Коя е д-р Сара Балантайн?

Д-р Сара Балантайн е поредният ни любим автор, с който много се гордеем и който няма нужда от представяне. И все пак коя е д-р Сара Балантайн? Нека ти разкажем малко повече за нея.

d-r-sara-balantayn

Д-р Сара Балантайн винаги е имала разнообразни интереси и таланти, което личи и в многообразието на нейния блог, The Paleo Mom. В него можеш да намериш обяснения на науката, върху която почиват палео диетата и начина на живот, както и множество промени, подходящи за страдащите от автоимунни заболявания, статии, свързани с практическото изпълнение на палео подхода, подробни инструкции за семействата и детското здраве и рецепти, покриващи целия спектър от детски храни през бързи закуски и печива без съдържание на ядки до ястия в съответствие с автоимунния протокол за хората, които страдат от автоимунни заболявания (като самата Сара).

Д-р Сара Балантайн започва академичната си кариера в областта на физиката. Тя завършва с пълно отличие бакалавърска степен в Университета във Виктория, Канада, през 1999 г. Дипломната ѝ работа е посветена на радиационната терапия за рак на простатата. Това я стимулира да търси приложения в медицинските изследвания по време на висшето си образование. Д-р Балантайн получава докторската си степен по медицинска биофизика в университета на Западен Онтарио през 2003 г., на 26-годишна възраст. Дисертацията ѝ е озаглавена „Прогресивни чернодробни увреждания при синдрома на системната възпалителна реакция: хем-оксигеназата като терапевтична цел“. Проучванията ѝ по време на докторантурата покриват възпалението, вродения имунитет, ендогенните противовъзпалителни и антиоксидантни ензими, техниките за генна терапия, микроциркулационната и съдова биология, чернодробното здраве и интензивната медицинска помощ.

Професионална реализация

Д-р Сара Балантайн прекарва следващите четири години в медицински проучвания. Тя става следдипломен сътрудник в отделението по кардиология на болницата Свети Майкъл в Торонто, Канада. А по-късно продължава в същата специалност в катедрата по клетъчна биология на университета в Аризона, САЩ. В Торонто Сара продължава изследванията си върху вродения имунитет, възпалението, съдовата биология, интензивната медицинска помощ и генната терапия. Този път фокусът ѝ е върху острия респираторен дистрес синдром и ролята на ангиогенните фактори на растежа за контролирането на възпалението и вродената имунна система. В Аризона тя превключва скоростите и изучава биологията на епителните клетки с насоченост към транспорта на протеините, необходими за изграждането на плътните междуклетъчни контакти, поддържането на поляритета на епителните клетки и характеризирането на нов туморен супресор, наречен ендотубин (който потиска трансформацията на епитела в мезенхим чрез поддръжка на целостта на плътните контакти).

През академичната си кариера д-р Балантайн печели редица награди: за научни постижения от Американското общество по физиология (3 години по ред) и от Канадските институти по здравни изследвания / BioContact Квебек (първо място); множество стипендии за научна работа, включително от Националния съвет по научни и инженерни изследвания на Канада, Канадската фондация за сърдечносъдови заболявания, Pfizer Канада и стратегическата обучителна инициатива за изследвания в областта на сърдечносъдовите заболявания на Канадските институти по здравни изследвания; грант за изследвания от специализираната гастроинтестинална програма за научни постижения на Центъра по ракови заболявания към университета в Аризона. Въпреки относително кратката си академична кариера, д-р Балантайн подава една заявка за патент (едновременно в САЩ и Канада), има 14 публикации в научни издания (включително 7, в които е първи автор), някои от които продължават да бъдат често цитирани и днес, и представя 25 абстракта на международни конференции.

Личен път

Д-р Балантайн се наслаждава на своята успешна и процъфтяваща научна кариера. Но след раждането на първата си дъщеря, избира да си остане у дома.  Решението ѝ е да се откаже от медицинските проучвания и да се посвети на семейството си. То е продиктувано както от огромното положително влияние на майка ѝ в нейното отглеждане и възпитание, така и от осъзнаването, че здравето ѝ няма да понесе каквито и да било опити да постигне баланс между напрегнатата академична кариера и желанието ѝ да бъде отдаден родител. По времето, когато се ражда втората ѝ дъщеря, Сара има болестно затлъстяване и страда от над 12 автоимунни и свързани с имунната система заболявания.

Д-р Сара Балантайн открива палео начина на живот след раждането на втората си дъщеря. Това има огромен ефект върху здравето ѝ, като допринася и за отслабването ѝ с 54 килограма! С времето тя успява да смекчи и обърне хода на дълъг списък с физически оплаквания, включително тиреоидит на Хашимото, фибромиалгия, синдром на раздразненото дебело черво, киселинен рефлукс, мигрена, тревожност, астма, алергии, псориазис, лихен планус. Всъщност Сара успява да спре приема на шест медикамента, отпускани по лекарско предписание, някои от които е приемала в продължение на 12 години, в рамките на само две седмици от промяната на храненето си! Драстичното подобрение на състоянието ѝ затвърждава решението ѝ никога да не се връща към предишните си хранителни навици. Тя бързо се превръща в пламенен и ентусиазиран защитник на палео начина на живот. А това води и до създаването на блога ѝ.

Светоглед

Сред най-важните за д-р Балантайн неща са научното познание и превеждането на концепциите му на ясен и достъпен език. Тя се интересува как храните взаимодействат с чревните ни бариери, имунната система и хормоните, за да повлияят на здравето ни. Вроденото любопитство на Сара се простира отвъд разбирането на хранителния режим. Тя се интересува задълбочено също от фактори от начина на живот като съня, стреса и физическата активност. Д-р Сара Балантайн вярва, че истинската обосновка на този начин на хранене произтича не от еволюционната биология. (Въпреки че това е чудесна отправна точка за формирането на хипотези.) Вместо това тя се осланя на хилядите научни статии, разглеждащи различни малки парчета от общата картина на това как диетата и начинът на живот допринасят за здравето и продължителността на живота ни.

Сара е повече от просто учен, тя е също отдадена майка и съпруга. За нея е важно да подобри и здравето на семейството си, освен да се справи със собствените си заболявания. Д-р Балантайн успява да спечели първоначално скептичния си съпруг и двете си енергични дъщери за палео храненето и начина на живот. Пътуването е дълго (пълно с предизвикателства, победи и бебешки стъпки), но пък промяната в здравето на семейството ѝ е толкова видима. Сара пише в блога си за трудностите при отглеждането на деца в духа на палео храненето и за живота в семейство, в което отделните членове имат различни хранителни изисквания. Именно тази част от пътуването ѝ и идентичността ѝ преди всичко на майка вдъхновяват името на блога ѝ, The Paleo Mom (Палео майката).

Творчество

Сара винаги е обичала храната и готвенето. Харесва ѝ да проявява творчество в кухнята и да открива нови начини да преобрази старите любими ястия. Тя готви основно за семейството си, поради което в блога ѝ има огромно разнообразие от рецепти. Сара вярва, че здравословната храна трябва и може да има невероятен вкус. А също и че в живота има място за празници и лакомства от време на време. Д-р Балантайн обича също да рисува и илюстрациите в книгите и блога ѝ са нейно дело. Тя участва в импровизационни комедии в местни театри – творческо предизвикателство, което се отразява на начина ѝ на говорене пред публика.

Личният опит на Сара с автоимунните заболявания е причината в блога ѝ да има толкова много статии по темата, , както и за това първите ѝ две книги да са фокусирани върху начините за модифициране на палео диетата за обръщане хода на автоимунните заболявания. Същевременно обаче блогът ѝ е посветен на семейството, храната и науката в широки граници. Подходът ѝ към палео диетата е основан на реализъм и дългосрочно спазване на режима. Тя взема предвид индивидуалните особености на всеки организъм и отчита факта, че за различните хора най-добри са различни хранителни избори.

Д-р Сара Балантайн е автор на книгите „Автоимунен палео протокол“, “Палео принципи“, „Готварска книга на автоимунния палео протокол“ и „Лечебната кухня“ и на електронните издания „Лягай си“, „Кухнята на палео майката“, „Фантастични фибри“ и „Палео парти за рожден ден“.

1 коментар. Leave new

  • Снежана
    юли 6, 2022 7:46 am

    Хубаво е да се преведат на български и да се издадат и останалите книги на Сара Балантайн.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed