Признаци на балансиран прогестерон

Не можем да се занимаваме с прогестерона, без да обсъдим естрогена. В правилната пропорция те са като двете страни на клатушка, която ритмично се люлее нагоре-надолу по време на менструалния цикъл. От съществена важност е да се поддържа деликатният баланс между тези два хормона, за да се чувстваме най-жизнени.

Когато прогестеронът е нисък, резултатът е естрогенна доминантност – като че ли прогестероновата страна на клатушката се е забила в земята. Последствията може да бъдат ярост, главоболие, кисти, периоди на отчаяние и нарушения на съня. (Или както някои мъже обобщават: „Спасявайте си кожата!“) Когато не е в баланс, прогестеронът може да предизвика редица проблеми – напълняване, мрачно настроение, по-голяма вероятност за развитие на ендометриоза и проблеми, свързани с кървенето на матката, а може би дори и рак.

Освен че балансира естрогена, прогестеронът е важен за цялостното ни усещане за равновесие или благополучие. Той повишава телесната температура (което го прави „термогенен“ и стимулиращ метаболизма) и помага на щитовидната жлеза да функционира ефективно. Той е естествен диуретик, което означава, че спомага за изхвърлянето на излишните течности от тялото. Прогестеронът буквално ни успокоява, когато се вбесяваме. Помага ни да спим. Когато произвеждаме правилното количество, ние се чувствате по-уравновесени и спокойни.

Признаци на балансиран прогестерон

Когато сме възстановили нивата на прогестерона си до подходящи стойности (нито твърде ниски, нито твърде високи), се чувстваме като Златокоска в най-точното за нея легло: спи ни се в подходящите часове, доволни и тържествуващи сме. Изобщо не се сещаме за цикъла си, докато (изненада!) не се появи петънце кръв по бельото ни.

  • Менструацията ни е редовна, поне на всеки 25 дни, без зацапване или обилно кръвотечение.
  • Теглото ни остава стабилно през целия менструален цикъл.
  • Всяка нощ спим по 8 часа, което за нас е обичайно, очарователно преживяване от 35-годишна възраст чак до периода на менопаузата включително.
  • Терапията за двойки за нас приключва! Дааа!
  • След менопаузата естрогенът и прогестеронът имат перфектно допълващо се действие, без чувствителност в гърдите или плашещата нужда от биопсия след мамография.

 

Прочети повече за това как да балансираш прогестерона и другите си хормони, като постигнеш оптимално състояние на целия си организъм, в книгите от нашия специален промоционален пакет „Баланс“. Само до края на месеца можеш да го закупиш с не един, а цели два невероятни подаръка. Виж повече ТУК.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed