Спечелете точки в Клуба за лоялност. Моля, не забравяйте да
влезете в акаунта си преди да завършите поръчката си. Може да направите това и в следващата стъпка. Ако все още
нямате регистриран акаунт в онлайн магазина – след въвеждането на адрес за доставка – маркирайте отметката:
“Желаете ли да Ви бъде създаден акаунт?”.
Опитай тази крем супа от пащърнак и праз. Тя е вдъхновена от френска „Вишисоаз“, студена супа от картофи с праз и нещо по-есенно. Белите картофи са заменени с мек пащърнак и са добавени градински чай и прясно настъргано индийско орехче. Да ти е сладко!
Ястието е подходящо за следните режими на хранене:
веган, безглутенов, с ниско съдържание на натрий, с намален прием на захар, палео и при мигрена
¼ чаша вино (бяло) „Мадейра“ или „Марсала“ (пропусни при диета за мигрена)
4 пащърнака
2 чаши зеленчуков бульон (с ниско съдържание на натрий)
1 чаена лъжичка морска сол (пропусни при диета с ниско съдържание на натрий и при мигрена)
½ чаена лъжичка индийско орехче (сушено или прясно настъргано)
½ чаена лъжичка градински чай (сушен)
¼ чаена лъжичка бял пипер
Начин на приготвяне:
Почисти праза, като го нарежеш по дължина до началото на корена. Дръж праза за корена, обърнат надолу под течаща вода, като разтвориш всеки слой праз и отмиеш всичката мръсотия. Разклати, за да се отцеди.
Нарежи праза на едро. Обели и нарежи на едро лука и чесъна. (Пропусни лука за диета при мигрена!)
Загрей зехтина в голяма тенджера за супа с дебело дъно на средно силен огън. Добави праза, лука и чесъна, като разбъркаш. Готви около 8 минути, докато омекнат и намалят обема си почти наполовина. Добави солта (ако използваш), за да подправиш, докато сотираш.
Когато тъкмо започнат да покафеняват, добави бялото вино и готви още 2 – 3 минути. (Пропусни виното при диета за мигрена.)
Почисти пащърнака и отрежи двата края. Нарежи на едри парчета. Добави в тенджерата заедно с градинския чай, индийското орехче и белия пипер. Готви още около 3 минути, като разбъркваш.
Добави бульона плюс 2 чаши (500 милилитра) филтрирана вода. Разбъркай. Сложи капак и остави да заври, след което намали огъня до слаб, така че леко да къкри, и готви в продължение на 30 – 45 минути, докато пащърнакът омекне.
Разбий на партиди в блендер или пасирай с пасатор до пълна гладкост.
ПОРЦИИ: 6
Хранителна стойност на порция:
190 калории
3 грама мазнини
0 грама холестерол
490 милиграма натрий (115 милиграма натрий, ако се приготви без сол)
671 милиграма калий
38 грама въглехидрати
7 грама фибри
12 грама захари
4 грама протеини
Сервирай с малко прясно смлян черен пипер, пресни листа градински чай и капка ароматно масло за гарнитура.
Ако искаш да приготвиш супата с парченца зеленчуци, нарежи зеленчуците (може и на кубчета) по-внимателно преди готвене. След като пащърнакът омекне, отсипи чаша или две зеленчуци и бульон, разбий останалото в блендер или с пасатор до гладкост, след което върни отсипаното обратно в тенджерата със супата. Така ще се насладиш на супа с парченца зеленчуци и кремообразна основа.