Мощен сироп при упорита кашлица

 

В сезона на упоритите грипове искам да споделя нещо много полезно. Това е домашна рецепта за мощен сироп при упорита кашлица. В момента в доста градове в страната се обмисля грипна ваканция. Родителите сме буквално в готовност. От училището на сина ми вече ни предупредих, 3 пъти, за предстоящата грипна ваканция или минаване отново на он-лайн формат. Затова искам да напомня за една чудесна рецепта от много ценната книга „Супербилките адаптогени“.

Защо е толкова ценна? Защото в нея има изключително много практична информация, която можеш да приложиш веднага. Рецепти за храна, за ралзлични домашни тинктури, билков мед, салати, ястия, рецепти за красота, но и надеждни лекове и отвари, като този сироп. Ако все още нямаш тази книга искам да споделя, че е една ценна съкровищница с най-разнообразни практични рецепти за цялото семейство.

Както и преди съм споменавала – половината от билките представени в книгата са типично български и могат да се намерят дори в дивата природа. Останалите, които се класифицират като „екзотични“ могат да се поръчат он-лайн в български сайтове. Аз харесвам много сайта myherbs.bg. От там си поръчвам сушени насипни билки. Важно! Това не е реклама! Просто споделям от къде най-бързо и лесно може да се сдобиете със съставките, които ви се струват екзотични в тази рецепта. Но е важно да отбележа, че определено не препоръчвам да си купувате масла и/или козметика от този сайт.

Разбира се тези билки бихте могли да намерите във всяка билкова аптека и в почти всеки био магазин. В големите градове има във всеки квартал.

 

Но да се върнем на кашлицата

Упоритата кашлица може да ни накара да се чувстваме изтощени. Този сироп не само лекува кашлицата, но и подсилва имунната система. Както знаем кашлицата често е симптом на подлежащо заболяване, затова е важно да подкрепим общото състояние на организма. Имаме чудесна комбинация 2 в 1. А когато говорим за имунитет трябва да сме изключително внимателни, защото уви, живеем в ерата на автоимунните заболявания. Именно заради това е важно да ползваме адаптогени, които не вредят, но същевременно ни помагат да се адаптираме по-лесно в стресова среда. От където, досещаш се идва и името им.

Необходими продукти:

  • 25 грама корен от женско биле
  • 25 грама семена от резене
  • 25 грама кора от дива череша
  • 25 грама корен от ехинацея
  • 25 грама корен от бяла ружа (Althaea officinalis)
  • 15 грама кора от канела
  • 1 литър минерална/филтрирана вода
  • около 750 милилитра мед или тръстикова нерафинирана захар
  • 5 капки етерично масло от джоджен
  • 30 – 50 милилитра бренди или ракия (по желание)

superbilki-adaptogeni-baner

Начин на приготвяне:

Изсипи билките в тенджера с 1 литър вода. Изчакай да заври, след което намали огъня и остави да къкри в продължение на 20 – 30 минути.

Отстрани от огъня и прецеди билките, като запазиш течността. Тя трябва да е около 750 милилитра.

Добави същото количество мед или тръстикова захар към течността (750 милилитра течност изискват още толкова мед или захар). Върни обратно на слаб огън и бъркай, докато медът или захарта се разтвори.

Отстрани от огъня и добави 5 капки етерично масло от джоджен. Може също да добавиш и малко количество бренди или ракия (около 30 до 50 милилитра), за да удължиш срока на годност на сиропа.

Пресипи сиропа в чисти, стерилизирани, херметически затварящи се буркани или шишета. Постави етикети със съдържанието и датата.

Дозировка:

За възрастни и деца над 12 години – по 1 супена лъжица от сиропа до 6 пъти дневно.

За деца под 12 години – по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed