Как наистина да се отървеш от коремните мазнини? Завинаги!

6 стъпки, които имат ефект

 

Преди да ти кажем как да стопиш коремните мазнини, бихме искали да уточним няколко неща:

Не е задължително коремните мазнини да се мислят и възприемат по негативен начин, поне от естетическа гледна точка, особено когато не са много.

Всъщност в някои култури леката пухкавина в тази област е нещо желателно, че даже и тачено. В различни моменти от историята на човечеството на мода е била пищната закръгленост (справка в Google: „Къпещи се жени“ на Реноар или голите тела на Рубенс). Но в съвременната популярна култура – въпреки известния напредък в приемането на разнообразните форми на тялото – ние все още преобладаващо възхваляваме плочките на корема, тънката талия и тялото тип пясъчен часовник. (Не че има нещо лошо и в тези форми, разбира се.)

Въпросът е, че не е нужно всеки да има плочки на корема. А и поддържането на такова изчистено откъм мазнини тяло, без да си навредим, изисква сериозна отдаденост и промислено хранене и движение – неща, за които малцина от нас имат възможност и време в натовареното си ежедневие.

Освен това поставянето на подобна цел може да доведе до разстроено хранене и вредни практики, така че бъди разумен и не се обсебвай. Така или иначе обаче много хора, които се стремят към отслабване, искат да се отърват точно от мазнините по корема, даже и да не желаят непременно да се сдобият с плочки.

Ето защо темата е важна.

Честно предупреждение: Тук ще видиш гледна точка, различна от най-често представяната в онлайн медиите или в списанията. Ние ще ти дадем практични, реалистични отговори и препоръки от холистична гледна точка. (И тези отговори може да не са това, което очакваш.)

Защо мазнините по корема изобщо имат значение?

Що се отнася до разпределението на телесните мазнини тялото на всеки човек е оформено по различен начин. От здравословна гледна точка има значение къде съхраняваме мазнините. Натрупването на мазнини преимуществено в една или друга област също така може да е показател за здравословни проблеми.

Висцерални и подкожни мазнини

В областта на корема има два вида мазнини. Подкожната мазнина се разполага близо до повърхността и е от вида, който може да се усети при пипане. Висцералната мазнина е по-дълбоко разположена и обгражда нашите органи.

„Подплатата“ точно под повърхността на кожата, този тип мазнини, наречени подкожни или периферни, са относително безвредни.

Дълбоко в корема, често около жизненоважни органи като черния дроб, стомаха и червата, се намират така наречените висцерални или централни мазнини, които допринасят за хронично възпаление, образуване на артериална плака и кръвни съсиреци. Също така този вид мазнини се свързват с повишен риск от метаболитни нарушения, включително диабет от втори тип и сърдечносъдови заболявания.

По принцип който има повече подкожни мазнини, обичайно има и повече висцерални мазнини. Но това невинаги е така. Понякога човек може да изглежда доста слаб, с малко подкожни мазнини, но въпреки това да има по-високи нива на висцерална мазнина.

 

Но защо имаме мазнини по корема?

Е, както вероятно си чувал, мястото, където съхраняваме мазнини, е свързано с хормони, генетични особености и определени медицински състояния.

Нещата, които могат да увеличат висцералните мазнини, включват:

 • По-висок процент телесни мазнини: Въпреки че генетичните особености и хормоните определят как се разпределят мазнините, хората с повече телесни мазнини е по-вероятно да имат по-големи количества висцерални мазнини.
 • Пола: В сравнение с жените преди менопауза, мъжете са по-склонни да складират излишни мазнини в областта на корема. Това е така, защото техните висцерални запаси от мазнини, изглежда, абсорбират по-голяма част от мазнините от храната.
 • Постменопауза: Най-вече поради хормоналните промени жените обичайно преживяват промяна в разпределението на телесните мазнини след менопаузата, с намаляване на мазнините в краката и увеличаване на мазнините в коремната област.
 • Стареене: С остаряването ни мастните клетки отделят повече възпалителни фактори и също така се преразпределят от подкожните към висцералните депа.
 • Хронично високи нива на кортизол: Висцералната мазнина абсорбира и разгражда излишния кортизол.
 • Наличие на определени генни варианти: Няколко гена са свързани с разпределението на телесните мазнини. (Ако се интересуваш от такива неща, гените са: TBX15, HOXC13, RSPO3, CPEB4 и LRP5.) Всички хора са носители на тези гени, но някои техни варианти предразполагат човек да съхранява повече мазнини в средната част на тялото си в сравнение с бедрата и краката.

Не можем да направим нищо за нашата възраст, пол или гени. (Съжаляваме!). Но ние имаме контрол върху няколко други неща. И точно за тях ще говорим тук.

 

Мазнини по корема след бременност:

може да не е това, което си мислите

Веднага след раждането жените обичайно се разделят с около 5 – 6 килограма (чао бебе, плацента и други тъкани). След това бавно може да настъпи по-голяма загуба на тегло, тъй като матката се връща към обичайната си форма и нивата на течности в организма се нормализират.

Много жени обаче откриват, че тялото им, особено корема, изглеждат различно, дори и да успеят да се върнат към теглото си отпреди бременността. Това вероятно се дължи на факта, че коремната им тъкан се е разтегнала, за да побере плода. Сега коремът им изглежда по-пухкав и тъканите и мазнините не са притиснати така добре, както преди.

Продължителната диастаза – разделянето на коремните мускули – също може да направи корема да изглежда по-заоблен. (Ако диастазата ти създава проблеми, посети тазов физиотерапевт. Той може да оцени степента на диастазата, да те научи на безопасни начини да движиш тялото си, да ти помогне да се справиш с този проблем и да подобри симптомите ти, ако имаш някакви неразположения или болки в следствие на него.)

Въпреки че укрепването на основните коремни мускули може да помогне и за двата проблема, това отнема време. При толкова много други промени, които се случват в живота ти (спомняш ли си какво е да спиш?), тази новина може да бъде трудна за преглъщане. В същото време: твоето тяло е направило нещо наистина невероятно.

Така че, макар да няма нищо лошо в това да искаш да работиш върху тялото си след бременността, увери се, че подхождаш към тази работа с любов, състрадание и търпение. И с разумни и подходящи мерки!

 

Как да премахнеш коремните мазнини в 6 стъпки

Има един трик за невероятни резултати и той е следният:

способността да практикуваш основни (понякога скучни) здравословни поведения отново и отново.

Изчакай!

Върни се!

Изслушай ни!

Това, което ще споделим, вероятно ще задейства вътрешния ти глас, който казва: „Това вече го знам!“. Може да завъртиш очи и да си помислиш, че тук няма нищо ново. Нищо „модерно“ или „невероятно“.

Но ако използваш тези стъпки, ще видиш резултати. Резултати, които всъщност може да поддържаш. Някой би казал: а защо тогава на много хора не им се получава, след като е толкова просто?

Има 4 причини:

 1. Само четат и се информират, но така и не започват да правят това, което знаят, че трябва да правят, за постигане на целта.
 2. Започват да го правят, но не го правят достатъчно продължително и последователно.
 3. Отказват се прекалено бързо и прекалено рано, защото погрешно смятат, че предприетите мерки не действат.
 4. Имат нереалистични очаквания за това, което искат да постигнат, за процеса, както и за времето, което е необходимо.

 

Разбира се, резултатите при всеки идват с различно темпо. И може да отнеме повече време, отколкото ти се иска или очакваш. Но само чрез посочените стъпки е възможно наистина да се отървеш от дразнещите коремни мазнини по здравословен и щадящ за тялото начин. И най-вече по начин, чрез който може с лекота и без психическо затормозяване или глад да продължиш да поддържаш постигнатото.

Това звучи доста вълнуващо! Защото, кажи честно, нима не си изморен от вечното возене на влакчето на диетите, последвано от преяждане, вина и неконтролируемо напълняване?

Така или иначе нищо, което си пробвал досега, не работи. Какво може за загубиш, ако продължиш да четеш и евентуално приложиш съветите в тази статия?

 

Бъди наясно защо искаш да промениш корема си.

Това ще ти помогне да останеш мотивиран.

Може би си мислиш: „Това е лесно. Тук съм, защото искам да се отърва от мазнините по корема! Стъпка 1 вече е завършена!“.

Не бързай!
 • Твоят лекар ти е казал да отслабнеш по здравословни причини?
 • Като цяло си в добро здраве, но усещаш, че панталоните ти стават все по-тесни и това те кара да не се чувстваш добре?
 • Искаш да изглеждаш изчистен, с плочки на корема?
 • Притесняваш се, че имаш фамилна обремененост от различни болести, а си прочел, че коремните мазнини са значителен рисков фактор за хронични заболявания и възпаление в организма?

Каквато и да е причината да искаш да намалиш коремните си мазнини, тя е валидна. Стига да те мотивира да действаш разумно и с мисъл за здравето си, даже и когато искаш да изглеждаш „нацепен“.

С оглед на здравето обаче

трябва да се има предвид, че след определена точка по-слабата средна част на тялото всъщност не е по-здравословна.

Да, факт е, че по-голямата коремна обиколка (94 сантиметра за мъжете и 80 сантиметра за жените) корелира с увеличена вероятност от:

 • диабет от втори тип;
 • сърдечносъдови заболявания;
 • деменция;
 • смърт по всякаква причина.

И все пак много хора попадат под тези мерки на талията и също се чувстват доста здрави и в добра форма като цяло, но не са доволни от корема си. (Между другото много хора с мерки над тези също са в добро здраве и изненадващо, са доволни от формата си.)

Въпреки че няма нищо лошо в това да искаш да промениш тялото си

по естетически причини, струва си да обмислиш следното:

Понякога, когато преминаваме през трудни неща – развод, грижа за болен родител, загуба на работа – ние търсим други начини да се почувстваме по-добре и по-пълноценни. Например обсебваме се от тренировки, здравословно хранене и желание да изглеждаме като фитнес модели. Но сдобиването с плосък корем (или корем с плочки) няма да реши тези проблеми.

Всъщност в някои случаи прекалената слабост създава нови проблеми и стрес. Затова е добре най-напред да поработиш над това да се приемаш, включително и с малко по-пухкавите си зони, вместо да се бориш със себе си и да се опитваш да се поправиш.

Някои хора успяват да постигнат приемане, като се научат да гледат на тялото си през очите на любим човек. Например през очите на малко дете, което обича да полага глава на корема на мама, защото той е толкова мек и удобен. Или се научават да ценят тялото си за това, което то може да прави.

Така че най-напред е важно да си дадем сметка защо точно искаме да се променим и да се разделим с тези коремни мазнини. Какво стои в основата на това желание – омраза към тялото, срам, саморазрушително отношение, опит за избягване и компенсация във връзка с други проблеми, желание да контролираме живота си и т.н. Или стремеж да бъдем по-здрави и да функционираме по-добре в ежедневието си, да бъдем добър пример за децата си.

Тогава ще можеш наистина да подходиш разумно и да разбереш дали тази промяна си струва усилието и кой всъщност е истинският ти проблем – коремните мазнини или нещо друго, което даже няма общо с тях.

Приеми (макар и неохотно), че няма трик за забележимо

намаляване точно на коремните мазнини.

Всички искаме лесно решение на упоритите проблеми. Особено когато животът (пране, болни роднини, непокорни тийнейджъри, наранявания, повреди у дома и т.н.) изглежда достатъчно предизвикателен.

Плюс това отвсякъде ни залива изобилие от статии със заглавия като „Диета за лесно и бързо стопяване на коремните мазнини“ или „4 упражнения за плосък корем за 4 седмици“. Статии, които ни карат да мислим, че намаляването на мазнините на определени места по тялото, в случая на корема, е не само възможно, но и леснопостижимо в рамките на кратък период от време.

Но точно както не можеш да се отървеш от мазнините само на левия трицепс, така и не можеш да се разделиш само с мазнините на корема си.

Намаляването на коремните мазнини върви заедно с цялостното отслабване, което обикновено е резултат от промени в режима на хранене, физическата активност и начина на живот.

 

Защо ти казваме това?

Защото колкото по-рано се откажеш от това, което не работи, толкова по-скоро можеш да преминеш към това, което наистина има ефект и носи резултати.

Забележка: Изключваме хирургическите и фармацевтичните лечения от нашите стратегии за отслабване в коремната област. Към днешна дата това са единствените методи за целенасочено намаляване конкретно на мазнините по корема. Липосукцията и контурирането на тялото могат чрез хирургични интервенции да премахнат мазнините по корема, а хормонозаместителната терапия може да промени начина, по който мазнините се разпределят в тялото. Тези процедури обаче са крайна мярка, която не е препоръчителна.

Можем ли бързо да свалим коремни мазнини?

Колко бързо може да се отървеш от мазнините по корема, зависи от това колко бързо може да се разделиш с мазнините по цялото си тяло.

В едно изследване се твърди, че за намаляване на обиколката на талията с 2 – 3 сантиметра е нужно човек да отслабне с около 4 – 5 килограма общо. Наблюдаваните лица са отслабвали с между 350 грама и 1 килограм на седмица. Изводът е, че с разумни и последователни усилия в рамките на месец е възможно обиколката на талията да намалее с 2 – 3 сантиметра.

Да си наясно с реалността, ти дава възможност да подходиш с правилната нагласа и да нямаш нереалистични очаквания. Отслабването при всеки се случва с различно темпо и по различен начин на различни места на тялото. Някои хора отслабват бързо в краката, но трудно в корема, а други – обратното. Това зависи от доста неща, като история на спазване на диети, генетични особености, хормонален статус, начин на живот, хранителни непоносимости, състояние на стомашно-чревния тракт и други.

Промяната не става от днес за утре.

Когато успееш да осъзнаеш, че промяната не става за ден и няма бързо магическо решение, ще имаш мотивацията да прилагаш последователно необходимите мерки за справяне с излишните телесни мазнини. И ако резултатите не дойдат така бързо, както ти се иска, ще знаеш, че това не е причина да се отказваш и да се връщаш към нездравословните навици на хранене и начин на живот. Просто са нужни още малко търпение и последователност.

Все пак, в случай че години наред си изтезавал тялото си с безразборно и неразумно хранене, крайно ограничаващи диети, безсъние, прием на алкохол и обездвижване или изтощителни тренировки без нужното възстановяване, не може да очакваш, че проблемът ще се реши в рамките на седмица-две.

Разбира се, това вече си го чувал много пъти. Но защо, за разнообразие, не вземеш най-сетне да го приемеш сериозно и да пробваш нещо различно като нагласа и подход?

 

Организирай храненето си около

минимално преработените храни.

Въпреки че няма храни, които магически да вталяват корема ти (ако някой ти казва нещо различно, то той те лъже!), силно преработените и да, много изкушаващи храни могат да провалят усилията ти да отслабнеш.

Защо? Защото с тях просто е лесно да преядеш. И като казваме „преядеш“, нямаме предвид непременно да изядеш толкова големи количества храна, че да ти стане тежко и да те заболи стомахът. С преработените храни просто е лесно, понякога даже с малки количества от тях, да погълнеш прекалено много калории/мазнини/въглехидрати спрямо твоите лични нужди. Отделно, преработените храни съдържат много вредни съставки и засилват възпалението в организма, което подклажда складирането на мазнини.

Естествените цели храни, като месо, яйца, риба, млечни продукти, зеленчуци, плодове, бобови растения и зърнени храни (според личните ти виждания за хранене, особености на организма и лична поносимост) не просто осигуряват по-стабилна енергия за тялото ти, но и му дават всичко необходимо, за да се поправя и самоизгражда, така че да е здраво и да функционира добре.

За повечето хора подходящо е хранене по следния модел:

 • 1 – 2 длани богати на протеини храни на хранене
 • 1 – 2 юмрука зеленчуци в различни цветове на хранене
 • полезни източници на мазнини, като зехтин, маслини, авокадо – в количество колкото палеца
 • цели зърна, плодове, бобови растения, ядки и семена в разумни количества според личната поносимост, здравословно състояние, цели и виждания

Трансмазнините и мазнините по корема

Трансмазнините, съставка, която често се среща в преработените храни, всъщност могат да причинят натрупването на мазнини по корема.

В едно проучване плъховете са хранени или с висок прием на наситени мазнини, или на трансмазнини. След осем седмици плъховете на диета с високо съдържание на трансмазнини имали значително повече висцерални мазнини в сравнение с плъховете на диета с високо съдържание на наситени мазнини.

(Единствената причина, поради която нямаме подобно изследване при хора, е, че отрицателните ефекти на трансмазнините върху здравето са толкова безспорни, че подобно изследване би било неетично.)

Друго изследване, обхващащо период от 6 години, заключава, че консумацията на транснаситени мазнини (в сравнение с мононенаситени мазнини) може да доведе до 33% по-висока вероятност за натрупване на коремни мазнини. Освен това транснаситените мазнини също се свързват с възпаление, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност.

Трансмазнините често се представят като „частично хидрогенирано масло“ на етикетите на съставките на храните и се намират в много готови печива, крекери, бисквитки и други. Затова е важно да четем етикетите на храните, които купуваме, да ядем основно домашно приготвени ястия и да намалим или, още по-добре, изцяло да изключим консумацията на тези хранителни съставки.

 

Яж бавно, докато се заситиш.

Някои от нас постоянно ядат на крак и в движение – къде по силата на вреден навик, къде по инерция или поради неосъзнатост, къде от действителна липса на време за хранене в натовареното ежедневие. Други са прекарали години в ограничаващи диети, в страх от храната, във вина от това, че са гладни и обичат да ядат, в редуване на периоди на крайни лишения и ограничения и преяждане. И двата вида хора всъщност са с нарушена връзка с тялото си и са загубили способността си да се вслушват в неговите сигнали, да им се доверяват и адекватно да удовлетворяват нуждите му.

Често режимите на хранене и диетите се базират на идеята, че не може да се постигне отслабване без строг метод за проследяване на храната – придържане към ограничени количества храна, броене на калории, стриктно спазване на определени съотношения на макросите и други.

Разбира се, в някои случаи и за някои хора, но не и за твърде продължителен период от време, това е нужно и подходящо и води до желаните резултати.

Истината обаче е, че ако успеем да скъсаме с всичко, което са ни казвали, и просто започнем да се храним осъзнато и бавно, седнали, без разсейвания, с времето ще възстановим връзката си с тялото. Ще започнем да разбираме и да откликваме на вътрешните си усещания за глад и ситост. И, при условие че също така се храним редовно и пълноценно с качествена храна, апетитът ни ще се регулира.

Като станат присъстващи по време на хранене (а и по-често по принцип), отпуснат се, хранят се бавно и се настроят към своите мисли, емоции и телесни усещания, повечето хора могат да постигнат феноменален напредък.

 

Намери движение, което харесваш.

Не може да изгориш мазнините по корема само с изолирани упражнения за корем или с вибриращ колан, нито като се увиваш с прозрачно фолио, докато тренираш! Може би си чел например, че високоинтензивните интервални тренировки стимулират загубата на висцерални мазнини, но имай предвид следното:

 • Упражненията имат ефект само ако се правят последователно и дългосрочно.
 • Изолираните и спорадични упражнения не подпомагат отслабването. Да правиш по 200 коремни преси всеки ден, няма особен смисъл. Да не говорим, че това може и да доведе до травма или дискомфорт в кръста. Да тренираш от дъжд на вятър също няма да промени кой знае колко нещата. Необходими са тренировка след тренировка след тренировка – седмица след седмица, месец след месец, за да постигнеш и поддържаш резултати.
 • Не забравяй поговорката: „Плочките на корема се правят в кухнята!“. Това значи, че храненето е далеч по-важно за постигането на желаните резултати от движението.
 • Всяко движение е полезно и може да допринесе за намаляване на мазнините. Когато правиш нещо, което ти харесва, е по-вероятно да го правиш редовно и дългосрочно. Затова не е нужно непременно да залагаш на високоинтензивните интервални тренировки, ако те не ти допадат. Може да пробваш пилатес, йога, плуване, танци, бягане.
 • Най-добре е да се комбинират тренировки с тежести с леки до умерено интензивни кратки кардиотренировки, а също да се правят двигателни практики за релаксация и разтягане.

Възможно ли е мазнините по корема

да се намалят с прием на добавки?

Периодично чуваме за нова добавка, която обещава забележителни резултати. Но работи ли наистина някоя от тези добавки?

Нека разгледаме информацията от изследвания на ефективността на пет добавки, често рекламирани като ефективно средство за отслабване.

Съединение;Ще помогне ли?;Констатации

Фосфатидилсерин (PS);Не е вероятно.;Фосфатидилсерин се предлага за намаляване на стреса, а оттам и на висцералните мазнини. Въпреки това малко данни подкрепят твърдението, че той има убедителен ефект както върху реакцията на стрес, така и върху коремните мазнини.

Конюгирана линолова киселина (CLA);Малко вероятно.;Няма надеждни доказателства, че CLA помага за общо отслабване или за загуба на мазнини в конкретна област на тялото.

Екстракт от зелен чай;Може би, но минимално.;Някои доказателства сочат, че екстрактът от зелен чай подобрява отслабването. Въпреки това няма достатъчно данни в подкрепа на твърдението, че той допринася именно за отслабване в коремната област.

Кофеин;Малко вероятно.;Има умерени доказателства, че кофеинът потиска апетита, което води до отслабване и временно повишава скоростта на метаболизма. Но загубата на тегло не е специфична за коремните мазнини.

Капсаицин; Малко вероятно.;Има някои доказателства, че капсаицинът може временно да забърза метаболизма. Това обаче не означава намаляване на мазнините в коремната област.

След прочитането на този списък може да се почувстваш разочарован. Чрез хитри маркетингови трикове и драматични анекдотични истории за успех, ние непрекъснато биваме подведени да вярваме в чудодейното хапче. А кой от нас не иска да постигне лесно резултати, без да се ограничава, напъва и изтезава?

За съжаление, просто не става така.

 

Добрата новина:

Сега, след като знаеш това, може да спреш да пилееш парите си и да се фокусираш върху практикуването на ежедневните навици за хранене, движение и начин на живот, които са надеждни и ефективни и не само ще ти помогнат да постигнеш целта си, но и цялостно да подобриш здравето и живота си.

Подходи към въпроса със състрадание

към себе си, вместо с критика.

Състраданието към себе си е отношение на щедрост, честност и доброта към себе си. Помага ти да виждаш нещата ясно и точно и да предприемеш необходимите стъпки за промяна, но не от омраза към себе си, със строгост и самобичуване, а с търпение, последователност и добра грижа.

Някой ще каже: ама какво общо има доброто отношение към себе си с отслабването в корема? Е, има, и то много общо.

Изследванията показват, че състраданието към себе си е свързано с по-здравословно хранене и по-последователни навици за начин на живот и движение, както и с по-ниски нива на тревожност и депресия, по-малко усещане за стрес и по-добро общо благополучие.

Обратно, самокритиката се свързва с нездравословно хранително поведение и с по-високи нива на тревожност и депресия.

Случва ли ти се често да се утешаваш с храна, защото за пореден път си се провалил с диетата и се смяташ за неудачник и човек без воля? Помисли само: Ако зарежеш екстремните и краткотрайни диети, няма да има в какво да се проваляш. Ако не се проваляш, няма да има за какво да се утешаваш с храна. Ако спреш да се утешаваш с храна, ще се чувстваш по-добре, ще ти е по-леко да се придържаш към здравословно хранене и постепенно неизменно ще отслабнеш без твърде много стрес и лишения.

И така, как изглежда състраданието

към себе си на практика?

 Има три основни елемента:

Осъзнатост: Това е да си наясно с това, което правиш, мислиш, чувстваш и преживяваш, като приемаш всичко, с което си наясно, и не се осъждаш за нищо.

Пример: „Чувствам се зле по отношение на корема си. И забелязвам, че също се чувствам разочарован и нетърпелив да се променя…”

 

Обикновена човечност: Признаването, че не си сам – че мнозина преминават през това, с което се сблъскваш в даден момент.

Пример: „Това не е нужно да бъде нещо драматично. Все пак толкова много хора имат проблем с различни аспекти на външния си вид…“.

 

Доброта към себе си: Да бъдеш щедър и разбран към себе си.

Пример: „Поемам дълбоко въздух. Това тяло ми е помогнало да премина през толкова много неща. Може би мога да направя нещо малко, за да се погрижа за него точно сега.“

Добре дошъл в пътуването! Току-що ти научи шест стъпки за намаляване на коремните мазнини. Но те са само началото. Здравото и красиво тяло е резултат от много навици, свързани с всички измерения на живота ти. Това включва твоите взаимоотношения, психическо благополучие, емоционално здраве, обкръжение и духовен живот. Необходим е цялостен индивидуален подход към всички области на живота, за да се постигне трайна загуба на излишните телесни мазнини, съчетана с подобряване на общото здравословно състояние и функционалност на физическо и психическо ниво.

Не искаш да имаш изваян корем, но в себе си да се чувстваш ужасно, нали? Да не се обичаш и приемаш…Постоянно да живееш с идеята, че не си достатъчно добър и че не заслужаваш най-доброто, че трябва да се поправиш и промениш...

Раздялата с коремните мазнини има толкова общо с храната, движението и съня, колкото и с нагласите, отношението ни към себе си, нашите ценности и идентичност, семейната и работната ни среда.

И не на последно място:

внимавай да имаш реалистични очаквания. Всяко тяло е различно по форма и особености и може да не е възможно да постигнеш тяло като на някоя звезда или инфлуенсър в инстаграм. Също така има някои неща в нашето тяло, които може да не сме в състояние да променим (поради остаряването, хормоналните промени и други житейски обстоятелства), поне в даден момент.

Каквото и да става, действай от позицията на любов към себе си, здрав разум и добра грижа към тялото и душата си. И резултатите рано или късно ще дойдат. Даже може да надминат очакванията ти!

4 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed