Моктейл с ягоди

 

 

 

Сезонът на ягодите е вече тук! За съжаление аз тези дни си мечтая за палто. А обикновено обличам палто 5-6 пъти в сезон. През другото време си ходя с леки връхни дрехи. Но е редно да почетем сезонът на ягодите. Той по традиция е доста кратък, но в днешно време можем да консумираме ягоди целогодишно. Не говоря за пресни, макар, че и пресни можем да намерим целогодишно, но те са с друг вкус. Имам предвид, замразени ягоди.  И да, не са точно като пресните, но пък замразяването е чудесен начин да съхраним част т сезонните плодове и зеленчуци, за да можем да им наслаждаваме и през останалото време от годината. И днешната рецепта е точно такава. За моктейл, който можеш да приготвиш както с пресни, така и със замразени ягоди.

Какво е моктейл?

Моктейл е понятие, което вече доста силно навлиза и се използва за безалкохолни коктейли. Дали ще придобие гражданственост… предстои да видим. Отварям една скоба за пуританите по отношение на чистотата на езика. Понеже често получаваме коментари “какви са тези думи фастинг, бебеносене” и т.н. Пояснявам – всеки език е жив и се развива. Науката, която изучава развитието, произхода и значението на думите се нарича етимология. И там се следи точно това – дали и кога една чуждица ще придобие гражданственост в езика. И за да стане по-ясно ще използвам най-често използвания пример. Ако стриктно се придържамхме към семантиката и чистотата на езика то днес нямаше да познаваме думата кибрит, а вместо нея щяхме да използваме “драсни пали клечица”.

Защо моктейл, а не коктейл?

Лично аз предпочитам да става ясно, че е коктейлът е безалкохолен! Без да се налага да поясняваме допълнително. И явно не съм само аз, защото не аз съм измислила думата.

Освен това не харесвам идеята, че трябва да сме консумирали алкохол, за да ни е весело и да се отпуснем. Още повече, че тя съвсем не е и здравословна. Всъщност, това което се случва под влиянието на алкохола е, че пускаме контрола, премахваме бариерите, смущенията, страховете. Дали не е добра идея да поработим малко повече със себе си, за да сме по-осъзнати и да можем да се отпуснем, да се забавляваме и да се радваме на живота и без алкохол. Помисли! Разбира се, всеки има своята истина по темата.

Лично аз често консумирам безалкохолни коктейли и бих се радвала да ги предлагат на повече места, а не да си ги приготвям само у дома. За да се случи това обаче трябва да се създаде тенденция. А тенденция се създава, когато нещо придобие повече попилярност. Надявам се това да се случи скоро, защото моктейлите могат да са също толкова изкушаващи колкото и коктейлите. Вече имаме публикувани няколко рецепти в сайта. Но възнамерявам да продължа тенденцията и през това лято.

Безалкохолен коктейл “Пина Колада”

 

Моктейл с ягоди – рецептата

Да преминем км рецептата. Тя разбира се, търпи вариации и добавяне на още компоненти, като например кокосова вода или кокосовоа сметана, но днес ще споделя най-базовия вариант. За да пасне на вкуса и на хората, които не обичат кокос или други по-смели комбинации.

Необходими продукти:

  • 100 грама ягоди (пресни или замразени)
  • 200 милилитра газирана вода
  • сока на ½ лайм или лимон
  • 1 супена лъжица мед или кленов сироп
  • няколко стръка мента – за украса, но може да се ползват и за разбиване вътре.
  • кубчета лед (ако ягодите са пресни добави повече)

Начин на приготвяне:

Блендирай всички съставки и сервирай.

Украси по желание.

Наздраве!

Апропо, друг стереотип или суеверие, който не харесвам е, че се казва наздраве само с алкохолен коктейл. Ами… не мога да се съглася.

ГАЗИРАНО ДЖИНДЖИФИЛОВО МОХИТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed