Признаци на балансиран естроген

Естрогенът е архетипът на женствеността. Ето накратко какви функции изпълнява той:

Външно естрогенът ни дава бедрата и гърдите. Повече естроген ни прави zaftig – на езика идиш това е думата за чувственост.
Вътрешно естрогенът буферира настроението и ни поддържа концентрирани. Естрогенът е природният Рrоzас, който регулира нивото на наличния серотонин – друг важен невротрансмитер, така че той да се доставя в достатъчни количества. Серотонинът регулира настроението, съня и апетита и действа като общ портиер за други невротрансмитери в мозъка.

Естрогенът е отговорен за първата половина на менструалния цикъл, изграждайки клетките на маточната лигавица, за да се предпази развиващият се плод. Ако не се стигне до зачеване, лигавицата се отделя на всеки 28 дни като менструация. Ако зачеването се осъществи, естрогенът, комбиниран с прогестерон, уплътнява лигавицата, така че оплодената яйцеклетка да се установи в нея и да расте.
Естрогенът разпалва огъня на либидото и ни кара да се вманиачаваме на тема бебета до около 45-годишна възраст, когато започваме да смятате, че да се наспи човек, звучи далеч по-добре.

Естрогенният баланс е пряко свързан с прогестерона.

В идеалния случай в нашия организъм има ритъм между тези два хормона, които трябва да функционират като добре пасващи си танцови партньори. Естрогенът е флиртуващият, съблазняващ член на екипа; прогестеронът играе по-малко драматична, поддържаща роля.

Балансът е от решаващо значение, тъй като естрогенът и прогестеронът имат противоположни, но взаимозависими ефекти – като ин и ян в китайската концепция. Естрогенът стимулира растежа на лигавицата на матката; прогестеронът спира растежа, стабилизира я и след това я изхвърля по координиран начин, наречен менструация. Естрогенът стимулира растежа на клетките на гърдите; прогестеронът предотвратява развитието на кисти в болезнените гърди. Естрогенът ни кара да задържаме сол и вода; прогестеронът е естествен диуретик. Естрогенът създава прогестеронови рецептори, ключалките на ядрото на клетката, в които се вмъква хормон като ключ; прогестеронът блокира естрогенните рецептори и ги кара да се изключат.

Признаци на балансиран естроген

Когато естрогенът ни е оптимален, ние сме споходени от усещане за женственост и задоволство. Настроенията ни са по-стабилни, лицето ни е изчистено, а тялото ни се чувства добре отпочинало.

  • Имаме редовна менструация (естрогенът и прогестеронът действат в тандем по този въпрос). Ако имаме менструален цикъл, минаваме през него, като забелязваме овулацията, но без да сме обременени от кисти на яйчниците или гърдите и от обилна болезнена менструация.
  • С добра лубрикация и приток на достатъчно кръв към гениталиите ни за младежка сексуална възбуда, ние реагирате сексуално и оргазмите ни са също толкова силни, както когато сме започнали да им се наслаждавате редовно.
  • Гърдите ни са с нормален размер – нито прекалено големи (висок естроген), нито увиснали и сплеснати като палачинки (нисък естроген).
  • Ставите и вагината ни се усещат добре смазани.
  • Посрещаме добре ударите на ежедневието и не се чувстваме толкова стресирани и претоварени.
  • Сънят е важна част от нашия режим на грижа за себе си и възстановява енергията ни, въпреки че не го предпочитаме пред това да правим секс с партньора си.
  • Настроението ни е стабилно през целия менструален цикъл.
  • Ако сме с миоми или ендометриоза, влизаме в ремисия – симптомите отшумяват, а миомите или ендометриозата започват да се свиват.
  • Радваме се на подобрена мозъчна функция: мъглата се вдига, паметта се подобрява и ни е по-лесно да си припомняме разни неща.

Прочети повече за това как да балансираш естрогена и другите си хормони, като постигнеш оптимално състояние на целия си организъм, в книгите от нашия специален промоционален пакет „Баланс“. Само до края на месеца можеш да го закупиш с не един, а цели два невероятни подаръка. Виж повече ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed