fbpx

Крем супа от пащърнак и праз

 

krem-supa-pashtarnak

Опитай тази крем супа от пащърнак и праз. Тя е вдъхновена от френска „Вишисоаз“, студена супа от картофи с праз и нещо по-есенно. Белите картофи са заменени с мек пащърнак и са добавени градински чай и прясно настъргано индийско орехче. Да ти е сладко!

Ястието е подходящо за следните режими на хранене:

веган, безглутенов, с ниско съдържание на натрий, с намален прием на захар, палео и при мигрена

Необходими продукти:

  • 4 стръка праз, само белите части
  • 1 глава бял лук (пропусни при диета за мигрена)
  • 3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица зехтин екстра върджин, органичен
  • ¼ чаша вино (бяло) „Мадейра“ или „Марсала“ (пропусни при диета за мигрена)
  • 4 пащърнака
  • 2 чаши зеленчуков бульон (с ниско съдържание на натрий)
  • 1 чаена лъжичка морска сол (пропусни при диета с ниско съдържание на натрий и при мигрена)
  • ½ чаена лъжичка индийско орехче (сушено или прясно настъргано)
  • ½ чаена лъжичка градински чай (сушен)
  • ¼ чаена лъжичка бял пипер

Начин на приготвяне:

  1. Почисти праза, като го нарежеш по дължина до началото на корена. Дръж праза за корена, обърнат надолу под течаща вода, като разтвориш всеки слой праз и отмиеш всичката мръсотия. Разклати, за да се отцеди.
  2. Нарежи праза на едро. Обели и нарежи на едро лука и чесъна. (Пропусни лука за диета при мигрена!)
  3. Загрей зехтина в голяма тенджера за супа с дебело дъно на средно силен огън. Добави праза, лука и чесъна, като разбъркаш. Готви около 8 минути, докато омекнат и намалят обема си почти наполовина. Добави солта (ако използваш), за да подправиш, докато сотираш.
  4. Когато тъкмо започнат да покафеняват, добави бялото вино и готви още 2 – 3 минути. (Пропусни виното при диета за мигрена.)
  5. Почисти пащърнака и отрежи двата края. Нарежи на едри парчета. Добави в тенджерата заедно с градинския чай, индийското орехче и белия пипер. Готви още около 3 минути, като разбъркваш.
  6. Добави бульона плюс 2 чаши (500 милилитра) филтрирана вода. Разбъркай. Сложи капак и остави да заври, след което намали огъня до слаб, така че леко да къкри, и готви в продължение на 30 – 45 минути, докато пащърнакът омекне.
  7. Разбий на партиди в блендер или пасирай с пасатор до пълна гладкост.
ПОРЦИИ: 6
Хранителна стойност на порция:
  • 190 калории
  • 3 грама мазнини
  • 0 грама холестерол
  • 490 милиграма натрий (115 милиграма натрий, ако се приготви без сол)
  • 671 милиграма калий
  • 38 грама въглехидрати
  • 7 грама фибри
  • 12 грама захари
  • 4 грама протеини

Сервирай с малко прясно смлян черен пипер, пресни листа градински чай и капка ароматно масло за гарнитура.

Ако искаш да приготвиш супата с парченца зеленчуци, нарежи зеленчуците (може и на кубчета) по-внимателно преди готвене. След като пащърнакът омекне, отсипи чаша или две зеленчуци и бульон, разбий останалото в блендер или с пасатор до гладкост, след което върни отсипаното обратно в тенджерата със супата. Така ще се насладиш на супа с парченца зеленчуци и кремообразна основа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню