Кандида

kandida

Вече публикувахме доста изчерпателна статия на д-р Джош Акс за инфекциите с кандида. Ако темата те интересува, можеш да откриеш статията тук. Днес обаче искаме да добавим и доста полезна информация, отново на тема кандида, споделена ни от д-р Избела Уенц. Ако искаш да ти предоставим повече решения и начини за справяне с проблема, пиши ни. Можеш да го направиш като коментар към статията или на e-mail. А сега по същество към статията.

Кога кандида става проблем?

Кандида албиканс (Candida albicans), макар и да не е бактерия, е опортюнистичен гъбичен организъм, който присъства в червата ни при нормални обстоятелства, но може да се окаже инфекциозен или патогенен, когато са налице дефицити на полезни бактерии и хранителни вещества или компрометирана имунна система. Анамнеза на прием на антибиотици, стероиди, перорални контрацептиви, както и бременност, повтарящи се вагинални гъбични инфекции и диета, богата на прости въглехидрати, повишават риска от свръхрастеж на кандида.

При повечето хора с хашимото е налице свръхрастеж на кандида. Тя обича храни, богати на скорбяла, захар и алкохол. Ако вие споделяте тази любов, може неволно да се окажете със свръхпопулация на гъбички в червата си.

Симптомите на кандидоза (инфекция с кандида) може да наподобяват много от симптомите на хипотиреоидизъм, включително замаяност, студени крайници и летаргия.

Средства срещу кандидоза

С кандида може да се разделите чрез диета, пробиотици, хранителни добавки и противогъбични билки и лекарства. Диетата включва спиране на простите въглехидрати, а също и на ядките, семената, зърнените култури, царевицата, гъбите, картофите, плодовете, млечните продукти и алкохола, което се препоръчва с цел да уморите гъбичката от глад. Кетогенните диети обаче може да продължат да я подхранват. Очаквай от нас още информация за нашумялата кето диета. Подготвяме специална статия за ползите и „тънките“ моменти на кето храненето.

Кандида съществува в две форми: нормални сферични гъбични дрожди и удължени патогенни хифи. Под формата на хифи кандида може да проникне в лигавичната вътрешна обвивка на червата и да причини чревна пропускливост. Известни са няколко хранителни добавки, които или предотвратяват превръщането на дрождите в хифи, или ги конвертират обратно във формата на дрожди, която не е патогенна. Тези добавки включват биотин, тимол (от мащерка), карвакрол (от риган), евгенол (от карамфил), каприлова и ундециленова киселина.

Биотинът може да бъде особено полезен при пациенти с тиреоидит на Хашимото, тъй като помага при нарушена функция на надбъбречните жлези и косопад. Д-р Изабела Уенц препоръчва 5000 мкг на ден.

Въпреки че обикновено кандида може успешно да се контролира посредством диета и хранителни добавки, някои случаи може да изискват употребата на противогъбични билки и дори на противогъбични медикаменти като нистатин и флуконазол.

Какво определя бактериалния баланс?

Когато се раждаме, червата ни са стерилни и получаваме по-голямата част от бактериите си от своите майки. (Повече за това можеш да прочетеш в книгата ни, посветена на здравословната бременност – тук.) Употребата на лекарства, инфекциите, които сме имали, храната, която ядем, както и психическият или физиологичен стрес може да стимулират пролиферацията на един тип бактерии, а да причинят намаляване на популацията на друг вид. Колко е важен този баланс и как можеш да го постигнеш посредством балансирано хранене можеш да разбереш от книгата на д-р Рафаел Келман „Микробиом диета“.

Медикаменти

Лекарствата за понижаване на киселинността в тънките черва, продавани с или без рецепта, може да доведат до свръхрастеж на лошите бактерии.

Антибиотиците може да изтребят нормалната ни „защитна“ флора и да позволят на патогенните бактерии да завземат територията. Това е така, защото антибиотиците често имат широкоспектърно действие. Това означава, че те нямат „GPS“, който да ги насочва към избиване само на патогенните бактерии. Като страничен ефект антибиотиците убиват и полезните щамове.

Придобитата в болница инфекция с клостридиум дифициле (Clostridium difficile) е пример за причинен от прием на антибиотик дисбаланс на бактериалната микрофлора. Пациентите получават повтарящи се пристъпи на болезнена тежка диария поради свръхрастежа на бактерията Clostridium difficile (C. diff) след употребата на широкоспектърен антибиотик за лечение на различно състояние. Инфекцията с C. diff може да бъде животозастрашаваща, ако не се излекува успешно.

По-често срещан и не толкова тежък пример са вагиналните гъбични инфекции след употребата на антибиотици за лечение на инфекции на дихателните пътища или бъбреците.

Други медикаменти, като например пероралните контрацептиви, предизвикват промяна в нивото на pH в червата. Това води до изобилие от определени бактериални щамове и недостиг на други.

Стрес

Учените са открили също, че в условията на стрес броят на патогенните бактерии в червата може да се увеличи. Писали сме много за това. Можеш да си припомниш основните положения тук и тук. Стресовите ситуации причиняват освобождаването на неврохимикалите адреналин и норадреналин, известни също като епинефрин и норепинефрин, и отговорни за реакцията „бий се или бягай“, които може да се излеят в червата.

Стресовите ситуации, които задвижват освобождаването на норадреналин, като гняв и страх, водят до увеличен растеж на ешерихия коли (Escherichia coli), йерсиния ентероколитика (Yersinia enterocolitica) и псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa). Освен това в условията на стрес E. coli освобождава вещество, което по същество е „растежен хормон“ за други видове грам-отрицателни бактерии, като по този начин съобщава на други потенциално патогенни бактерии, че сега е моментът за „размножаване и атака“.

Тези стресови ситуации създават благоприятна среда за често патогенните грам-отрицателни бактерии. Същевременно тази среда е по-враждебна към полезните бактерии като видовете лактобацилус и затруднява оцеляването им.

Множество проучвания и изследвания на отделни случаи показват, че изострянето на чревните заболявания обикновено се наблюдава след периоди на стрес. А сега разбираме, че с това може да се свърже размножаването на определени видове бактерии в стресови моменти.

Диета

Промените в начина на хранене, дори и да са малки, може да повлияят върху типа бактерии, които ще процъфтяват. Добавянето към диетата на 15 г дневно олигофруктоза или инулин (диетични фибри, базирани на фруктоза) е довело до открояването на бифидобактериум като доминиращия бактериален вид в изпражненията на изследваните индивиди. Преди добавянето на инулин доминиращите видове са били бактероиди (Bacteroides), блостридиум (Clostridia) и фузобактерии (Fusobacteria). Както вече споменахме, д-р Рафаел Келман разглежда подробно и този въпрос в книгата си „Микробиом диета“.

Още по темата

Статията от д-р Акс “9 симптома на кандида и 3 стъпки за лечението им” дава много ценни насоки как, прилагайки холистичния подход на лечение, можеш да се справиш със свръхрастежа на кандида и/или да осъществиш ефективна превенция.

Подробен протокол за лечение на кандида с етерични масла, включваш множество рецепти, можеш да откриеш в книгата „Лечебната сила на етеричните масла“ на Ерик Зелински. Описаните от него мерки са ефективни и при системна кандидоза.

Надяваме се този материал да ти е бил полезен. Пиши ни в коментар, ако имаш още въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed