КЮФТЕТА ОТ СЬОМГА И ЧИА С ЛЕК ЛИМОНОВ СОС

 

Всички знаем, че трябва да ядем повече риба заради полезните омега-3 мазнини. Освен всичко останало сьомгата спада и към групата храни-афродизиаци. Затова днес ти предлагаме едни кюфтета от сьомга с чиа и лек лимонов сос.
Знам какво си мислиш за сьомгата. Отглеждана в развъдници и при нехигиенични условия, плюс проблема със съдържанието на живак в хищните риби, са доста далеч от идеята за афродизиаци. Да не говорим, че дори са обезкуражаващи. Здравните ползи от рибата за съжаление лесно се компрометират от влиянията на живак, антибиотици или вредни химикали и замърсители. Но все пак е добре да не изключваме рибата съвсем от менюто си. За тези кюфтета използвам консервирана сьомга от Аляска. Потърси такава, която е гарантирано чист улов. Вкусът е лек и свеж заради лимона.

А ако ти остане кюфтенце, можеш да си направиш чудесен сандвич в хлебче с добавени зеленчуци на следващия ден. Дозата е за  четири кюфтета. Ако искаш да използваш и за бургери – направи двойна.

Необходими съставки за кюфтета от сьомга и чиа:
  • 1 консерва от 450 милилитра дива сьомга от Аляска
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица сухи семена от чиа
  • 1 скилидка чесън (пасиран)
  • 1 лимон (кората и сока)
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • 2 супени лъжици смлени на брашно овесени ядки
  • 4-5 (или повече) стръка копър, нарязан на ситно

 

Необходими съставки за соса:
  • ¼ чаша заквасена сметана, сусамов тахан (ако не консумираш млечни) или кисело мляко от кашу
  • сокът и кората на ½ лимон
  • шипка кайенски пипер
  • 1 – 2 скилидки чесън, пасиран (по желание)
Начин на приготвяне на кюфтетата от сьомга и чиа:

Отцеди сьомгата от течността и почисти от кости и кожа. Постави сьомгата и другите съставки за кюфтетата в купа. Смеси с ръце. Оформи четири кюфтета и ги остави за около десет минути, за да може сухата чиа да абсорбира допълнителната течност от кюфтетата. Печи на скара или грил, за да се опекат добре и да станат хрупкави отвън, около три-четири минути от всяка страна.

Можеш да ги изпечеш и във фурната, върху хартия за печене. Печи 10-15 минути, зависи от големината на самите кюфтенца. А можеш да приготвиш и по-малки кюфтенца, които да сервираш като парти хапки в красиви прибори или просто набодени на клечка. Добави и от соса.

Начин на приготвяне на соса:

Смеси всички съставки за соса в малка купа с лъжица. По желание разреди с малко вода. По-лекият  сос добавя свежест към кюфтета та. Поднеси го отделно от кюфтетата.

Сервирай кюфтетата с голяма зелена салата, с броколи сварени на пара или сложени в хлебче като бургер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed