Протеинови палачинки
Как да си приготвим протеинови палачинки у дома?
Лесно! Използвай твоя любим протеин с вкус, който ти е на сърце. Добави малко вода, яйца, брашно, масло и действай. Това е една чудесна закуска за цялото семейство. Добавяме още малко протеин с яйцата и имаме едно чудесно балансирано ястие. Гарнирай по свой вкус – сладък или солен.
Бележка: За рецептата на протеинови палачинки съм използвала растителен с вкус на ванилия. Ти използвай твоя любим. Ако ще добавиш растителен неовкусен, сложи 100 грама от него и същото количество брашно.
Няколко думи за суроватъчните протеини на прах
Да, много са модерни! Най-вече защото са лесни за употреба и се постигат резултати с тях. Затова и навлязоха много бързо в ежедневието. Но, винаги има едно но.
Какво трябва да знаеш за тях? Протеините, които са на основата на млечна суроватка са най-разпространени. Защото са и най-евтини като суровина. Фитнес треньорите много ги обичат, защото са идеални за след тренировка. Но аз винаги съм била крайно резервирана към тях. Не само защото имам чувствителност към млечни. А защото знам, че в такива големи, концентрирани дози няма как да е добре.
Е, най-новите изследвания доказаха, че тези протеини оказват влияние на храносмилането. Неблагоприятно, предполагам се досещаш. За съжаление моите предположения и резерви се оказаха прави.
Какво да използваме вместо това?
Неовкусени растителни протеини са добър вариант. Този от грах е най-ниско алергенен и същевремено с по-добър протеинов профил, така че можеш да ползваш него. Но за целта добави ванилия и малко ксилитол от бреза. Може и какао.
Важно! При растителните протеини е препоръчително да са от няколко растителни източника, за да постигнем пълноценен протеинов профил. Знаеш предполагам, че те не съдържат всички незаменими аминокиселини. Добра комбинация е смесването от ориз, грах и коноп. За твое удобство можеш да си смесиш у дома.
БОНУС: Ако искаш да имаш готов шейк за преди или след тренировка? Или за натовареното ежедневие, вместо следобедна закуска?
Направи си свой протеинов шейк. Смеси няколко вида растителни протеини в равни количества. Добави какао, ксилитол или кокосова захар, ако нямаш проблем със захарта. Може и ванилия на прах.
Знаеш ли, че: Добра алтернатива на суроватъчните протеини са телешките протеини, но пак чети етикетите с повишено внимание! За да ги направят по-вкусни (защото няма какво да крием, те не са), производителите добавят много синтетични овкусители и оцветители.
Необходими продукти:
- 2 дози протеин
- 2 мерителни лъжици (от протеина) безглутеново брашно – подходящи са от киноа, от елда
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- щипка сол
- 4 яйца
- 250 милилитра вода
- 3 супени лъжици зехтин, кокосово или краве масло
Каква мазнина да избереш за изпичането на палачинките?
Подходящи са:
- зехтин
- кокосово масло (може и без аромат)
- гхи
- патешка мас
- свинска мас
Начин на приготвяне:
Постави всички съставки в блендер и разбий на максимална мощност. Протеинът обикновено остава на бучки и затова, ако смесваш на ръка ще падне голямо бъркане.
Изпечи палачинките една по една, като добавяш по малко от избраната мазнина, преди да поставиш сместа. Разстели хубаво по целия тиган и печи до готовност. Някои ги обичат по-препечени, други не съвсем. Обърни и печи до готовност.
Трябва да знаеш: от тази смес излизат 8 палачинки, което е перфектна закуска за 8-членно семейство.
Аз лично ги харесвам само с авокадо и маслини.
Внимавай със сладките топинги: Домашен течен шоколад, кленов сироп и сладка и т.н., за да не стане прекалено сладко. Виж, домашните сладка без захар са перфектни!
Идея: Сместа става доста гъста, така че ако искаш да направиш панкейкове – американските по-дебели и пухкави палачинки, просто направи по-малки палачинки. Слагай обичайното количество. Аз замервам с един черпак. Разстели колкото да се запече и остави повече от сместа, т.е. не я разстилай по целия тиган, за да бухне.
Да ти е сладко 🙂