Кето диета при жени

 

Знаеш ли, че жените реагират на кето по различен начин от мъжете? Тази седмица посветихме изцяло на темата кето за жени и защо нещата са различни при жените. И въпреки че всяка жена знае, че тази разлика не е каприз, друго си е учените да го кажат!

Под „учените“ нямам предвид някои случайни, а една от нашите невероятни авторки – д-р Сара Готфрид, която е позната на българския читател с книгата си „Хормонален баланс“.

Накратко припомням, че д-р Готфрид е харвардски възпитаник по медицина, гинеколог и хирург с над 30-годишна практика. Уауу!

Тя посвещава повече от 3 години изследвания на темата как точно се отразява кето диетата на жените. Защото, след като тя самата се проваля в опита си да следва кето, установява, че всички проучвания по темата кето са правени само с мъже.

Интересно, нали? И така,

Защо кето диетата е различна при жени?

  1. Хормоните играят основна роля.
  2. Освен това жените са два пъти по-склонни да страдат от стрес, тревожност и депресия.
  3. Жените по-често имат проблеми с щитовидната жлеза и автоимунни заболявания.
  4. Жените са по-чувствителни към намаляването на въглехидратите и ограничаването на калориите.
  5. При жените КЕТО може да предизвика спиране на менструацията и увеличаване на възпалението – това обяснява защо толкова много жени на кето губят редовната си менструация.

Експертите предполагат, че в сравнение с мъжете, при жените има по-голяма вероятност да преживеят сривове на кръвната захар. Може би проблемът се причинява от комбинация от тези особености.

Протоколът на Готфрид ще ви изведе на пътя към метаболитна гъвкавост: ниска кръвна захар на гладно след фастинг през нощта и лека кетоза от производството на малко количество кетони (знак, че изгаряте мазнини), нормална кръвна захар след хранене и нормално съотношение между талията и ханша. Вече няма да жадувате за ужасните въглехидрати. Накратко, ще се радвате на свобода от храната!

Едно нещо знаем със сигурност: хормоните диктуват успеха или липсата му при спазване на класическата кетогенна диета. Няма да видите желаните резултати, ако не включите хормоните в уравнението. В Част I от новата си книга д-р Сара Готфрид разглежда задълбочено тези хормони. Предлага и въпросници, които помагат за определянето на хормоналното равновесие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed