Как да се справим със стреса по празниците?

Основно ръководство в

6 стъпки за блажен празничен период

 

 

Често във въображението ни коледно-новогодишните празници са време на радост и магия, изпълнено с любов, смях и задружност. За много хора обаче това е доста далеч от истината. Стресът около празниците може да бъде наистина изтощителен, даже смазващ, дори когато сме заобиколени от лъскава коледна украса и щастливи лица.

С наближаването на края на годината може да се почувстваме претоварени и разтревожени от натиска и очакването да създадем най-доброто празнично изживяване, като същевременно сме притиснати от безброй социални ангажименти и парични ограничения, които могат сериозно да засегнат психическото ни благополучие.

Затова нека разгледаме различни аспекти на празничния стрес и да открием някои прости, но ефективни техники, за да го управляваме така, че да направим живота си по празниците по-спокоен и по-ведър.

 

Стресът и празниците: Какво е празничен стрес?

Въпреки че празничният период обикновено се свързва с празнуване и щастие, той може да причини и определена форма на стрес, известна като празничен стрес. Той представлява повишени нива на безпокойство, напрежение и нервност през този период на годината.

Стресът около празниците се проявява с различни емоционални, психологически или физически реакции, предизвикани от изискванията и очакванията, съпътстващи прекарването и преживяването на Коледа и Нова година, и всички свързани с тях дейности и мероприятия. Особено влияние имат няколко фактора, включително:

 

 • Обществени очаквания
 • Финансови напрежения
 • Ограничени времеви рамки
 • Семейни взаимодействия
 • Индивидуални очаквания

 

Празниците водят със себе си множество задължения и натиск, които ни карат да се чувстваме претоварени от емоции и ангажименти и това поражда стрес.

 

Признаци на стрес по празниците

Осъзнаването на признаците, показващи, че човек може да е стресиран в празничния период, помага да се справим ефективно с проблема. Ето някои общи насоки как да разбереш дали празничният стрес ти идва твърде много:

1. Повишена тревожност

Чувстваме се постоянно на ръба, с препускащи мисли или общо безпокойство. Нивата ни на тревожност се повишават, тъй като не сме в състояние да изпълним някои задължения или се страхуваме да не разочароваме другите. Или дори се чувстваме притиснати и принудени да присъстваме на определени събития, които, ако имахме избор, бихме пропуснали.

2. Умора и изтощение

Макар че обичайно си представяме точно обратното, всъщност по време на празничния период често имаме малко време за почивка и релаксация. Чистим, готвим, подреждаме, украсяваме, пазаруваме подаръци, пътуваме и така нататък – безкраен низ от дейности, които изморяват. Обикновено сме ангажирани в различни дейности и мероприятия и бързаме да изпълним натоварения си график, за да успеем с всичко навреме. Затова и може да се чувстваме физически и психически изтощени, без възможност и условия за почивка и релаксация.

Чувството за умора през цялото време, липсата на достатъчно енергия и затруднената концентрация са някои признаци на празничен стрес.

3. Нарушения на съня

Стресът по време на празниците може да се отрази негативно на съня ни, тоест да имаме затруднения да заспим или да не можем да се насладим на пълноценен и непробуден сън през цялата нощ. Спокойният сън може да е предизвикателство поради препускащи мисли, притеснения или безпокойство относно задачи, свързани с празниците. Към това допринася и пътуването, както и смяната на часовите зони.

fabrika-za-san

4. Промени в хранителните навици

Нашият апетит и начин на хранене се нарушават от стреса. Докато някои хора могат да загубят апетита си, други прибягват до свръхконсумация на носещи усещане за комфорт храни или общо преяждане като механизми за справяне.

И двете крайности допълнително допринасят за чувството на стрес и вина. Това е един от основните признаци на стрес по празниците.

5. Социално оттегляне

Чувството, че сме затрупани със социални задължения, и натискът да се социализираме на всяка цена, защото така се изисква и очаква от нас, може да доведат до желание да се оттеглим напълно от присъствието на други хора. Пълното нежелание за посещение на партита или отказването на покани може да означава, че страдаме от празничен стрес.

 

6. Повишен перфекционизъм

През коледния сезон желанието за съвършенство става много по-голямо дори в малките детайли. Декорациите трябва да са безупречни, ястията трябва да са перфектни, подаръците трябва да отговарят на очакванията на всички, ако е възможно. Тази постоянна надпревара за съвършенство само допринася за по-високо ниво на стрес и безпокойство у повечето хора.

 Имеме решение и за този проблем.

smela-a-ne-perfektna

7. Раздразнителност и промени в настроението

Една от причините за повишения стрес около празниците е повишената вероятност да станем раздразнителни, да преживеем промени в настроението или да избухваме по-лесно и по-бързо. Възможно е да чувстваме малките раздразнения по-силно и да открием, че реагираме по-интензивно и по-рязко от обикновено при незначителни неудобства, реплики или конфликти. Причините за това са много: умора, непълноценно и нередовно хранене, което води до нестабилни нива на кръвната захар, нарушения в чревния микробиом, влошени отношения с роднините, наложителността да прекарваме повече време в компания, която не ни е приятна, и други.

 

8. Чувство на претовареност

Чувство на претовареност и усещането за изоставане и невъзможност да се справим с изискванията на този празничен период са някои от симптомите на празничния стрес. Големият обем от задачи, очаквания и задължения може да ни накара да се почувстваме напрегнати, претоварени, провалящи се и неспособни да намерим баланс.

 

9. Физически симптоми

Главоболие, мускулно напрежение, стомашни болки или чести боледувания в резултат на понижен имунитет са някои физически симптоми, които изпитваме поради празничен стрес.

Способността да идентифицираме тези признаци може да ни помогне да управляваме по-ефективно и/или да намалим стреса по време на празниците. Ето защо трябва да сме много бдителни за собственото си благосъстояние и за това на другите в тези дни на празнуване. Стресът и празниците вървят ръка за ръка и често могат да оставят неприятен отпечатък върху физическото и психо-емоционалното ни състояние и даже да го влошат до степен, че после да са нужни доста време и усилия, за да го оправим.

 

Причини за стрес по празниците

И така, какво точно причинява стрес по празниците? За да управляваме и облекчим ефективно стреса, трябва да разберем различните причини за него. Те включват:

 

1. Нереалистични очаквания

Една от основните причини за празничен стрес или депресия е безпокойството, дължащо се на обществените изисквания, съчетани с лични очаквания. Обществото представя празниците като перфектни, с безупречна украса, щедри подаръци или хармония в семействата; низ от моменти, изпълнени единствено с приповдигнато настроение, радост, обич и положителни емоции.

Това кара някои хора да се чувстват неадекватни, тъй като не могат да отговорят на толкова идеализираните стандарти, което води до прекомерно напрежение върху психичното им здраве. Освен това ние често имаме свои собствени очаквания, стремейки се към перфектното празнично изживяване, което може да бъде непосилно и нереалистично. Дори очакването, че това ще е идеално време за почивка или за радостни мигове с роднини и приятели, може да доведе до голямо разочарование, ако не се осъществи.

2. Финансов стрес

Друг основен фактор, причиняващ стрес по време на празниците, са свързаните с тях икономически предизвикателства и затруднения. Необходимостта да се осигурят щедри подаръци понякога принуждава хората да нахвърлят бюджета си, което неминуемо води до лишения, задлъжняване, усещане за нищета и финансова нестабилност.

Поради този натиск много хора искат да купуват скъпи подаръци, които не могат да си позволят; ходят на дълги пътувания, достъпни само със самолет, или организират пищни партита, без да имат достатъчно пари за такива цели. Следователно опитът да се впишем в социалните очаквания и да поддържаме определен имидж може да ни навлече това финансово бреме.

 

3. Времеви ограничения

За празничния сезон са характерни многото социални дейности, семейни посещения и допълнителни отговорности. Съчетаването на работа, семейни задължения и приготовления обаче може да бъде доста трудно и психически натоварващо – неслучайно много хора се оплакват, че се чувстват претоварени и „разчекнати“ на всички посоки през този период.

Това е така поради големия натиск за стриктно спазване на всички крайни срокове,  своевременно планиране на събития и приключване на пазаруването, което в крайна сметка води до недостиг на време и повишаване на нивата на стрес.

 

4. Семейна динамика

Въпреки че празниците са за събиране на хората, те поставят съществуващите семейни проблеми в светлината на прожекторите. Някои от тези събирания водят до силен стрес, разпалване на неразрешени спорове, връщане на стари проблеми и лоши взаимоотношения. Това е трудно преживяване, което изсмуква емоциите и неминуемо кара замесените да се чувстват стресирани, огорчени и разочаровани, особено предвид факта, че често се очаква нещата да протекат по друг начин или „този път да е различно“.

 

5. Емоционални тригъри (провокиращи фактори)

По време на празничния сезон преминаваме през широк спектър от чувства. За хората, преживели загуба, раздяла или други значителни неприятни промени в живота си, празничният период може да бъде болезнено напомняне за загубата и за това, което им липсва. Тези емоции обикновено се засилват към високи нива на скръб, самота и носталгия.

 

6. Социални задължения

По време на този период задълженията изникват на всеки ъгъл, включително партита, вечери и социални събития. Даже и да обичаме подобни мероприятия и да ни е приятно да присъстваме на такива дейности, те все пак могат да предизвикат социална тревожност или натиск да се чувстваме по определен начин, да участваме, да бъдем в определено настроение, да ги направим незабравимо преживяване на всяка цена.

Страхът да не бъдем възприемани като нещастни и незаинтересовани, съчетан със страха от осъждане, отхвърляне или сравнение, може да допринесе за стреса.

 

7. Пътуване и логистика

Празничният период често ни изправя пред логистични предизвикателства и прекъсвания, свързани с пътуване. Дълги пътувания, закъснения на полети, натоварен трафик, претъпкани летища, засядане в снега или повреда на колата могат да създадат допълнителен стрес.

Тези причини за стрес по празниците трябва да бъдат идентифицирани, така че хората да могат да се справят с тях, преди да станат непосилни.

 

Справяне със стреса по празниците

Празничният период обикновено е хаотичен и изпълнен с много ангажименти. Сред всичко това е важно да намерим малко уединение и възможност за релаксация. Прости дейности като четене, слушане на музика, гледане на филми, разходки, стречинг или майндфулнес практики могат да допринесат за ефективно балансиране на живота ни в този период, както и за намаляване на стреса.

 

Ето няколко полезни стратегии за това как да се справите здравословно и позитивно със стреса по време на празниците:

 

1. Поставяне на граници

През коледно-новогодишния период социалните очаквания често ни притискат твърде силно, карайки ни да се чувстваме претоварени. Ето защо да се научим да казваме „не“ и да поставяме ясни граници, е жизненоважно за нашето психическо и емоционално благополучие.

Дай приоритет на събитията и събиранията, които наистина са важни за теб и които знаеш, че ще ти донесат положителни емоции. Това ще те улесни да казваш „не“, когато е необходимо.

2. Качеството пред количеството

Общуването и прекарването на време с любимите хора обикновено са основният фокус по време на коледните празненства. Трябва обаче да помним, че не става въпрос за това колко пъти и колко продължително, а по-скоро колко добре взаимодействаме с другите.

Концентрирай се върху създаването на дълбоки връзки, които са значими, вместо да се разпростираш в много дейности.

 

3. Приемане на несъвършенствата

Да се стараем всичко да се получи перфектно в този празничен период, може да бъде толкова стресиращо. Вместо това е добре да приемаме недостатъците и несъвършенствата и да се откажем от нереалистичните очаквания.

За да се справиш със стреса около празниците, трябва да помниш, че празниците се определят от споделените моменти и спомените, а не от перфектните декорации, идеално организираните партита, съвършеното празнично облекло или прекалено изрядно аранжираните трапези.

Нека фокусът ти да е бъдещ присъстващ в момента и да се насладиш на това, което имаш и което преживяваш, като се свържеш истински с другите и прекараш времето си с тях пълноценно.

 

4. Управление на времето

По време на празничния период е важно да управляваме времето ефективно. Създай график и приоритизирай задачите, като ги разделиш на управляеми части. Не оставяй всичко за последния момент и бъди гъвкав в изборите си.

Делегирай отговорности, когато е необходимо, и не се страхувай да поискаш помощ. Не забравяй, че не е нужно да правиш всичко сам.

 

5. Здравословни навици

От решаващо значение е да обърнем внимание на грижата за себе си и да поддържаме здравословни навици сред цялата тази суматоха. Не забравяй да се движиш, да се храниш пълноценно и да се наспиваш достатъчно и добре! Не изпадай в крайности – хапни каквото желаеш, но разумно. Не пий много алкохол, защото той повишава нивата на стрес. В моменти на стрес добрата лична грижа трябва да стане още по-голям приоритет.

 

6. Помоли за помощ

Винаги помни, че не само ти преживяваш празничен стрес (колкото и някои хора да отричат). Говори с твоите приятели и членове на семейството или се присъедини към групи за подкрепа, където можеш да намериш кой да те изслуша и подкрепи.

Понякога простото споделяне на тези чувства може да донесе голямо облекчение и промяна на гледната точка.

Поддържането на фокус върху неща като благодарност, значими връзки и себерефлексия по време на празниците ни позволява да преодолеем трудностите и да се справим със стреса, като запазим радостта от процеса. Трябва да помним, че любовта, свързването с другите и грижата за себе си трябва да ръководят изборите ни през този период.

 

Заключение

Стресът по празниците може да изглежда като нещо, с което неминуемо трябва да се сблъскаме. Но всъщност ние можем да се научим да сме осъзнати за него и за влиянието му и да го управляваме, така че да избегнем, смекчим или намалим негативния му ефект върху нас.

С разбирането на причините за този стрес, с добра лична грижа, изграждане на по-стабилни взаимоотношения и прилагане на практическите техники, подходящи за такива моменти, може да внесем баланс и повече радост и спокойствие в този наситен с емоции, ангажименти, мероприятия и преживявания период.

Да съсредоточим вниманието върху себе си, да бъдем гъвкави и приемащи, да не си поставям излишно високи стандарти и да не се стараем да се впишем в нечии чужди очаквания и представи, ще направи празниците далеч по-радостно преживяване, изпълнено с повече щастие, любов и благодарност и с по-малко напрежение и стрес.

Поставяй си реалистични цели. Фокусирай се върху споделянето и смисъла, а не върху съвършенството. Съобразявай се със собствените си желания и възможности – времеви, пространствени, финансови, психо-емоционални и т.н. Очертавай ясни граници. И не забравяй: най-важни са нематериалните неща и споделените мигове! Весели и уютни празници!

 

 

1 коментар. Leave new

 • Александра Гичева
  декември 23, 2023 9:27 am

  Страхотна статия! Благодаря Ви! Весели празници, уютни, здрави, щастливи и с по-малко стрес!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed