От доста време се каним да споделим нещо повече от книгата ни „Чудото кокосово масло“ и заради вечният въпрос, който получаваме: „Цяла книга за кокосовото масло? При това толкова голяма. Какво ли толкова може да се напише за кокосовото масло?“
Е, актуалната тема на деня и повечето свободно време, което имаме в момента, най-накрая ни мобилизираха да подготвим тази статия.

Важно е да отбележим, че грипът, който се споменава в откъсите от книгата, не е конкретен щам, още по-малко COVID-19. Въпреки това някои източници вече споменават, че кокосовото масло може да се използва за превенция и с лечебна цел. 

Държим да отбележим, че тези данни все още са непроверени и недоказани. Едно обаче е сигурно: кокосовото масло не е опасно за здравето, дори напротив! Още по темата, както и за останалите безспорни здравословни ползи на кокосовото масло, можеш да прочетеш в книгата. Бонус – наръчник за използване, подбор и съхраняване на кокосови продукти + над 200 вкусни и здравословни рецепти.

Ето малко източници за COVID-19 и кокосовото масло, ако се интересуваш – тук и тук 

Ако имаш нужда от още информация, виж и статията на Изабела Уенц, която преведохме специално за нашите читатели с хашимото. Важно е да знаеш, че препоръките в нея важат и за хора, които не са с хашимото. И със сигурност ще са ти от полза.

Може би ще ти е любопитна и тази статия за натурлни дезифектанти за ръце, които лесно и бързо можеш да приготвиш у дома.

А сега да се върнем на кокоса

„Изследванията доказват, че средноверижните мастни киселини (СВМК) в кокосовото масло може да убият бактериите и вирусите, които причиняват:

 • грип,
 • херпес,
 • инфекции на пикочния мехур,
 • проблеми с венците,
 • както и многобройни други заболявания.

Неотдавна една моя колежка ми сподели, че се чувства, сякаш е хванала грип. Гърлото ѝ започваше да се възпалява, синусите ѝ – да се затлачват и тя усещаше умора. Казах ѝ:

„Вземай две или три супени лъжици кокосово масло в чаша хладък портокалов сок на всяко хранене“. Тя ме погледна с любопитство, като че ли искаше да каже:

„Ти, изглежда, се майтапиш. Как ще ми помогне кокосовото масло?“.
От предишни разговори колежката ми знаеше, че от кокосовото масло има много хранителни ползи, но се съмняваше, че то ще ѝ помогне при тази инфекция. Аз не ѝ казах, че то може да я излекува, дори не ѝ казах, че това ще я накара да се почувства по-добре. Казах ѝ: „Довери ми се. Пробвай и виж какво ще се случи!“.
През първия ден симптомите се влошиха, както обикновено се случва със сезонните инфекции. Обичайно при грип нещата се влошават прогресивно през първите няколко дни, докато тялото събере достатъчно сили да се пребори с атакуващата инфекция. На следващия ден, вместо да се влошават, симптомите започнаха да отминават. До края на третия ден всички симптоми бяха отшумели. Три дни – толкова време ѝ отне. Тя беше много учудена. „Никога не съм имала инфекция, която да е продължила само три дни“ каза тя.

Как е възможно кокосовото масло да спре грипа?

Едно от най-невероятните неща, свързани с кокосовото масло, е способността му да се бори с инфекциите.

Когато консумирате кокосово масло, тялото трансформира неговите уникални мастни киселини в мощни антимикробни защитни сили, способни да преборят някои от най-разпространените причиняващи заболявания микроорганизми. Дори супербактериите (има се предвид, резистентните към антибиотици) са уязвими на тези животоспасяващи, производни от кокосовото масло продукти. По същество, уникалните свойства на кокосовото масло го правят естествено антибактериално, антивирусно, противогъбично и антипротозоално хранително вещество.

Антимикробното действие на кокосовото масло произтича от уникалния състав на СВМК (средноверижните мастни киселини), съдържащи се в него. Всички тези мастни киселини (когато се превърнат в свободни мастни киселини или моноглицериди) проявяват антимикробни свойства, някои в по-голяма степен от други.

Това е вълнуваща област за изследване. Тя включва лесно достъпен хранителен източник, който може да бъде използван както за лечение, така и за профилактика на инфекциозни болести.

Няма ли да е по-приятно да хапвате вашите любими ястия, приготвени в кокосово масло, за да се борите с инфекциите, отколкото да приемате антибиотици с шепи и да страдате от страничните им ефекти?

Яденето на пица, приготвена с кокосово масло, или на пудинг от кокосово мляко звучи далеч по-апетитно от поглъщането на куп неприятни на вкус хапчета. Такъв сценарий може и да е възможен. В момента изследователите работят върху препарати, производни от съдържащите се в кокосовото масло СВМК, за да разработят концентрирани антимикробни хранителни добавки и лекарства.

Потенциалът на кокосовото масло при лечението и профилактиката на широка гама от инфекции е наистина удивителен и се простира от грип до животозастрашаващи болести като СПИН.

Лабораторните тестове сочат, че СВМК, съдържащи се в кокосовото масло, са ефективни за

 • унищожаването на вирусите, които причиняват грип, морбили, херпес, мононуклеоза, хепатит С и СПИН;
 • на бактериите, които може да доведат до стомашни язви, инфекции на гърлото, пневмония, синузит, болки в ушите, ревматизъм, кариеси, хранителни отравяния, инфекции на пикочните пътища, менингит, гонорея и синдром на токсичен шок;
 • на гъбичките и дрождите, които водят до микоза, инфекции от кандида и кандидоза; както и на паразитите, които са в основата на чревни инфекции като лямблиоза (глардиаза).
За още много други ползи на кокосовото масло, можеш да прочетеш повече в книгата.

Най-прекрасното нещо, свързано с употребата на кокосовото масло за лечение или профилактика на тези заболявания, е, че кокосовото масло е смъртоносно за причиняващите заболявания микроорганизми, но в същото време е безвредно, дори полезно за хората. Мастните киселини, които правят кокосовото масло толкова ефективно срещу бактериите, са същите, които природата е вложила в майчиното мляко, за да защити децата.
Както кърмата при хората, така и млякото на другите бозайници съдържа малки количества СВМК.

В случай че чувствате, че ви поразява грип, консумацията на сушени кокосови орехи или приготвянето на храната с кокосово масло може да ви помогнат да се преборите с инфекцията. Ако имате деца, това може да се окаже начинът да ги защитите срещу множество детски болести, като заболявания на ушите и морбили. Успоредно с добрата устна хигиена, това спомага да предпазите зъбите на децата от развитието на кариеси и периодонтит.“

 

„Мъри Сасър, доктор по медицина от Санта Моника казва, че „синдрома на хронична умора може да започне с обикновени вирусни инфекции като тези, които причиняват респираторните заболявания като обикновена настинка и грип.

Съществуват 2300 вируса, които е възможно да ни разболеят от настинка или грип, и ако един от тях ви порази и вашето тяло не успее да се справи с него, то вие развивате хронична инфекция. Всъщност хроничната умора е подобна именно на грип, от който никога не се възстановявате. Понякога аз я наричам „грипа, който се е превърнал в постоянно състояние“.

Неопределен брой вируси, бактерии, гъбички или паразити може да бъдат причина за хроничната умора. Най-вероятните причинители са херпесният вирус, вирусът на Епщайн-Бар, кандида и гиардия.

СВМК притежават мощни антимикробни свойства, поради които убиват много и различни причиняващи заболявания бактерии, гъбички, вируси и паразити, като обаче не увреждат благоприятните за червата бактерии, нито пък допринасят за развитието на антибиотична резистентност. Кокосовото масло може да бъде от невероятна полза за тези, които страдат от често срещани инфекции, като грип и кандида, както и при по-сериозни инфекции като ХИВ.

Поради неговата резистентност към образуването на свободни радикали и заради способността му да подкрепя имунната система, кокосовото масло може да бъде полезно в профилактиката и лечението на широка гама от заболявания, много от които дори не се разглеждат в тази книга. Медицинските изследователи и здравните специалисти продължават непрекъснато да откриват нови и нови ползи за здравето, свързани с кокосовото масло.“

barzo-vliazne-vav-forma

„Кокосовото масло е хипоалергенно, което означава, че много рядко някой може да бъде алергичен към него. Всъщност кокосът се препоръчва за хора с множество алергии, тъй като е наистина безопасен. При повечето хора, когато започнат да приемат кокосово масло, не се проявява драстична реакция на прочистване. Но ако случаят е такъв, вие ще знаете какво се случва.

Моята препоръка е възрастните да приемат 2 до 4 супени лъжици кокосово масло дневно. Тази доза може да се набави с използване на маслото при готвене, чрез прием с лъжица като добавка или чрез директно нанасяне върху кожата. Включването на кокосовото масло в храната ви е най-добрият начин да приемате вашата дневна доза.“

д-р Брус Файф
автор на книгата Чудото кокосово масло

А сега споделяме с теб една рецепта с кокосово масло и кокосов крем. Ако не разполагаш точно с тези продукти, адаптирай. Или разгледай галерията ни с рецепти. Пусни търсене на „кокос“ или „кокосово масло“ и ще намериш доста такива. Има немалко с по 2 – 3 съставки. Да ти е сладко!

Кокосов фъдж – без глутен и захар

12 парчета
Знаеш ли, че този фъдж може да те предпази от настинки, грип и други вируси? Е, не е изрично доказано, но сме чували за благотворното въздействие на кокосовото масло и кокосовия крем, които имат противовирусни, антибактериални, противогъбични и дори противопаразитни лечебни свойства. Изследванията показват, че кокосовото масло и кокосовото месо заздравяват цялостно имунната система. Кашуто добавя протеини и фибри към десерта. А споменахме ли колко е вкусен?

 • 1 чаша кашу (или други ядки, с които разполагаш)
 • 1 чаша кокосов крем
 • ½ чаша какаово масло
 • ¼ чаша кокосов нектар или кленов сироп
 • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
 • ¼ чаена лъжичка сол
 • кокосово масло за намазване на формите
 1. Леко намасли форми за мъфини или постави хартиени подложки. Ако имаш формички за шоколад, може да използваш тях вместо формите за мъфини. Остави настрана.
 2. С помощта на кухненския робот направи кашуто на брашно.
 3. В тиган на ниска температура затопли кокосовото масло и крема съвсем леко, колкото да омекнат и да може да работиш с тях. Разбъркай добре.
 4. Изсипи ги, заедно с останалите съставки, в кухненския робот и смели за много кратко.
 5. Изсипи готовата смес във формичките за мъфини.
 6. Остави формите във фризер за 45 минути или в хладилник за 2 часа, докато се втвърдят.
  Съхранявай останалия фъдж в хладилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed