ПЪЛНЕНИ ГЪБИ ПОРТОБЕЛО СЪС СПАНАК И РИКОТА

portobelo-gaba

 

Една от чудесните рецепти на д-р Уил Коул е тази за пълнени гъби „Портобело“ със спанак и рикота. Избрахме нея, за да илюстрираме колко вкусна, питателна и разнообразна храна има в неговата кухня и разбира се, в 4-седмичния му план за интуитивен фастинг.

Но истината е, че избрахме да споделим точно тази рецепта и поради още една съществена причина. А тя е да илюстрираме на практика как можем да заменяме някои по-екзотични продукти в рецептите. В случай че решиш, че гъбите „Портобело“ са прекалено екзотични, бързам да припомня, че от доста години те се отглеждат и в България. Има ги в доста големи супермаркети и по някои по-добре заредени зеленчукови пазари.

Преди да премина към практичните съвети и самата рецепта, искам да ти припомня колко ключова е нагласата в нашия живот. Вярвам, че една велика мисъл на Хенри Форд е попадала пред очите на всеки, но все пак ще я припомня: „Независимо дали мислиш, че можеш, или че не можеш, обикновено си прав.“ Какво всъщност искам да кажа с това?

Нагласата отличава успешните хора от неуспешните

Не, не са възможностите. Едно изследване показва, че неуспешните хора много често се отказват, преди да опитат, защото мислят, че е трудно. За разлика от успешните, които пък винаги намират начин да превъзмогнат трудностите.

Та какво би направил нашият успешен „герой“, като прочете днешната рецепта и се окаже, че не разполага с гъби „Портобело“ и веган рикота?

Честно казано, не знам. Но аз бих направила следното: Веднага заменям гъбите (ако не мога да намеря такива, защото всъщност те са сред любимите ми) с обикновени или от по-едрите печурки. Може и с друг вид гъби, стига да стават за пълнене. Рецепта за веган рикота има в книгата, но мога да направя и тази уникално любима рецепта.

Ами ако нямам спрей за готвене? Разбира се, че имам, моята кухня е оборудвана почти на професионално ниво, но много често готвя и на полеви условия на различни импровизирани пикници сред природата, в къщи за гости, които наемаме, когато сме на семейна почивка. А нерядко готвя и у приятели. Накратко, на най-различни места. Така че от опит знам – ако нямаме четки, спрейове и т.н. просто използваме ръцете си.

Е, мисля че не останаха пречки за преодоляване. Но ако все пак съм пропуснала някоя, пиши ни. Ще допълним.

ПОРЦИИ: 2

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 15 МИНУТИ

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 МИНУТИ

Необходими продукти:

  • 4 големи гъби „Портобело“ (общо около 340 грама), избърсани с влажна кърпа
  • олио от авокадо под формата на спрей за готвене – или друга мазнина за готвене
  • ½ чаша веган рикота
  • 2 чаени лъжички сушен риган
  • ⅛ чаена лъжичка счукан червен пипер на люспи
  • ¼ чаена лъжичка морска, хималайска или каменна сол
  • 1½ супени лъжици зехтин, разделени
  • 120 грама пресен бейби спанак
  • ⅓ чаша нарязани бадеми
  • ½ чаша органичен доматен сос

Начин на приготвяне:

  1. Загрей предварително фурната на 220 °C. Покрий тава с хартия за печене.
  2. Напръскай двете страни на гъбените шапки със спрей за готвене и постави със страната откъм пънчето надолу върху хартията за печене. Печи 10 минути, обърни и печи още 5 минути или до омекване.
  3. Междувременно в малка купа смеси рикотата, ригана, люспите пипер и солта.
  4. Загрей средно голям тиган на умерен огън. Сложи 1 супена лъжица зехтин в тигана и наклони леко, за да покрие дъното с мазнината. Добави спанака и бадемите и готви 1 – 2 минути, като разбъркваш непрекъснато, докато спанакът слегне. Отстрани от огъня.
  5. С лъжица сложи половината от доматения сос в калпачетата на гъбите, отгоре добави равни количества от спаначената смес, а върху нея – рикота. Залей с останалия доматен сос и останалата ½ супена лъжица зехтин. Печи 10 минути или докато се затоплят добре.

Да ти е сладко!

 

Хранителна информация (на порция):
  • Калории: 396
  • Въглехидрати: 22 г (Фибри: 9 г, Захари: 11 г)
  • Мазнини: 32 г (Наситени мазнини: 3,2 г)
  • Протеини: 14 г
  • Холестерол: 1 мг
  • Натрий: 807 мг
  • Макронутриенти: 72% мазнини, 15% протеини, 13% въглехидрати
  • Нетни въглехидрати: 13 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню