Признаци на балансирани андрогени (и липса на СПКЯ)

Андрогените са група полови хормони, които влияят силно на нашата жизненост, либидо, настроение и самоувереност. Когато ембрионът е на около шест седмици, тези хормони задействат процеса на оформяне на половата идентичност.

Тъй като управляват развитието на типично мъжки характеристики, андрогените се считат за „маскулинизиращи“ хормони, но също така те имат връзка с емоционалното благополучие, утвърждаването и чувство за деятелност – способността, която човек има, да действа значимо в своята социална структура, или вроденото чувство на принадлежност. Андрогените са биохимичните основи на доминантността и желанието и въпреки че мъжете имат повече андрогени от жените, наличието на подходящо количество андрогени е също толкова важно за здравето и благосъстоянието на жените.

Осемдесет и два процента от жените с високи андрогени страдат от така наречения синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)

СПКЯ е състояние, при което половите хормони са извън баланс по причини, които не разбираме напълно. Жените със СПКЯ (главната причина за безплодието) започват да произвеждат повече андрогени, които причиняват симптоматика на високи андрогени, като акне и необичайно окосмяване.

Не всички жени с високи андрогени имат СПКЯ и не всички жени със СПКЯ имат високи андрогени. Макар двете да се припокриват, разликата е, че СПКЯ се характеризира с инсулинова резистентност и кисти на яйчниците. За съжаление, СПКЯ масово преминава незабелязано; сред жените, на които накрая бъде поставена тази диагноза, 70% не са били диагностицирани преди това.

Признаци на балансирани андрогени (и липса на СПКЯ)

Когато имаме балансирани нива на андрогените, ние се чувстваме спокойни и уверени и изглеждаме по най-добрия възможен за нас начин.

  • Проявяваме оптимално настроение и самоувереност.
  • Кожата ни не е прекалено мазна или суха, а е изчистена, с минимално или съвсем без акне.
  • Нито сме напомпани като културисти, нито отпуснати и с понижен тонус, а имаме подходящи за нашия размер и тегло плътност на костите, големина на мускулите и сила.
  • Косата ни е там, където трябва да бъде: на главата, а не на брадичката, зърната или други части от гърдите ни, и имаме нормално разпределено пубисно окосмяване.
  • Зачеваме, когато сме готови, не сме заложници на яйчници, които произвеждат твърде много тестостерон и предотвратяват овулацията.

          

 

Прочети повече за това как да балансираш андрогените и другите си хормони, като постигнеш оптимално състояние на целия си организъм, в книгите от нашия специален промоционален пакет „Баланс“. Само до края на месеца можеш да го закупиш с не един, а цели два невероятни подаръка. Виж повече ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed