри се на 3, не повече. Добави ги към хранителния протокол. Приемай добавките според препоръчителната доза на опаковката.
  4. Намери начин да свалиш малко ежедневното напрежение. Спомни си какво ти доставя удоволствие и се старай да правиш това, което те усмихва, поне веднъж на ден. Успоредно – знаеш си: тренировки, релакс, хранене, пробиотици, разходки, слушане на приятна музика, танци, хобита…
Успех от нас! Ако имаш въпроси, ние сме на разположение. И ще се радваме да ни споделиш постигнати резултати скоро.

Най-добрите книги за ароматерапия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed