Протеинови палачинки

Как да си приготвим протеинови палачинки у дома?

Will Colle Food 1200 x 628 px 6

Лесно! Използвай твоя любим протеин с вкус, който ти е на сърце. Добави малко вода, яйца, брашно, масло и действай. Това е една чудесна закуска за цялото семейство. Добавяме още малко протеин с яйцата и имаме едно чудесно балансирано ястие. Гарнирай по свой вкус – сладък или солен.

Бележка: За рецептата на протеинови палачинки съм използвала растителен с вкус на ванилия. Ти използвай твоя любим. Ако ще добавиш растителен неовкусен, сложи 100 грама от него и същото количество брашно.

 

Няколко думи за суроватъчните протеини на прах

Да, много са модерни! Най-вече защото са лесни за употреба и се постигат резултати с тях. Затова и навлязоха много бързо в ежедневието. Но, винаги има едно но.

Какво трябва да знаеш за тях? Протеините, които са на основата на млечна суроватка са най-разпространени. Защото са и най-евтини като суровина. Фитнес треньорите много ги обичат, защото са идеални за след тренировка. Но аз винаги съм била крайно резервирана към тях. Не само защото имам чувствителност към млечни. А защото знам, че в такива големи, концентрирани дози няма как да е добре.

Е, най-новите изследвания доказаха, че тези протеини оказват влияние на храносмилането. Неблагоприятно, предполагам се досещаш. За съжаление моите предположения и резерви се оказаха прави.

 

Какво да използваме вместо това?

Неовкусени растителни протеини са добър вариант. Този от грах е най-ниско алергенен и същевремено с по-добър протеинов профил, така че можеш да ползваш него.  Но за целта добави ванилия и малко ксилитол от бреза. Може и какао.

Важно! При растителните протеини е препоръчително да са от няколко растителни източника, за да постигнем пълноценен протеинов профил. Знаеш предполагам, че те не съдържат всички незаменими аминокиселини. Добра комбинация е смесването от ориз, грах и коноп. За твое удобство можеш да си смесиш у дома.

 

БОНУС: Ако искаш да имаш готов шейк за преди или след тренировка? Или за натовареното ежедневие, вместо следобедна закуска?

Направи си свой протеинов шейк. Смеси няколко вида растителни протеини в равни количества. Добави какао, ксилитол или кокосова захар, ако нямаш проблем със захарта. Може и ванилия на прах.

Знаеш ли, че: Добра алтернатива на суроватъчните протеини са телешките протеини, но пак чети етикетите с повишено внимание! За да ги направят по-вкусни (защото няма какво да крием, те не са), производителите добавят много синтетични овкусители и оцветители.

 

Необходими продукти:

  • 2 дози протеин
  • 2 мерителни лъжици (от протеина) безглутеново брашно – подходящи са от киноа, от елда
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • щипка сол
  • 4 яйца
  • 250 милилитра вода
  • 3 супени лъжици зехтин, кокосово или краве масло

Каква мазнина да избереш за изпичането на палачинките?

Подходящи са:

  • зехтин
  • кокосово масло (може и без аромат)
  • гхи
  • патешка мас
  • свинска мас

Начин на приготвяне:

Постави всички съставки в блендер и разбий на максимална мощност. Протеинът обикновено остава на бучки и затова, ако смесваш на ръка ще падне голямо бъркане.

Изпечи палачинките една по една, като добавяш по малко от избраната мазнина, преди да поставиш сместа. Разстели хубаво по целия тиган и печи до готовност. Някои ги обичат по-препечени, други не съвсем. Обърни и печи до готовност.

Трябва да знаеш: от тази смес излизат 8 палачинки, което е перфектна закуска за 8-членно семейство.
Аз лично ги харесвам само с авокадо и маслини.

Внимавай със сладките топинги: Домашен течен шоколад, кленов сироп и сладка и т.н., за да не стане прекалено сладко. Виж, домашните сладка без захар са перфектни!

Vagus nerv 1

Идея: Сместа става доста гъста, така че ако искаш да направиш панкейкове – американските по-дебели и пухкави палачинки, просто направи по-малки палачинки. Слагай обичайното количество. Аз замервам с един черпак. Разстели колкото да се запече и остави повече от сместа, т.е. не я разстилай по целия тиган, за  да бухне.

 

Да ти е сладко 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed