Ментов сладолед с авокадо

 

Много пъти съм казвала, че за сладоледа няма сезон! И да, лично за мен сладоледът е добре дошъл и през зимата. Днес споделям с теб един от любимите ми видове: ментов с авокадо. При това е зелен!  А тук можеш да видиш още рецепти за сладолед.

Сладоледът може да се надгради до страчиатела, като му се сложи натрошен натурален шоколад. Внимание! При КЕТО режим е важно шоколадът да е с подсладител. Аз добавям КЕТО шоколад  на Yummy Natural.

Ако не си фен на шоколада, просто го пропусни.

Необходими продукти

 

  • 2 броя авокадо от по-големите или 4 от по-малките
  • 100 – 150 милилитра кокосово мляко (по желание); може и да се пропусне, но ще направи сладоледа по-мек и кремообразен и ще внесе допълнителни сладки нотки.
  • 2 супени лъжици лимонов сок (за стабилизиране на цвета)
  • 1 супена лъжица течен екстракт от стевия или повече, ако обичаш по-сладък вкус, но опитвай, тъй като стевията е доста сладка (извън режим замени с мед или кленов сироп)
  • 4 капки етерично масло от мента и/или 8 стръкчета прясна мента (или и двете)
  • ½ чаена лъжичка матча на прах (по желание за усилване на цвета и подчертаване на вкуса, но може да се пропусне)
Начин на приготвяне:

Разбий авокадото с кокосовото мляко в блендер или кухненски робот с S-образен нож. Ако не разполагаш с такива уреди, намачкай авокадото с преса за картофи и после разбивай на ръка с вилица или тел за яйца. Ще отнеме повече време, но пак ще стане.

Добави останалите съставки и повтори разбиването, докато всичко се смеси хомогенно.

Вариантите за замразяване са два:

  1. Ако разполагаш с форми за ледени близалки, най-добре използвай тях. Наливаш от сместа, бодваш клечката и прибираш в камерата или фризера. След 6 – 8 часа имаш готов сладолед J
  2. Ако не разполагаш с форми за сладолед, прехвърли цялата смес в голяма кутия или форма, подходяща за фризер. Замразявай в продължение на 6 – 8 часа в зависимост от формата на съда, големината на дозата и настройките на фризера. Ако имаш възможност, разбърквай на всеки половин час. Или когато се сетиш. Не е задължително, но ще направи сладоледа по-въздушен.

ВАЖНО! Тъй като сладоледът ще стегне доста, преди сервиране го извади и изчакай поне 10-на минути, за да се отпусне.

С лъжица за сладолед (или с 2 обикновени супени лъжици) оформи топки и сервирай с листенца прясна мента. Може да добавиш и счукани какаови зърна или настъргана какаова паста, пак по желание. Ще стане като бонбоните After Eight.

Наслади се!

А за още вкусни рецепти – посети блога ни.

 

И още сладолед:

 

Домашен кето сладолед + още идеи

 

Сладолед със зелен чай матча

Бананов сладолед

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed