Терминът „осъзнато родителство“ е превърнала се в клише фраза, подобно на „пълноценно хранене“, „здравословен начин на живот“ и „положително мислене“. Той се използва толкова често и безогледно напоследък, че много хора имат погрешна или непълна идея за смисъла му или дори изобщо нямат представа какво означава. В тази статия ще се постараем да повдигнем завесата и ще ти дадем малко повече яснота. Ще ти предложим и ценни насоки и съвети, за да ти помогнем да станеш осъзнат, отговорен и пълноценен родител.

Осъзнатото родителство е сравнително ново течение в детската психология, свързано с по-дълбокото разбиране на чувствата и емоциите на детето. В основата му лежи осъзнаването на собствените чувства и проявяването на разбиране към чувствата на другия.

По-просто казано, осъзнатото родителство означава да си осъзнат за нуждите на детето си, без да губиш собствения си облик и да пренебрегваш собствените си чувства, нужди и потребности. Дори напротив, разбирането на чувствата и нуждите на детето ти минава през разбиране на собствените ти такива. Да, балансът е доста труден на моменти, но е важен. Колкото за теб, толкова и за твоето дете! Защото, за да можеш да се грижиш пълноценно за него, се налага първо да се погрижиш пълноценно за себе си.

И нещо много важно, нека не бъркаме разбирането на детето с глезене! Много баби и лели покрай теб ще ти обясняват как не трябва да го приучаваш да се глези, но е добре да се научиш да правиш разлика между двете. Как? Като изучаваш реакциите му и като не забравяш, че всяка майка знае и разбира своето дете най-добре от всички. Това не означава, че не трябва да си строга и да не му отказваш нищо!  По-скоро означава да поставяш ясни граници, но да си до него и да го разбираш, когато то е в труден момент.

И за да ти е по-ясно, ще използваме пример.

Ако детето реве и се тръшка, защото не искаш да му купиш желирани бонбони, както на всички останали деца на площадката, то това е глезене. Или по-скоро емоционален рекет, отправен към теб. Апропо, това е глезенето, на което нито една баба или леля няма да издържи, но няма и да осъди. Ролята на отговорния осъзнат родител тук е да обясни достатъчно ясно и категорично, без да е груб, защо няма да купи въпросните мечета. Разбира се, и без да изпада в ужасяващи подробности какво го чака детето, ако изяде тези мечета. Защото не искаме в „грижата“ си да предизвикаме хранително разстройство в бъдеще, нали? Може например да предложиш на детето да направите заедно желирани мечета.

Ако обаче детето играе отстрани на детската площадка и не успява да се интегрира с останалите или е грубо, напада другите деца, това говори за емоционален проблем. И не! То не си е просто такова! Нито е лошо, защото няма лоши деца! Причината може да е силен емоционален стрес, който за околните да изглежда неоснователен, но за детето да е реален. Нещо го притеснява и твоята роля на осъзнат родител е да разбереш какво. Всичко, което кара детето ти да се държи „зле“ е следствие на някакъв (физически или емоционален) дискомфорт.

В по-широк план обаче осъзнатото родителство включва не само емоционалното, но и физическото здраве на детето. Нека да разгледаме някои ключови аспекти от отглеждането на децата, в които то може да се приложи.

Бременност и раждане

Родителството, както знаем, започва със забременяването. Ако живееш в нормално, средностатистическо населено място и ако имаш контакт с други хора, особено с по-възрастни такива, няма начин да не си чувала, че „бъдещата майка трябва да се храни за двама“. Ами твърдението, че бременната трябва да си хапва от всичко, което ѝ се прияде, за да „не ѝ стане нещо“? На всички ни е ясно, че това са остарели и погрешни схващания. Къде е истината обаче?

В своята прекрасна книга „Естествено зачеване и здравословна бременност след 30“ Криста Оречио и Уилоу Бъкли изграждат цялостна програма за времето на планиране, зачеване, бременност и следродилния период, основана на холистичния подход към здравето. В нея ще намериш подробни и доказани във времето съвети за храненето, физическата активност, съня, емоционалното равновесие и цялостния начин на живот на бъдещите родители. На страниците ѝ ще откриеш безброй изпитани средства за справяне с почти всяко свързано или не с бременността женско неразположение. Книгата съдържа и множество готварски рецепти за здравословни закуски, обеди и вечери; те са съобразени с промените, настъпващи в женския организъм през този така прекрасен период.

Хранене на малкото бебе

За наша радост, все по-често специалистите препоръчват кърменето като най-добрия и най-естествен начин за хранене на бебето. Световната здравна организация съветва бебетата да бъдат изключително кърмени до шестмесечна възраст; след това да бъдат захранени с твърди храни, а кърмата да продължи да допълва храненето им до навършването на една-две години или повече. (Толкова по въпроса за даването на плодови сокове на 40-ия ден след раждането). Тук стигаме до един много щекотлив и плашещ за майките въпрос – този за захранването. Интернет и специализираната литература изобилстват от схеми, таблици и насоки за захранване, които могат да объркат и най-аналитичния ум.

Има обаче и друг, интуитивен и естествен начин да захраниш бебето си. Българската авторка Мария Нориега, майка на близначки, описва в книгата си „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно“ придобилия огромна популярност метод на Джил Рапли. Захранването, водено от бебето, или накратко ЗВБ, представлява един натурален и плавен преход от мляко към твърда храна. При него няма категорични насоки за количествата или вида на предлаганите храни; майката не прекарва повече от половината от времето си във варене, пасиране и бъркане на пюрета. Разбира се, включена е и схема на захранването след шестмесечна възраст, която ще улесни обърканите родители в избора на най-подходящите за детето им храни. В книгата ще намериш и интересни идеи и рецепти, подходящи както за най-малките, така и за по-големите членове на семейството.

Хранене на по-голямото дете

За съжаление, напоследък се наблюдават редица тревожни тенденции в детското хранене. Все по-често чуваме или четем истории за деца, страдащи от хранителни разстройства, затлъстяване или дори диабет. Все диагнози, способни да изправят косите на всеки осъзнат родител. Книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс дава безценни съвети и насоки за диетата на детето, като започнем от това как да захраним бебето, без натиск, без излишни нерви и притеснения (особено, ако детето е злоядо), как да осигурим разнообразно хранене с най-правилните за съответната възраст храни и стигнем до ученическите години на вече порасналото дете, което започва да открива продуктите в примамливи лъскави опаковки в училищната лафка. А какво да правим, ако детето ни наистина е злоядо? Помислили сме и за това. Очаквай съвсем скоро новото ни заглавие, „Да помогнеш на злоядото си дете“ от д-р Катя Ровел и Джени Макглотлин.

Сънят на бебето

Всички сме чували израза „да спиш като бебе“. Докато у повечето хора той предизвиква умилителни спомени за гледката на спящо спокойно ангелче с розови бузки и усмивка на устните, за родителите на малки бебета това е по-скоро несполучлива шега. Ако някога си се грижила за бебе на няколко месеца, вероятно знаеш колко непредвидими и хаотични може да изглеждат моделите му на будуване и сън, както и какво предизвикателство представлява на моменти приспиването му. Какво да направиш тогава?

Тук решението е наистина просто – следвай бебето и неговите естествени цикли на бодърстване и сън. Американският невробиолог, изследовател на съня и експерт по бебешкия сън д-р Поли Мур разработва плана С.П.И.М. Той е изграден върху основния цикъл на почивка и активност (Basic Rest and Activity Cycle), накратко BRAC. Планът ще помогне на уморените родители най-после да се наспят като хората, а на бебетата ще даде така необходимия и важен за развитието им сън. Сънят е в основата на емоционалното здраве, а то, както вече видяхме, е крайъгълен камък на осъзнатото родителство. Повече за плана С.П.И.М. може да откриеш в книгата на д-р Мур, „Естественото решение за бебешкия сън“.

Носене на бебето и малкото дете

Не бързай да изпадаш в паника! Тук нямаме предвид безкрайното разнасяне на ревящо бебе на ръце, за да го приспиш или успокоиш (макар че и носенето на ръце има своите предимства). Става дума за нещо различно и далеч по-полезно и приятно както за бебето, така и за носещия го. Бебеносенето навлиза като явление в България сравнително отскоро, но вече има своите привърженици. Специално за тях (а защо не и за теб?) преведохме и съвсем скоро ще издадем книгата „Защо бебеносенето е важно“ от Роузи Ноулс. В нея ще откриеш огромно количество полезна и научно обоснована информация за ползите от носенето на бебето в специално приспособление или в най-обикновен слинг; полезни практически съвети за избора на подходяща носилка; насоки за справяне с предизвикателствата, пред които родителят и детето се изправят в това вълнуващо пътуване.

И така, както стана ясно от тази дълга, но надяваме се, полезна статия, осъзнатото родителство съвсем не е нещо екзотично или трудно за постигане. В действителност повечето от нас вече го практикуват (съзнателно или не) в някаква степен или планират да го прилагат, когато имат дете. Ако и на теб описаните идеи ти допадат и те вълнуват, можеш да разгледаш всичките ни книги за бременност и родителство тук.

Използвани източници:
„Естествено зачеване и здравословна бременност след 30“ от Криста Оречио и Уилоу Бъкли
„Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно“ от Мария Нориега
„Хранене на бебета и малки деца“ от Джудит Уилс
„Естественото решение за бебешкия сън“ от Поли Мур
„Защо бебеносенето е важно“ от Роузи Ноулс – очаквай скоро

Предишна публикация
Какво трябва да знаеш за глутена?
Следваща публикация
Какво не знаем за плодовитостта – д-р Сара Готфрид

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed